• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Barış Kartalı'na test uçuşunda tam not

Barış Kartalı'na test uçuşunda tam not
Türkiye'nin havadan erken ihbar ve kontrol uçağı Barış Kartalı, test uçuşunu Suriye sınırının da dahil olduğu bir bölgede yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri hizmetine 6 yıl önce girmesi planlanan ancak radar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle teslim edilemeyen uçakların Türkiye'deki test çalışmaları devam ediyor.

Hürriyet'in haberine göre, testte Suriye 'nin askeri üslerinden kalkan uçakların ve helikopterlerin yüzlerce kilometre uzaktan izlenebildiği görüldü. Uçaklardan ilkinin yıl içinde TSK envanterine girmesi planlanıyor. Barış Kartalı adı verilen E737 uçakları tüm yurt hava sahasını denetlemeye başladı.

3 BİN CİSMİ GÖRÜYOR

Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinde geliştirilen Barış Kartalı uçağı tepesinde özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor. Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye'nin hava sahası sıkı kontrol altında tutulacak.

Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak.

10 YILDIR BEKLENİYOR

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle'da yapıldı. Uçağın test işlemleri ise Türkiye'de devam ediyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim