• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Bankalar ticariyi sıktı bireyseli gevşetti

Bankalar ticariyi sıktı bireyseli gevşetti
Merkez Bankası'nın, Banka Kredileri Eğilim Anketinin Nisan-Haziran 2012 dönemi sonuçları açıklandı. Ankette bankaların ticari kredileri zorlaştırdığı bireysel kredilerde ise gevşemeye gittiği yer aldı...

İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartlar açısından, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartların sıkılaştırıldığı görüldü.

Nisan-Haziran 2012 dönemi sonuçlarına göre, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartların sıkılaştırıldığı görüldü. Bankalar, konut ve taşıt kredilerine uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya, diğer bireysel kredilerde ise standartları gevşetmeye devam etti.

2012 yılının üçüncü çeyrek dönemi için bankaların beklentisi hem genel olarak işletme kredilerinde hem de bireysel kredilerde standartların sıkılaştırılacağı yönünde oldu.

İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartlar açısından, standartları bir önceki çeyreğe göre gevşettiğini bildiren banka bulunmazken, genel olarak standartları sıkılaştırdığını bildiren bankaların oranı yüzde 12 oldu. Bankaların hem kısa hem de uzun vadeli kredilere uygulanan standartları sıkılaştırdığı, standartlardaki sıkılaşmanın küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından büyük işletmelere kıyasla daha yoğun yaşandığı görüldü. Standartların sıkılaştırılmasına neden olarak; genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler başta olmak üzere risk algısına ilişkin faktörler ile sermaye yeterliliği ile ilgili kısıtlar başta olmak üzere fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamalarına ilişkin faktörler gösterildi.

Banka dışı mali kesim ve piyasa finansmanından kaynaklanan rekabetin standartlardaki sıkılaşmayı desteklediği, bankalararası rekabet standartların gevşetilmesi yönünde az da olsa baskı yaptığı kaydedildi.

2012 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisinin genel olarak standartlardaki sıkılaştırmanın sürdürüleceği yönünde olduğu, standartlardaki sıkılaşmanın küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan krediler ile uzun vadeli kredilerde yaşanması beklendiği bildirildi.

Üçüncü çeyrekte talepteki artış devam edecek

İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan koşul ve kuralların bir önceki çeyreğe göre sıkılaştırıldığı görüldü. Daha riskli krediler üzerinden alınan kar marjı ile teminat ihtiyacı bankaların en fazla sıkılaştırmayı tercih ettiği koşul ve kurallar oldu.

Standartlardaki/koşul ve kurallardaki sıkılaşmaya rağmen 2012 yılının ikinci çeyreğinde işletmelerin kredi talebinde artış yaşandı. Bu artışın daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte yaşandığı görüldü.

Ankete katılan bankalara göre talepteki artış temelde sabit yatırımlar ile stok artırımı ve işletme sermayesi gereksinimi başta olmak üzere işletmelerin finansman ihtiyaçlarından kaynaklandı. Krediler üzerindeki vergi vb. yüklerin düzeyi ve satıcıların peşin alımlarda uyguladıkları iskonto ve kolaylıklar ise talep artışına katkı sağlayan diğer faktörler oldu. 2012 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi talepteki artışın devam edeceği yönünde oldu.

Gelecek çeyrekte bireysel kredilerde standartların sıkılaştırılacağı bekleniyor

Bireysel kredilere uygulanan standartlar açısından bakıldığında; gevşetilme beklentisine karşın konut ve taşıt kredilerinde standartların sıkılaştırıldığı görüldü. Diğer bireysel kredilerde ise beklentilerle uyumlu bir şekilde standartların gevşetildiği görüldü.

Konut kredilerinde net değişim yüzdeleri açısından standartları sıkılaştırıcı yönde etkileyen faktör bulunmazken, taşıt kredilerinde risk algılamasına ilişkin faktörler standartların sıkılaştırılmasında etkili oldu. Diğer bireysel kredilerde tüketicilerin kredi itibarı ve talep edilen teminatlara ilişkin risklerin standartları sıkılaştırıcı yönde etkilemesine rağmen, genel ekonomik faaliyetlere ilişkin olumlu beklentiler standartların gevşetilmesine neden oldu. Gelecek çeyrek için beklenti, tüm bireysel kredi türlerinde standartların sıkılaştırılacağı yönünde oldu.

Koşul ve kurallar açısından bakıldığında; konut kredilerinde hem ortalama hem de daha riskli krediler üzerinden alınan kar marjları azaltılırken, teminat ihtiyacı ise artırıldı. Bankaların taşıt kredilerine uyguladıkları koşul ve kurallarda değişikliğe gitmedi. Diğer bireysel kredilerde ise teminat ihtiyacını artırdı.

2012 yılının ikinci çeyreğinde tüm bireysel kredi türleri için talep artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bankaların net yüzde 47'sine göre konut kredilerinde, net yüzde 29'una göre taşıt kredilerinde ve net yüzde 49'una göre diğer bireysel kredilerde talep arttı. Konut kredilerinde, tüketici güveni ve konut piyasasına ilişkin olumlu beklentiler talebi artırıcı yönde etkilerken, bireysel tasarruflar da talep artışını destekledi.

Taşıt kredilerinde taşıt alımı dışındaki tüketim harcamalarının olumsuz etkisine rağmen artan tüketici güveni ile taşıt piyasasına ilişkin beklentiler talep artışına neden oldu. Tüketici güveninin talep üzerindeki olumlu etkisi diğer bireysel kredilerde de hissedilmiş, tüketicilerin dayanıklı tüketim malları ile menkul kıymet alımı için yaptıkları harcamalar talep artışına katkıda bulundu. 2012 yılının üçüncü çeyrek dönemi için beklenti, talep artışının devam edeceği yönünde oldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim