• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Başkent Doğalgaz’a yeni model

Başkent Doğalgaz’a yeni model
Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için yeni ihaleye en kısa sürede çıkacaklarını belirterek, ”İhalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Başkent Doğalgaz’a yeni model

Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için yeni ihaleye en kısa sürede çıkacaklarını belirterek, ”İhalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi.

ÖİB Başkanı Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de özelleştirme çalışmalarının 2003 öncesi ve sonrası olarak ayrıldığını ifade ederek, 2003 yılı sonrasının da 2009 yılı öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldığını söyledi.

 2003’ten 2009’a kadar münferit şirket özelleştirmeleri yaptıklarını anımsatan Aksu, 2009’dan sonra şeker fabrikaları ve elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi gibi sektörel özelleştirmelerin gerçekleştiğini dile getirdi.

Öncelik Van ve Dicle’de
 
Özelleştirme Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle sektörel özelleştirmelerin yasal alt yapısının oluşturulduğunu vurgulayan Ahmet Aksu, şöyle konuştu: ”Bundan sonraki süreçte de sektörel özelleştirmeler devam edecek. Elektrik dağıtımı 20 bölgeye ayrılmış durumda. Bunların 12 tanesi özel sektöre devredildi. Bir kısım şirketlerde özelleştirme süreci devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bunlar da özel sektöre devredilecek. Diğer bir kısımda ise ihaleler yapıldı ama yatırımcılar taahhütlerini yerine getirmediği için iptal edildi. Buralarda yeniden ihaleye çıkacağız. Tabi önceliğimiz Vangölü ve Dicle elektrik dağıtım şirketleri olacak.” -Üretim şirketleri de gündemde- Elektrik dağıtımında olduğu gibi üretim kısmında da özelleştirilecek şirketlerin bulunduğunu belirten ÖİB Başkanı Aksu, Türkiye’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısının Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait olduğunu, yap-işlet-devre sistemi dolayısıyla özel sektörün elinde olan bazı şirketlerin de zamanı geldiğinde kamuya geçeceğine dikkati çekti.

 Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için ileri ki dönemde tekrar ihaleye çıkılacağını bildirerek, ”Bizim öngörülerimizle yatırımcıların öngörüleri örtüşmediği için Başkent Doğalgaz’da amaca ulaşamadık. Çıkacağımız yeni ihalede, geçmiş ihaleleri de göz önüne alarak yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile tekrar görüşmelerimiz olacak. İsteğimiz bu sefer özelleştirmenin olması” diye konuştu.

Hazineye 32 milyar dolar

Mal ve hizmet üreten kurumların dışında ÖİB olarak kamuya ait gayrimenkullerin satışını da yaptıklarını anımsatan Aksu, hemen hemen her gün büyük küçük 2-3 gayrimenkul ihalesi düzenlediklerini vurguladı.

”Portföyümüzde 23 milyon metrekarelik gayrimenkul var. Yıl sonuna kadar İzmir, Derince ve Tekirdağ limanları ile Galataport’un da aralarında olduğu yerler için ihaleye çıkacağız” diyen Ahmet Aksu, İzmir Kruvazör Limanı ile 4-5 tane marinanın özelleştirmesini de yine bu dönemde yapmayı planladıklarını bildirdi.

 Herkesin kar eden bir kuruma talip olabileceğini, önemli olanın ise zarar eden kurumu kara geçirebilmek olduğunu dile getiren Aksu, ”Yatırımcı olsam karlı bir kuruluş yerine zarar eden bir kuruluşu tercih ederim. Çünkü kar eden kuruluşun özelleştirme bedeli de yüksek olur. Normalde kar eden kuruluşu geri dönüşünün 10 yıl olmasını beklersiniz ama zarar eden kurumu daha ucuza alıp kara geçirirseniz o sizin karınız olur” dedi.

 Köprü ve otoyolların 25 yıllık işletme hakkının devrini de bu yıl sonuna kadar ihaleye çıkartacaklarını ve elde edilecek kaynağın yeni oto yol ve duble yolların yapımına harcanmasını beklediklerini dile getiren Aksu, özelleştirmeler sayesine 1984’ten bugüne kadar yaklaşık 32 milyar dolar kaynağın hazineye aktarıldığını, bununla da iç ve dış borç ödemesinin yapıldığını bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim