• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Bayram trafiği havadan da izlenecek

Bayram trafiği havadan da izlenecek
Ramazan Bayramı süresince Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarında havadan helikopterle izleme ve denetimler gerçekleştirilecek.

Şehirlerarası karayollarının ortalama her 30 kilometrelik bölümüne bir ekip düşecek şekilde görevlendirme yapılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, vatandaşların huzur ve güven içinde bir bayram geçirmeleri için 18-21 Ağustos tarihlerinde birtakım ilave tedbirler aldı.

Bu kapsamda, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personel, şehir içi ve şehirlerarası karayollarında trafiğin tanzimi ve denetimiyle görevli ekiplere takviye olarak görevlendirilecek. Böylece ekip sayısı artırılarak önemli kavşak, geçit ve güzergahlarda sabit ekipler konuşlandırılacak. Şehirlerarası karayollarının ortalama her 30 kilometrelik bölümüne bir ekip düşecek şekilde görevlendirme yapılacak.

Karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücüleri trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayollarında ek tedbirler aldırmak üzere Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarında havadan helikopterle izleme ve denetimler gerçekleştirilecek. Yol kullanıcılarına, şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları ayrıca tatil süresince trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde yayınlar yapılacak.

-Terminal giriş ve çıkışlarında kontrol-

Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin, takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleriyle aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek. Araçların arıza ve eksikliklerinin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, karayolları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ait müşterek yol kenarı denetim istasyonlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri incelendiğinde, bu kazaların önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana gelmesi nedeniyle bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimler ağırlıklı yapılacak.

Radarlı hız tespit ekipleri, başta otoyollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleriyle tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimler sürdürülecek. Araç durdurmanın mümkün olmadığı veya risk oluşturduğu durumlarda denetimler, Trafik Kanunu'nun ilgili maddesine göre araç tescil plakasına göre cezai işlem uygulanmak suretiyle çevirme ekibi bulundurulmaksızın gerçekleştirecek.

-Yorgun, uykusuz sürücüler bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecek-

Şehir içi ve şehirlerarası karayollarında hız başta olmak üzere diğer trafik kural ihlallerini en az seviyelere indirilmesini sağlayan Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) olan illerde bu sistemlerin bayram tatili süresince aktif olarak kullanılması sağlanacak. Bu birimlerde yeteri kadar personel görevlendirilecek.

Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.00–07.30 saatleri, batı istikametinde ise 18.00–21.00 saatlerinde uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek. Aracın teknik şartlara uygunluğuna, plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgelerinin bulunup bulunmadığına yönelik kontrolleri yapılırken, hem aracın iç mekanındaki havanın değişmesi hem de hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun biraz da olsa giderilmesi sağlanacak. Denetimlerde yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarımızda dinlenebilecekleri belirtilecek. Çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

Sürücülerin yakalanma riski algısını arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli ekip ve personelin uygun görülecek bir kısmı sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Bu kişiler kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek. Bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak. Bu şekilde denetim yapılacak yol kesimleri ve saat dilimleri, basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna da duyurulacak.

-Emniyet kemeri kontrolü-

Denetimler, Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge esaslarına uygun olarak, yolda gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak yapılacak. Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri de yapılacak. Sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek, takmayanlardan emniyet kemerlerini takmaları istenecek.
Egzozundan çevredekileri rahatsız edecek derecede yüksek ses çıkaran motosiklet, motorlu bisiklet ve diğer araç kullananlara yönelik gerekli tüm tedbirler alınacak. Aynı güzergah üzerindeki birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil gerekli tedbirler alınacak.

İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçlar uygun yerlerde kısa sürelerle trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilecek.

Karayollarındaki dinlenme tesislerinde, trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılacak. Bu tesislerle karayolları üzerindeki denetim noktalarında sürücü ve yolcuların bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini sağlayacak broşür ve sticker gibi materyaller dağıtılacak. Arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında trafik düzeni için tedbirler alınacak. Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına bilgi verilecek. 155 ve 156 telefon hatlarını arayanlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.

 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim