• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Barselona Kruvaziyer Limanı'nı Global aldı

Barselona Kruvaziyer Limanı'nı Global aldı
Global Liman İşletmeleri (GLİ) Barselona kruvaziyer limanını portföyüne kattı.

Global Liman İşletmeleri (GLİ) Barselona kruvaziyer limanını portföyüne kattı. Dünyanın dördüncü Avrupa'nın en büyük kruvaziyer limanı olan Barselona Limanı'nın işletme haklarını elinde tutan Creuers'in yüzde 62'sini satın alan GLİ, bu satın almayla birlikte Creuers del Port de Barcelona'in ortak olduğu Singapur Kruvaziyer Limanı'nın yüzde 25'ine, Malaga Kruvaziyer Limanı'nın ise yüzde 50'sine sahip hale geldi. GLİ toplam 366 milyon dolara dünya kruvaziyer liman işletmeciliğinde hizmet verilen yolcu sayısı bakımından dünya şampiyonu oldu. Şu anda dünyanın önde gelen 9 kruvaziyer limanının işletmeciliğini yapan GLI, önümüzdeki süreçte Karayipler, Malta, Hırvatistan ve Yunanistan'daki limanların işletmesine talip.

Kuşadası ile başladı

Mehmet Kutman'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Global Yatırım Holding, liman işletmeciliğine 2003'te Royal Caribbean'ın da aralarında bulunduğu ortaklarıyla Kuşadası Limanı'ndan yelken açtı.

2004'te kurduğu Global Liman İşletmeleri ile Antalya'daki Port Akdeniz ve Bodrum Cruise Port'u bünyesine kattı. GLİ, kruvaziyer liman işletmeciliğinde 2013'e kadar Türkiye'deki fırsatları değerlendirdi.

Türkiye'de kruvaziyer liman işletmeciliğinde lider konumunu daha da geliştirmek isteyen Global 2013'te yurt dışındaki kruvaziyer liman işletmeciliğine yöneldi. Özellikle 2013'ün ikinci yarısından itibaren yardımcısı Arpak Demircan ile fırsatları değerlendirmek üzere hızla harekete geçtiklerini anlatan Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, “Yurtdışındaki ilk adım Karadağ 'da Bar kentindeki Port of Adria'nın yüzde 62'sini 13 milyon Euro'ya satın almak oldu. Bu özelleştirme ile birlikte ilk kez bir Türk şirketi yurtdışındaki bir limanın çoğunluk hissesini satın aldı” diye konuştu.

Ardından, Creuers del Port de Barcelona'nın yüzde 43'ünü Royal Caribbean'la birlikte aldıklarını kaydeden Saygın Narin, Barcelona Kruvaziyer Limanı'nı işleten Creuers'in peşini bırakmadıklarını, bu yıl itibariyle GLI'nin şirketteki hissesinin yüzde 62'ye çıktığını kaydetti. Verilen bilgiye göre, diğer ortak Royal Caribbean'ın payı da yüzde 38'e çıktı.

Hisseleri toplamak 4 yıl sürdü

Barselona Limanı'nda bir grup ekonomi gazetecisi ile buluşan ve rıhtımda gazetecilere bilgi veren CEO Saygın Narin, Başkan Yardımcısı Arpak Demircan ve Global Yatırım Holding Stratejik Planlama Direktörü Dobrinka Cidrof ve Creuers'in 82 yaşındaki Genel Müdürü Carlos F. Domingo-Pages'in verdiği bilgilere göre, şirketin hisse senetlerini ortaklardan toplamak 4 yıl sürdü.

“Toplam bedeli 88 milyon Euro olarak hesap edilen Creuers'i GLİ bünyesine katmak için bugüne kadar yaptığımız yatırımların bedeli 73 milyon euro'yu buldu” dedi. Creuers'in, Malaga Cruise Port'un yüzde 50'sine, Singapur Cruise Port'un da yüzde 25'ine sahip olduğu bilgisini veren Narin, “Creuers'i satın alınca bu hisseler de bize geçti” açıklamasında bulundu. GLI'nin 2003'teki Kuşadası Limanı özelleştirilmesinden itibaren çoğu kruvaziyer olmak üzere liman işine bugüne kadarki yatırım 366 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Dobrinka Cidrof, bu miktarın çoğunun alım bedelleri olduğu vurguladı.

Yılda 4.5 milyon yolcuya hizmet

Global Liman İşletmeleri, Barselona'nın ardından bir önemli başarıya daha imza atarak Portekiz'de Lizbon Kruvaziyer Limanı'nı da porfföyüne kattı. Lizbon kruvaziyer limanını da 26 Ağustos'ta devralacaklarını söyleyen Arpak Demircan, “Lizbon'daki şirketin yüzde 46.5'i bize geçiyor. Orada şeklindirilen model yap-işlet-devret şeklinde. Buna göre, 22 milyon euro'ya terminal yapacağız. 550 bin olan yolcu, 1.8 milyona çıkacak” bilgisini verdi.

Niş bir alan yakalayarak, çok kısa bir sürede önemli bir başarı gösterdiklerini kaydeden Global Liman İşletmelerinin CEO'su Narin elde ettikleri başarıların altını çizdi:

“Lizbon Kruvaziyer Limanı da dahil olmak üzere, GLI'nin yılda hizmet vereceği kruvaziyer yolcu sayısı 4.5 milyona çıkıyor. Dünyada yıllık 20 milyon kruvaziyer turzim yolcusu var. Yolcu sayısı açısından dünya kruvaziyer turizminin lideri oluyoruz. Kruvaziyer turizmi giderek büyüyen bir alan. 372 gemi var. Bunlara önümüzdeki iki yılda 22 yeni gemi daha eklenecek. Son iki yıl hariç yılda yüzde 10 büyüme gösteriyor.

Karayipler'den Malta'ya fırsatlar

Saygın Narin, yurtdışında ilgilendikleri bazı kruvaziyer limanları anlattı: "Malta ile görüştük. Dubrovnik ile ilgiliyiz. Hırvatistan'da Zader'e bakıyoruz. Yunanistan, tüm limanlarını özelleştirecek. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir büyüklük. Bunun içinde kruvaziyerle ilgili kısmı 150 milyon dolar kadar olacak. Onunla da yakından ilgiliyiz. Ayrıca önümüzdeki dönemde Karayipler'e de açılmayı düşünüyoruz.

Cirosu 140, vergi öncesi kârı ise 83 milyon dolar

Enerji, gayrimenkul ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Global Yatırım Holding'in en büyük bölümü haline gelen Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin, Barcelona Kruvaziyer Limanı'ndaki sunumunda şirketin kimi verilerini paylaştı. GLİ'nin yıllık gelirinin 2011'de 65 milyon dolar olduğunu belirten Narin, “Bu yıl ciromuz 140 milyon dolara ulaşıyor. FAVÖK (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) bazında 2011'de 38 milyon dolardı. Bu yıl 83 milyon doları bulacak” açıklamasında bulundu.

Denizlerin en büyüğü 15 Eylül'de Barselona'da

Global Liman İşletmeleri'nin portföyüne katarak dünya kruvaziyer liman işletmeciliğinde liderlik koltuğuna oturmasını sağlayan Barselona Limanı'ndan aylık 630 bin yolcu geçiş yapıyor. GLİ'nin yüzde 62 hissesine sahip olduğu Barcelona Limanı'nın işletmecisi Creuers geçen yıl 612 seferde 1 milyon 889 bin yolcu ağırladı. Türkiye'nin bütün kruvaziyer limanlarına yılda toplam 2 milyon civarında yolcu geldiği düşünülürse bu oldukça yüksek bir rakam. Barselona Limanı'nın 6 terminalinden 5'nin işletmesini üstlenen Creuers Del Port De Barcelona'nın Genel Müdürü Carlos F. DomingoPages, Barcelona Limanı'nda geçen yıl 2.5 milyon yolcuya hizmet verdiklerini kaydeden Domingo-Pages, 6 bin 296 yolcusu ile Allure of the Seas ile birlikte dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi olarak nitelenen Oasis of the Seas'in 15 Eylül'de Barselona'da olacağını bildirdi. Gemilerin doluluk oranı %100

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim