• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Barajlar doldu elektrikte su payı yükseldi

Barajlar doldu elektrikte su payı yükseldi
Yağışlı havalar ve yerli kaynaklara yapılan yatırım, elektrik üretiminde doğalgazın payını düşürdü. Barajların dolması sebebiyle elektrikte geçen yıl yüzde 18'lerde olan suyun payı yüzde 34'e yükseldi.

Barajlar dolunca, elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 36'ya geriledi

Yağışlı havalar ve yerli kaynaklara yapılan yatırım, elektrik üretiminde doğalgazın payını düşürdü. Barajların dolması sebebiyle elektrikte geçen yıl yüzde 18'lerde olan suyun payı yüzde 34'e yükseldi.

Doğalgazın payı ise yüzde 50'lerden yüzde 36'ya geriledi. Havaların serin geçmesi sebebiyle elektrik tüketiminin artışında da azalma gözleniyor.Yerli enerji kaynaklarından su ve rüzgârın devreye girmesi, doğalgazla elektrik üretimini rekor düzeyde düşürdü. Resmî verilere göre mayıs ayında üretilen elektriğin yüzde 36'sı doğalgazdan elde edilirken, suyun (hidroelektrik) payı yüzde 34'e çıktı. Böylece uzun yıllar sonra doğalgazla elektrik üretimi ilk kez yüzde 40'ın altına düşmüş oldu.

Enerji Bakanlığı kaynakları, yağışların Güneydoğu Anadolu hariç bütün bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini ve su bolluğu sebebiyle barajların tam kapasite çalıştırıldığını söyledi. Enerji Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) verilerine göre 1 Ekim 2010-24 Haziran 2011 tarihleri arası yağış miktarı normallerin yüzde 12,2 üzerinde artış gösterdi. Artış, yüzde 41,3 oranıyla en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışlar normallere göre yüzde 8,5 oranında azaldı. Üretim kaynaklarına göre bu değişiklikler yaşanırken, elektrik tüketim artışındaki yavaşlama devam ediyor. Ocak 2011'de yüzde 13'lere çıkan tüketim artışı, haziranda yüzde 4,5'e geriledi. Aylık tüketim 17 milyar 920 milyon kilovatsaat (kWh) oldu. Bakanlık kaynakları, aylık tüketim artışlarında gerileme olmasını havaların serin gitmesine bağlıyor. Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, mayıs-haziran dönemlerinde havalar beklentilerin aksine serin geçti. Bu sebeple klima gibi soğutucuların çalıştırılmaması tüketim artış hızını kesti. Ancak oransal azalma yaşansa da tüketim geçen yılki rakamların üzerinde seyrediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim