• BIST 9811.2
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Batum-Almatı, Doğu Karadeniz için fırsat

Batum-Almatı, Doğu Karadeniz için fırsat
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Gürcistan Batum-Kazakistan Almatı demiryolu hattının, Doğu Karadeniz’in dış ticaretine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Hattın, Orta Asya Bölgesi'ne yeni bir alternatif güzergâh oluşturduğunu anlatan Gürdoğan, 20 kilometrelik Hopa-Batum demiryolu bağlantısının da bir an önce sağlanması gerektiğini savundu.

Gürcistan’ın altyapısını tamamladığı ve 1 Şubat 2014 tarihinde Batum’da resmi açılışını yapacağı Batum-Kazakistan Almatı demiryolu hattının tanıtımı Trabzon’da yapıldı. Tabzon Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya DKIB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Limanı Işletme Müdürü Muzaffet Ermiş, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze ve Gürcistan Demiryolları yetkilisi Rusudan Gogisvanidze katıldı.
DKIB Başkanı Gürdoğan, burada yaptığı konuşmada, Orta Asya’ya yönelik dış ticarette alternatif bir güzergah olarak önemli katkı sağlayacağına inandığı demiryolu hattının, Batum’dan Kazakistan’a, hatta Çin’e kadar uzanacak olmasının ayrı bir önem ihtiva ettiğini belirtti. Bu hattın yıllardır dile getirdikleri Hopa-Batum demiryolu bağlantısının önemini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Gürdoğan, “1998 yılından itibaren yaptığımız girişimlerde, uluslararası ticaretimiz açısından bölgemizin demiryolu ağına bağlantısının, 20 kilometrelik Hopa-Batum demiryolu bağlantısı ile sağlanması gerekliliğini Ulaştırma Bakanlığının da bu hattın fizibıl olduğuna dair raporları olması nedeniyle ısrarla savunduk. Bu bağlantı sağlanmış olsaydı bugün burada değerli Gürcü dostlarımızın tanıtımını yaptıkları Batum-Orta Asya demiryolu hattının bir ucu bölgemizden başlamış olacaktı” dedi.

Gürdoğan, uluslararası ticaret taşımacılığında transit geçişlerin fazla olduğu güzergâhlarda yaşanan zaman kayıplarının toplam maliyetlerle kıyaslandığında en uygun ve tercih edilebilir taşıma sisteminin demiryolu olduğunu vurguladı. Bundan dolayı Gürcistan tarafından aktif hale getirilen demiryolunun bölgenin dış ticaretine de önemli katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Gürdoğan, “Orta Asya Bölgesine yeni bir alternatif güzergâh olarak karşımıza çıkacaktır. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki ihracatçılar karayolu ile veya denizyolu ile Batum’a sevk edecekleri yüklerini buradan demiryolu vagon veya konteyner ile Orta Asya’ya, hatta Çin’e kadar sevk etme imkânı bulacak veya ithal ürünleri aynı güzergahtan Batum’a demiryolu ile indirilip, buradan karayolu ile ülkemize getirmiş olacaktır. Bu sistem bölgemizdeki karayolu nakliyesine büyük katkı sağlayacak, bölgemizdeki limanların daha da aktif olmasına, yani her iki kesime de yük potansiyeli sağlamaya önemli katkı yapacaktır. Bunun yanında, Batum-Orta Asya demiryolu hattının ve yakın zamanda da Kars-Tiflis hattının aktif olarak kullanmaya başlaması bölgemiz açısında da farkındalık yaratarak tekrar Hopa-Batum demiryolu bağlantısının sağlanmasının gerekliliğini de ortaya koyacağı için, bu fikrin savunucuları olarak bizleri memnun edecektir ve bu konuda da gerekli çalışmaların bir an önce başlamasını talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze de Batum-Almatı demiryolu hattıyla Trabzon’un da büyük bir önem kazanacağını söyledi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim