• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bayram trafiği başladı, sürücülere uyarılar yapıldı

Bayram trafiği başladı, sürücülere uyarılar yapıldı
Bakanlar Kurulu kararı ile 9 güne çıkan Kurban Bayramı için tatile çıkmak isteyen vatandaşlar yoğunluk yarattı. Türkiye'nin birçok şehrinde otogarlarda yoğunluk yaşanırken, özellikle İstanbul'dan gitmek isteyenler trafik yoğunluğu yarattı.

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla birlikte ülke genelinde yaşanabilecek olası trafik kazalarına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de 2010-2014 yıllarındaki dini bayram tatilleri sırasında toplam 863 kişinin, geçen Ramazan Bayramı’nda da 74 kişi yaşamını yitirdiğini belirterek, sürücülere dikkatli olmaları, trafik sigortalarını da yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Trafiğe çıkan araç sayısının artması ve dikkatsizlik nedeniyle, bayram tatillerinde trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, “Ülkemizde yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken 10 binlerce kişi de yaralanıyor. Kazalar, yıllık 4 milyar dolar zarara neden oluyor. Trafikteki 19 milyon 407 bin 326 aracın yüzde 19’unun zorunlu trafik sigortası poliçesi yok. Trafik Sigortası, kazalar nedeniyle yaşanan can kayıplarında geride kalanlara, sakat kalanlara üst limiti 290 bin TL’ye kadar tazminat ödüyor ve yaralananların tedavi masrafları için de bir güvence oluşturuyor. Sigorta olmadığında bu miktar, kusurlu sürücünün cebinden çıkıyor. Oysa ortalama 424 TL ödeyerek tazminat ödeme riskinden kurtulabilmek mümkün” dedi.

Yılda 1 milyonun üzerinde kaza

2014’te Türkiye’deki karayolu ağında toplam 1 milyon 199 bin 10 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 30 bin 498 adedi maddi hasarlı 168 bin 512’si ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. Trafik kazalarında 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken 285 bin 59 kişi ise yaralandı. Türkiye’de 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında, Ağustos yüzde 10.8 ile en fazla kazanın meydana geldiği ay, Şubat ise yüzde 6 ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. 2015 yılında da kazalar hız kesmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ilk 7 ayda meydana gelen yaklaşık 100 bin yaralamalı ve ölümlü kazada, 2 bin 39 kişi yaşamını yitirirken 168 bin 1 kişi ise yaralandı.

İzmir’de ise aynı dönemde 17 kişi kazalarda yaşamını yitirirken bin 593 kişi ise yaralandı. En fazla ölümlü kaza ise 27 kişinin yaşamını yitirdiği Manisa’da meydana geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre ise bayram süresince meydana gelen trafik kazalarının yüzde 52’si, 12.00-16.00 saatleri arasında meydana geldi. Can kaybının en fazla olduğu trafik kazaları ise bayram tatilinin ilk ve son gününde yaşandı.

Sigortasızlık oranı yüksek

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, bu kadar çok kazanın yaşandığı bir ülkede, ekonomik zararın telafisi için Zorunlu Trafik Sigortası’nın önemine dikkat çekerek, “Rakamlar incelendiğinde dikkat çeken konu, sigortasızlık. Verilere göre, sigortasını yaptırmayan sürücülerin oranı, bazı illerde yüzde 30’un üstüne çıkıyor. Özellikle yüzde 60.57 sigortasızlık oranı ile motosiklet, yüzde 32.10 ile traktör, yüzde 21.81 ile otobüs ve yüzde 19.30 ile kamyonlar dikkat çekiyor” dedi.

Sigortanın önemi kazadan sonra ortaya çıkıyor

Özgürel, “Poliçenin asıl önemi, kaza olduğunda araç sahibi ve kusurlu sürücüsünü 100 binlerce TL tazminat külfetinden korumasıyla ortaya çıkıyor. Ölüm halinde, kişinin yakınlarının, sigorta şirketinden, destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı var. Ayrıca trafik kazasında yaralanan kusurlu sürücüler hariç, herkes, istediği özel veya devlet hastanesinde her türlü ameliyat ve tedavi hizmetini belirlenen üst limite kadar hiçbir ücret ödemeden alabilir.

Maluliyet halinde de maluliyet tazminatı alma hakkı var. Aracın Zorunlu Trafik Sigortası yoksa veya araç çalıntı ise ya da aracın poliçesini düzenleyen şirket iflas etmişse bu haklar alınamıyor. Ancak Güvence Hesabı, yaptığı ödemeyi, poliçe yaptırmayan araç sahibi veya sürücüye rücu ederek talep ediyor” diye konuştu.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, 2015 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 739 bin 854 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor, listenin sonunda ise Hakkari, Ardahan ve Tunceli bulunuyor. 2015 Haziran rakamlarına göre, trafiğe kayıtlı 19 milyon 407 bin 326 aracın, yüzde 19’u olan 3 milyon 716 bin 371’inin Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi bulunmuyor. Sigortasızlık oranlarında ise yüzde 33.55 ile Şanlıurfa, yüzde 31.68 ile Karaman ve yüzde 31.64 ile Kars ilk üçte yer alıyor.

Sigortalılık oranları en yüksek iller ise İstanbul, Bingöl ve Trabzon. Araç sayısı en çok olan illerde ise İstanbul yüzde 7.96, Ankara 11.14, İzmir ise 20.62 yüzde sigortasızlık oranına sahip.

İstanbul Valiliği’nden Kurban Bayramı önlemleri

İstanbul Valiliği Kursan Bayramı nedeniyle çeşitli önlemler aldığını duyurdu. Valilik yaptığı yazılı açıklamada, önlemler kapsamında güvenlik tedbirlerinin alındığını ve İstanbul genelinde 209 kurban satış yeri, 555 kurban kesim yerinin belirlendiğini belirtti. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezlerinde, otogar ve toplu taşıma araçlarına ait istasyonlarda, eğlence yerlerinde güvenlik birimlerimizce gerekli emniyet tedbirleri alınmıştır.

Telefon arızaları ile elektrik, su, doğalgaz kesinti ve arızalarına karşı ilgili kurumlarca göreve hazır ekipler oluşturulmuştur.

Kurbanların hijyenik şartlarda kesilmesi ile sağlıkla ilgili konularda ve yangın tehlikelerine karşı gerekli tedbirler alınmış, görevlendirilecek ekipler her an müdahaleye hazır vaziyette bulunmaktadır.

Anadolu yakasında 14 ilçede 64 satış yeri 114 kesim yeri; Avrupa yakasında 25 ilçede 145 satış yeri, 441 kesim yeri olmak üzere İstanbul genelinde 209 satış yeri, 555 kesim yeri belirlenmiştir.

Kurban Bayramı öncesi ve süresince vatandaşlarımızın bayramlarını sağlık ve huzur içerisinde geçirmeleri için, kurumlarımızca gerekli tüm hazırlıklar yapılmış ve tedbirler alınmıştır. Vatandaşlarımızın Kurban Bayramı müddetince ihbar ve şikayetleri Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlıklarının Beyaz Masa birimleriyle İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünün 0212 453 73 00 (2 Hat) numaralı telefona ve 0212 455 43 76 nolu faksa bildirilebilecektir.”

TEM otoyolu ve İDO iskelelerinde bayram hareketliliği başladı

Kurban Bayramı tatilinin, idari izinlerle 9 gün olması nedeniyle İstanbul dışına çıkmak isteyenlerin bir bölümü akşam saatlerinde yola çıkmaya başladı. Saat 18.30’a sıralarına kadar sakin olan TEM ve D-100 Karayolu’nun Çamlıca-Gebze arasında hareketlilik gözlendi.

TEM Otoyolu’nun Çamlıca-İzmit arasında mesai bitiminden sonra bayram tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyenler yola çıkmaya başlayınca yoğunluk yaşandı. Saat 19.00’dan itibaren TEM’de Anadolu istikametine doğru trafik neredeyse normalin iki katına çıktı. Yollarda herhangi bir sorun yaşanmazken, Yalova-Bursa istikametine gidecek olan ve İzmit Körfezi’ni dolaşmak istemeyen araç sürücülerinin tercih ettiği Gebze Eskihisar’daki feribot iskelesinde de araç kuyrukları oluştu. İDO Bölge sorumlusu Aşkın Lermi bugünden itibaren Eskihisar-Topçular arasında gemi sayısının 12’den 15’e çıkarıldığını, ancak yarın 3 gemi daha geleceğini ve 18’e ulaşacağını söyledi.

Yaşanan yoğunluğa rağmen, feribotlar Topçular iskelesinde bekleme yapmadığından buraya gelen araçlar en fazla yarım saat bekledikten sonra feribota alınıyor. Trafikteki yoğunluğun gece de devam etmesi beklenirken, trafik yetkilileri bayrama daha 5 gün olduğunu hatırlatarak, İstanbul dışına gitmek isteyenlerin bu durumda bir anda trafiğe yüklenmeyeceklerini, trafikte geçen bayramlardaki kadar sıkışıklığın olmayacağını umduklarını söylediler.

Otogarda bayram yoğunluğu

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasıyla birlikte bayramı memleketlerinde geçirmek isteyen İstanbullular, Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı’na akın etti.

Bugün mesainin sona ermesinin ardından akşam saatlerinde bayramı memleketlerinde geçirmek isteyen vatandaşlar, otogarın yolunu tuttu. Firmalar talebi karşılamak için ek seferler düzenlerken girişte yaşanan trafikten dolayı otobüsler otogara gelemedi. Bazı yolcular trafikte hareketsiz kalan otobüslerden inerek otogara yürüyerek giriş yaptı. Otobüsler giriş yapamayınca seferlerde aksamalar meydana geldi. Yaşanan gecikmelerden dolayı saatlerce otobüs bekleyen vatandaşlar, kendilerine yardım olunmadığını dile getirerek otobüs firmalarına tepki gösterdi. Firma yetkilileri zaman zaman, girişte yaşanan trafikten dolayı otobüslerin gelemediğini anons etti.

Firma yetkilileri, tatil dolayısıyla talebi karşılamak için seferleri iki katına çıkardıklarını, buna rağmen vatandaşların bilet bulmakta zorluk çektiğini dile getirdiler.

İstanbul’da trafik yoğunluğu

İstanbul’da cuma trafiğine bayram tatili için yola çıkanlar da eklendi. TEM, Bağcılar mevkiinde, akşam saatlerinde Edirne ve Ankara yönüne trafikte uzun kuyruklar oluştu. Gece saatlerinde de Boğaziçi Köprüsü’nde trafik yoğunluğu sürdü.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim