• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Batı Balkanlar'a artık vizesiz gidilebilecek

Batı Balkanlar'a artık vizesiz gidilebilecek
Türkiye ve Sırbistan arasında vizelerin kaldırılması konusunda 12 Temmuz'da imzalanan antlaşma, sınır kapılarında yürürlüğe girdi. Bu uygulamayla Batı Balkanlarda Türkiye’ye vize uygulayan ülke kalmadı.

Türkiye ve Sırbistan arasında vizelerin kaldırılması konusunda 12 Temmuz'da imzalanan antlaşma, sınır kapılarında yürürlüğe girdi. Bu uygulamayla Batı Balkanlarda Türkiye’ye vize uygulayan ülke kalmadı.

Türkiye’nin Batı Balkanlarda barış adına yürüttüğü politikalar, her anlamda meyvesini veriyor. Bölgedeki ülkeler, Türkiye’nin girişimleriyle aralarındaki sorunları ortadan kaldırırken, ekonomik ve siyasi anlamda "süper güç" olarak gördükleri Türkiye’ye de her konuda kapılarını açıyor. Türk vatandaşlarının, bölgede vizesiz girdiği, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’ya artık Sırbistan da dahil oldu. Bu sayede Türk vatandaşları, artık Batı Balkan ülkelerini çok rahat bir şekilde gezecek, iş adamları da buralardaki yatırım potansiyellerini günübirlik gezilerle değerlendirebilecek.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Ali Rıza Çolak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın hem ekonomik hem de turizm açısından çok önemli potansiyellere sahip olduğunu belirtti. Çolak, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olduğunu ve büyük işadamları bulunduğuna dikkati çekerek, bu nedenle Türk yatırımcısının seyahat etme sıklığının arttığını, ancak vize uygulanmasının önemli sorunlara yol açtığını dile getirdi. Bölgede Türkiye’ye daha önce vize uygulayan tek ülkenin Sırbistan olduğuna işaret eden Çolak, 12 Temmuzda imzalanan anlaşmanın 4 gün önce uygulamaya girmesiyle artık bölgede Türkiye’ye vize uygulayan ülke kalmadığını kaydetti. Çolak, artık bundan böyle Türk turistlerin ve iş adamlarının diğer ülkelere olduğu gibi Sırbistan’a da ilgi göstereceklerini düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Sırbistan’la vizelerin kaldırılması, özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlarımızı da önemli ölçüde etkileyecektir. Çünkü Sırbistan, Avrupa ile Balkanlar arasında önemli transit yollara sahip. Her yıl Avrupa’da yaşayan yüz binlerce Türk, bu yolu kullanıyor. Ancak vize kuyruklarında beklemek zorunda kalıyordu. Artık bu uygulama özellikle işadamlarımız ve Avrupa’dan karayoluyla Türkiye’ye giden gurbetçilerimiz için büyük faydalar sağlayacak." Batı Balkanların ve özellikle de Sırbistan’ın önümüzdeki dönemlerde iş ve yatırım hedefleri açısından daha etkin bir şekilde değerlendirileceğine işaret eden Çolak, vizesiz uygulamanın Türk işadamlarının bu bölgeye günübirlik gidip gelmeleri bakımından da çok önemli olduğunu bildirdi. Büyükelçi Çolak, Sırbistan’ın ayrıca turizm imkanlarının da çok fazla olduğunu, ancak vize uygulaması nedeniyle Türk turistlerin bu ülke yerine diğer ülkeleri tercih etmek zorunda kaldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vize uygulayan sadece Sırbistan vardı, artık Türk insanı ve işadamı kolay gidip gelebilir hale geldi. THY’nin de zaten bölgeye yönelik önemli çalışmaları bulunuyor. Her ülkeye uçak seferleri düzenleniyor. Sırbistan’la serbest ticaret anlaşmasının da devreye girmesiyle karşılıklı yatırımlar konusunda artış bekliyoruz." Sırbistan’dan da Türkiye’ye yönelik özellikle turizm anlamında büyük bir hareketlilik bulunduğunu ifade eden Çolak, bölgedeki tur firmalarının ilk sıralarında Türkiye’nin bulunduğunu söyledi. Çolak, Sırp halkının özellikle İstanbul’a ve Antalya’ya büyük ilgi gösterdiğini, bu ilginin ilerleyen yıllarda Türkiye’nin diğer turizm, tatil beldelerine de yönleneceğini kaydetti.

Sırbistan’ın Türk turistler için de önemli potansiyellere sahip olduğuna işaret ederek, "Hepsinden önemli Osmanlı’nın bu bölgede 500 yıllık geçmişi bulunuyor. Burada bir tarih var. Tuna boyundaki Osmanlı kaleleri, Avusturya-Osmanlı sınırını oluşturan Novi Sad’daki Petarvaradin Kalesi, Karlofça Anlaşması’nın imzalandığı tarihi yer, hepsi bu bölgede bulunuyor. Bu bölgeye yapılacak seyahat Osmanlı tarih kitabını birebir yaşamaktır."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim