• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

"Batan şirketler imajımızı zedeliyor"

"Batan şirketler imajımızı zedeliyor"
Corendon Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer, SKY Havayolları ile ilgili "Batan şirketler imajımızı zedeliyor" açıklamsında bulundu.
GTI ve Sky Airlines'ın iflas olayını değerlendiren Corendon Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer, "Bu durum bize bir avantaj yaratmıyor, tersine sorunlara neden oluyor" dedi.
 
Karaer, olayın sektörün bütün kesimlerini özellikle Türk tur operatörlerini de etkileyeceğini söyledi.
 
Karaer, turizmgazetesi'ne yaptığı açıklamada, Türk bayraklı havayolu şirketinin finansal krizler yaşamasının geride kalanlar için zorluklar yaşamalarına neden olduğunu, GTI ve SKY Havayolunun operasyonlarını durdurmasının istenmeyen bir durum yarattığını belirtti.
 
GTI ve SKY Havayolu şirketinin operasyonlarını durdurmasının kendileri için bir avantajı olmadığını anlatan Karaer, ''Sky Havayolunun battığı dönemde bizim elimizdeki koltukları pazarlamış bulunuyorduk. Aynı zamanda tur operatörü olarak Almanya pazarında değiliz. Biz Belçika ve Hollanda pazarında varız. Bu nedenle bize onların batmasının bir katkısı olmaz'' dedi.
 
Alman turist sayısı azalabilir
 
Türk kökenli bir tur  operatörünün hangi pazarda olursa olsun pazardan çekilmesinin Türkiye için bir kayıp olduğunu anlatan Karaer, şunları söyledi:
 
''Türk kökenli tur operatörleri Türkiye turizminin Avrupa'da olsun Rusya'da olsun , Asya ülkelerinde olsun yani Türkiye cumhuriyetlerinde olsun Türk turizminin lokomatifidir.
 
Almanya'da turizmin  lokomotiflerinden biri olan tur operatörü operasyonlarını durdurduğunda bu pazarda mevcut Alman kökenli tur operatörleri belki daha fazla para kazandıkları İspanya, Portekiz, Yunanistan'a kolayca yönlenebilir.
Bu durum yabancı tur operatörlerinin Türkiye pazarındaki rekabetçi ortamdan uzaklaşmasına sebeb olabilecektir.
Çünkü Alman veya İngiliz kökenli tur operatörlerini, Türk kökenli tur operatörleri rekabete zorladılar.
 
Onların esas para kazandıkları yerler Yunanistan ve İspanya. Rekabetin ortadan kalkmasıyla onlar daha fazla para kazandıkları Yunansitan ve İspanya'ya odaklanacaklardır.
 
Bundan Türkiye muhakkak bir zarar görecektir. Alman turist sayısı düşebilir. Bunlar bize yol su elektrik olarak geri dönebilir. Onlar için Türkiye'de Türk rakipler kalmadı. Öger'de bir Alman markası oldu. GTI'ninde batması diğerlerinin işini kolaylaştırdı.''
 
Türk tur operatörleri 'forvet'tir onlara sahip çıkılmalı
 
Türk kökenli tur operatörleri ve havayolu şirketlerinin hem sektör hem devlet hem de AKTOB, TÜROFED gibi sivil toplum örgütleri tarafından desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karaer, ''Bugün GTI ve Sky havayolu şirketi operasyonlarını durdurdu. internet ortamında okuyoruz. Herkes bunları ayağa kaldırmak için bir çaba içinde. bu iş işten geçtikten sonraya kalmamalı. Turizm sektörü ve devlet elindeki bu potansiyeli korumalıdır. Onların taleplerini gerçekten dikkatle dinlemelidir. Türk tur operatörleri ve havayolu şirketleri Türkiye'nin forvetidir. Onlarsız olmaz'' dedi.
 
İmajımız zedeleniyor
 
Batan Türk havayolu şirketleri yüzünden Türk kökenli havayolu şirketlerine bakış açısının değiştiğine dikkat çeken Karaer, ''Yabancılar Türk kökenli havayolu şirketlerini Potansiyel batacak şirketler olarak görebilir.
Bunlar nasıl olsa batacak. Finansal boşluğa düşecek deniyor.
 
Bu nedenle bizim üzerimize gelecekler. Bu nedenle biz kendimizi garanti altına almaya çalışıyor. Zaten hem riskli hemde kar marjları düşük havayolu şirketlerinin maliyetleri artıyor. Maliyetler artınca havayolu şirketlerinin yaşama şansı azalıyor. Biz şu ana kadarki durumumuzdan memnunuz. Büyüklüğümüzü belli bir seviyede tutmaya çalışıyoruz.
 
Büyüklüğümüzü kontrol edilebilir ve sürdürülebilir bir seviyede tutumaya çalışıyoruz. İşin ekonomisine tasarrufuna çok dikkat ediyoruz. Çünkü bilet satış fiyatı belli. Satış fiyatlarını piyasalar belli ediyor. Bizim dikkat edeceğimiz giderlerimizdir. personel, yakıt, operasyon gideri gibi. Bunları kontrol altına tutmamız gerekiyor'' diye konuştu.
 
Büyük havayolu şirketleri ile rekabet
 
Karaer,  ''Bir Türk havayolu şirketi olarak bizim rekabetimiz  Almanya, Hollanda, Danimarka gibi ülkelerin güçlü havayolu şirketleriyledir. Biz onlarla da rekabet ediyoruz. Biz aynı destinasyonlardan uçuyoruz. Biz aynı destinasyonlardan Türkiye'ye yoılcu getiriyoruz. Biz bir şekilde onları  yolcusunu alıyoruz. biz güçlü havayolu şitketleri ile rekabet ediyoruz. Biz Antalya merkezli havayolu şirketiyiz ama global dünyada rekabet ediyoruz'' şeklinde konuştu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim