• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Barış kartalı'na İsrail darbesi

Barış kartalı'na İsrail darbesi
Türkiye'nin Boeing'e verdiği Barış Kartalı siparişinin erken uyarı alt sistemlerini yapan ELTA firmasına İsrail'den "siparişleri geciktirin" denildi.

Barış kartalı'na İsrail darbesi

Türkiye'nin Boeing'e verdiği Barış Kartalı siparişinin erken uyarı alt sistemlerini yapan ELTA firmasına İsrail'den "siparişleri geciktirin" denildi.

Boeing Şirketi’nin Türk Hava Kuvvetleri için üretimini sürdürdüğü 1.6 milyar dolarlık Barış Kartalı projesi çerçevesindeki erken uyarı elektronik sistemleri “İsrail Savunma Bakanlığı” duvarına çarptı. İsrail Savunma Bakanlığı, Boeing için “erken uyarı alt sistemleri” üretiminden sorumlu olan Elta Firması’ndan, dört sistemden ikisinin teslimatını geciktirmesini istedi.

Savunma çevrelerinde etkili olmasıyla bilinen “Defense News” dergisi, bu gelişmenin, İsrail’de, ABD ile ikili ticari ilişkilerin hasar alacağı yolunda korkulara yol açtığını bildirdi. Buna göre, Türk Hava Kuvvetleri projesi için teslimatın zamanında yetişmemesi halinde, Boeing, Güney Kore veya diğer alternatifleri gözden geçirebilir.

Elta, daha önce de aynı durumu Türk Hava Kuvvetleri için planlanan “havadan fotoğraflama sistemleri” projesinde yaşamış ve 55 milyon dolar kayba uğramıştı. İsrailli bir şirket kaynağı, Boeing’in, Elta’yı, prestijli ve kârlı Barış Kartalı projesinden dışlaması tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

‘SİYASİ NEDENLERDEN’

Bir Elta sözcüsü ise geciktirmenin siyasi nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Bu sözcü, “Çok daha büyümeden, sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi. Boeing sözcüsü David Sloan ise Elta ile ilgili duruma girmekten kaçınarak, “Türkiye’nin ilk Barış Kartalı’nı bu yılın sonunda teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Amerikan savunma kaynakları, bu olayın, ABD-İsrail savunma ilişkilerine uzun vadeli olumsuz etkileri olabileceğinin altını çizdi. Eski bir İsrailli yetkili de, bu sorunun çözümlenmemesi halinde NATO’nun etkilenebileceğini söyledi. Barış Kartalı projesi çerçevesinde, Türk Hava Kuvvetleri’ne dört adet 737 AEW&C uçağı teslim edilecek. THK’nın ayrıca iki uçak daha alma opsiyonu bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim