• BIST 9710.99
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Barajlardaki doluluk oranı yüzde 7,2 arttı

Barajlardaki doluluk oranı yüzde 7,2 arttı
Türkiye bu yıl hem kar hem de yağmur olarak iyi bir yağış aldı. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden derlenen bilgilere yağışların etkisiyle barajların doluluk oranı arttı!

Barajlardaki doluluk oranı yüzde 7,2 arttı

Türkiye bu yıl hem kar hem de yağmur olarak iyi bir yağış aldı. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden derlenen bilgilere yağışların etkisiyle barajların doluluk oranı arttı!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında bu yıl barajlardaki doluluk oranında yaklaşık yüzde 7,2'lik bir artış olduğunu söyledi.

Özkaldı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hem kar hem de yağmur olarak iyi bir yağış aldığını belirterek, geçen sene de iyi yağış görüldüğünü, bu sene ile geçen yıl kıyaslandığında ise bu yıl barajlardaki dolulukta yüzde 2,5 oranında bir düşüşün söz konusu olduğunu ifade etti.

Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında ise bu yıl yaklaşık yüzde 7,2'lik bir artışın olduğunu vurgulayan Özkaldı, bu durumun sevindirici olduğunu ifade etti.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde herhangi bir içme suyu probleminin bulunmadığını kaydeden Özkaldı, ''Şu anda Ankara'da hiç yağış yağmasa bile barajlarımızda 659 milyon metreküp suyumuz var. Günlük tüketimimizin ortalama 1 milyon metreküp olduğunu düşünürsek, yaklaşık 2 yıl yetecek suyumuz var. Hiç yağış almasak dahi'' diye konuştu.

Özkaldı, mevcut tesislerinin yanı sıra uzun vadede Ankara'nın içme suyunu sağlayacak Gerede İçme Suyu Projesi'ne de başladıklarını, hızlı bir şekilde devam eden çalışmaları 2014'te bitirmeyi planladıklarını belirtti.

İstanbul'da ise şu anda 774 milyon metreküp su bulunduğunu, buradaki tüketim miktarının da günlük 2,4 milyon olduğunu ve hiç yağış alınmasa dahi en az bir yıllık suya sahip olduklarını dile getiren Özkaldı, burada da 4 aşamalı Melen İçmesuyu Projesi'nin birinci aşamasının bu ay sonu itibarıyla tamamlanarak, Temmuz ayı başında devreye alınacağını kaydetti.

İzmir'de daha iyi noktada yer alındığını ve şu anda toplam 171 milyon metreküp su bulunduğunu aktaran Özkaldı, günlük tüketimin 0,5 milyon metreküp olduğu gözönüne alındığında en az iki buçuk yıl hiç yağış görülmese de İzmir'e yetecek kadar su olduğunu ifade etti. Özkaldı, İzmir'de içme suyu birinci hattının bitirildiğini ve şu anda devam eden ikinci hattın da gelecek yıl bitirilmesinin ardından şehrin uzun yıllar içme suyu sorunu yaşamayacağını vurguladı.

Bursa'da şu anda 66 milyon metreküp su bulunduğunu ve yüzde 98 doluluk oranının yakalandığını belirten Özkaldı, günlük kullanımı 0,09 milyon metreküp olan şehirde hiç yağış alınmasa dahi en az iki yıl yetecek kadar su bulunduğunu anlattı.

''Sulama amaçlı barajlarda doluluk oranı yüzde 77''

Sulama suyu açısından da her hangi bir problemin söz konusu olmadığını ifade eden Özkaldı, 2006-2007 yıllarında en kurak dönemlerin yaşandığını anımsatarak, ''O kurak dönemler bizlere çok şey öğretti. Artık tamamen modern, kapalı sistemlere zaten geçiyorduk. O yıllardan sonra biraz daha ağırlık verdik. Hem yeni yaptığımız sulama projelerinde kapalı sistem yapıyoruz hem de önceki yıllarda yapılmış şebekeleri de rehabilite ederek onları kapalı sisteme geçiriyoruz'' dedi.

Sulama amaçlı 191 barajın bulunduğunu, bunların doluluk oranlarının yüzde 77 olduğunu anlatan Özkaldı, ''Aynı tarihte geçen seneye göre mukayese ettiğimizde bu oran yüzde 74 idi. Yani yüzde 3 oranında fazla suyumuz var diyebiliriz. Kaldı ki biz çiftçilerimize ve sulama birliklerine o kurak dönemlerde nasıl sulama yapılacağına yönelik eğitim de vermiştik. Dolayısıyla sonuç itibarıyla sulama barajlarında da herhangi bir problemimiz yoktur'' ifadesini kullandı.

Barajlarda görülebilecek buharlaşma

Sıcaklıkların son günlerde bir anda arttığını anımsatan Özkaldı, barajlarda her yaz görülen buharlaşmanın bu yaz da yaşanacağını belirtti.

''Tahmin ediyorum, önceki yıllarda buharlaşma olarak ne almışsak, yine aynı değerler olacaktır diye düşünüyorum. Belki bir iki puan farklılık olabilir. Ama şu anda yaşanandan herhangi bir şey söylemek mümkün değil'' diyen Özkaldı, şöyle devam etti:

''Ancak şunu söylemek mümkün buharlaşma sadece barajlarda olmuyor, buharlaşma aynı zamanda kanallarda da oluyor. Dolayısıyla açık sistem devam eden, çalışan kanallarda, kilometrelerce bir arazideki açık kanallarda buharlaşmayı hesap edin. Çok fazla. Biz bundan dolayı kapalı sistem istiyoruz.''

DSİ'nin dev projeleri

Son zamanlarda içme suyu projelerinin daha da ön plana çıkmaya başladığına dikkati çeken Özkaldı, en büyük içme suyu projesinin İstanbul İçme Suyu Projesi olduğunu söyledi.

En büyük ikinci projelerinin ise Gerede Sistemi olduğunu belirten Özkaldı, ''31,5 kilometre uzunluğundaki bir tüneli, Bolu Gerede'den buradaki Ankara Çamlıdere Barajı'na getirecek koca devasa bir tünel. Bu tüneli 3 adet tünel delme makinesi ile yapıyoruz. Bunların çalışmaları başladı. İnşallah 2014 yılında o projemiz de bitirdiğimizde ülkemize İstanbul'dan sonra kazandıracağımız en büyük ikinci içme suyu projesi diyebiliriz'' dedi.

Bunların dışında, ''asrın projesi'' denilebilecek, dünya çapındaki bir proje olan Kıbrıs İçme Suyu Projesi'ne de başladıklarını hatırlatan Özkaldı, şu bilgileri verdi:

''Bunun çok bileşenleri var. Birinci bileşeni, Alaköprü Barajı. Buna daha önce başlamıştık. Alaköprü Barajı'ndan denize kadar getirecek kara yapıları var, ishale hattı. Onun da inşaatı başladı. Üçüncü adımımız deniz geçişi. O çok uzun, denizin altından götürdüğümüz, yılda yaklaşık 75 milyon metreküpü Alaköprü Barajı'ndan Kıbrıs'a taşıyacak bir hat. Onun da inşaatı başladı. Tamamen denizin altından, gemi vasıtasıyla ve otomatik robotlar çalıştırılarak burada montaj işlemleri yürütülecek. O projede şu anda boruların inşaatı başladı. İnşallah belli bir dönem sonra boru imalatları tamamlandıktan sonra gemi tamamen inşaat sahasına gelecek ve robotlar vasıtasıyla denizin altında yüzer şekilde o sistemimizi inşa etmeye başlayacağız.

Bunun dışında Kıbrıs tarafında da küçük bir kara yapısı var. Onun da ihalesi yapılıyor. Bir de orada suyu depolayacağımız küçük bir baraj var, Geçitköy Barajı. Onun da geçtiğimiz aylarda sayın bakanımızla birlikte gittik temelini attık, inşaatı devam ediyor. Böylece Kıbrıs İçme Suyu Projesi, 5 bölümden oluşan devasa bir proje, hızlı bir şekilde devam etmektedir.''

''Suyu tasarruflu kullanmalıyız''

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını, kaynaklarının ancak kendisine yettiğini belirten Özkaldı, suyun her sektörde mutlaka en etkin, ekonomik ve tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Özkaldı, ''Gerek sulamada, gerek içme ve kullanma suyunda mutlaka en küçüğünden en büyüğüne bütün vatandaşlarımıza suyu tasarruflu kullanmamızı öneririm. Çünkü suyun başka bir ikame şekli de yok. Su kaynaklarını en etkili şekilde kullanmak zorundayız diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim