• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

BDI 10 puanlık artış ile 1287'ye ulaştı

BDI 10 puanlık artış ile 1287'ye ulaştı
Geçtiğimiz hafta son seansta BDI 10 puanlık artış ile 1287 puandan kapandı. Bu artışta en büyük pay Capesize ve Panamax endekslerine aitti. Cape TC kazançları iki hafta öncesine nazaran geçtiğimiz hafta sonu itibariyle %5’in üzende bir artış ile 10.

BDI 10 puanlık artış ile 1287'ye ulaştı

Geçtiğimiz hafta son seansta BDI 10 puanlık artış ile 1287 puandan kapandı. Bu artışta en büyük pay Capesize ve Panamax endekslerine aitti. Cape TC kazançları iki hafta öncesine nazaran geçtiğimiz hafta sonu itibariyle %5’in üzende bir artış ile 10.642 USD’ye ulaştı. Fiziksel piyasadaki artış kağıt piyasası tarafından da olumlu karşılandı.

HABER VE YORUMLAR

Jorf Lasfar Enerji Tarafından Kazanılan Termal Kömür İhalesi

Fas’ın Jorf Lasfar Enerji isimli şirketinin 120.000 tonluk bir buhar kömürü ihralesini Ekim ve Kasım ayları yüklemeli olarak kazandığı ve birim fiyatın 123 Usd/mt olduğu belirtiliyor. Sözü edilen ihalenin 60.000 tonluk iki taşıma halinde gerçekleşeceği ve ihale şartnamesine taşıması gerçekleşecek kömürün spesifikasyonlarının: minumum 5800 kcal/kg, minumum %9 ash on an air-dried basis, moisture content of 4-12% as received and maximum 1.5% sulfur içermesi gerekiyor.

Ukrayna hububat ihracatını Ağustos’un ilk haftasında artırdı...

Temmuz ayının ilk haftasına nazaran Ağustos ayının ilk haftasında Ukrayna’nın hububat ihracatları neredeyse dört katına çıktı. Ağustos’un ilk yedi gününde Ukrayna çıkışlı hububat yüklerinin 163.000 tona ulaştığı bildiriliyor. Ukrayna’nın Temmuz ayında özellikle Suudi Arabistan ve İsrail’e yaklaşık 96.000 ton arpa ihraç ettiği, buğday yüklemelerinin ise 66.000 ton olduğu ve Avrupa ülkeleri ile Lübnan’a gönderildiği belirtiliyor. Bu yüklemeler dışında yakın bir zamanda Ukrayna’nın 38.000 ton buğday, 284.000 ton arpa, 5.000 ton mısır olmak üzere 328.000 ton hububat ihracatı gerçekleştireceği raporlanıyor. Alınan en son bilgilere göre, Ukrayna’nın bu yılki buğday rekoltesi 22.4 milyon ton, arpa rekoltesi ise 9.3 milyon ton olarak belirtiliyor.

Türkiye’nin Hurda İthalatı Haziran ayında bir önceki aya göre %2 düştü...

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin Haziran ayı boyunca gerçekleştirdiği hurda ithalatı Mayıs ayına kıyasla %2.35 oranında düşerek 1.7 milyon tona geriledi. Bu zaman zarfında ithal edilen hurda yüklerinin birim fiyatının 421 Usd civarında olduğunu belirten otoriteler, 2011’in ilk 6 ayında Türkiye’nin hurda ithalatının 2010 yılına kıyasla %13.63 oranında artarak 9.98 milyon tona ulaştığını rapor ediyor. Yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin hurda ithalatının 2.4 milyon tonu ABD’den, 1.2 milyon tonu Romanya’dan ve 960.121 tonu ise Rusya’dan gelmiş bulunuyor.

CAPESIZE

Geçtiğimiz hafta Capesize’lar sessiz bir başlangıç yaptı çünkü armatörlerin navlun fikri kiracıların navlun fikirlerinin üzerindeydi. Fakat bu taktikle kazanan armatörler oldu ve birçok rotada istedikleri navlunları elde ettiler. Mevcut durumda nispeten daha düşük olan yakıt fiyatları nedeniyle de armatörlerin net kazançları daha yüksek oldu.

PANAMAX

Panamax’lar ise geçtiğimiz haftaya sürpriz bir şekilde hareketli başladı. Pasifik’teki yeni yükler nedeniyle hafta ortasından itibaren piyasa hareketlendi.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

Büyük tonajlara nazaran Handymax’lar geçtiğimiz hafta yatay bir seyir izledi, Pasifik’te kazançlar çok düşük bir seviyede artış gösterdi fakat genel aktivite düşük ve olumsuzdu.

COASTER

Geçtiğimiz hafta coaster piyasasındaki gelişmeleri ülkeler bazında inceleyecek olursak, Libya’daki durumun önceki haftalarla aynı olduğu, Mısır’dan Kuzey İspanya’ya yeni çelik yüklerinin çıktığını, fakat ülkedeki genel aktivenin daha önceki haftalara kıyasla çok daha az olduğunu söyleyebiliriz. Yunanistan’a göz attığımızda ise çelik, bugday, MDF ve torbalı çimento yüklerini görüyoruz. Bu yüklerin genel olarak 2/5000 dwt’lik gemilerle taşınmakta olup brokerler tarafından bir tane 25000 tonluk bir yükün de piyasada olduğu görüldü. Türkiye Akdeniz kıyısı ise Ramazan ayı nedeniyle biraz sessiz görünüyor. Bu bölgede navlunların yatay seyir izlediği söylenebilir.

Adriyatik’te ise geçen haftalara kıyasla daha hareketli ve sağlıklı bir görünüm var, navlunlar yatay seyir izliyor. Hafta başını özetleyecek olursak, Mısır, Türkiye Akdeniz kıyısı ve Yunanistan-Ege arasındaki bölgenin nispeten hareketli olduğu söylenebilir. Fakat bu hareketliliğin bu hafta Ramazan ve Yunanistan’daki fabrikaların yaz tatili nedeniyle kapanacak olması nedeniyle son bulacağı düşünülüyor.

Ağustos başından beri Karadeniz bölgesindeki yük hareketliliğinin de verdiği destekle coaster piyasasında navlunlar ya yatay bir seyirdeydi ya da artış eğilimde. Bu navlun artışında en büyük etkenin ihracat yasağını kaldıran Rusya olduğu söylenebilir.

2011 yılında Avrupa koster piyasasında en çok hareketlilik kömür yüklerinde oldu. Örneğin Rusya’nın kömür ihracatı tavan yapmış durumda, özellikle Vystosk gibi Rusya’nın kuzey bölgelerinden yapılan kömür ihracatında %50 gibi bir artış söz konusu. Ayrıca Azov yüklemeli kömür işlerinin de armatörlerin yüzünü güldürüyor olduğunu belirtmekte fayda var.

Kaynak: Marvel Danışmanlık&Denizcilik A.Ş

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim