• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Beylikdüzü metrobüs hattının temeli atıldı

Beylikdüzü metrobüs hattının temeli atıldı
Bir saatlik yolu 20 dakikaya indirecek Avcılar-Beylikdüzü Metrobüs Hattı İnşaatı’nın temelini atan Başkan Topbaş, çalışmanın 29 Ekim’e yetiştirilmesini istedi ve Beylikdüzü’ne metro müjdesi verdi.

Metrobüs Cumhuriyet Bayramı’nda Beylikdüzü’nde

Bir rüya daha gerçek oluyor… Bir saatlik yolu 20 dakikaya indirecek Avcılar-Beylikdüzü Metrobüs Hattı İnşaatı’nın temelini atan Başkan Topbaş, çalışmanın 29 Ekim’e yetiştirilmesini istedi ve Beylikdüzü’ne metro müjdesi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara konforlu ulaşım imkânı sunmak üzere inşa edilen Söğütlüçeşme - Avcılar Metrobüs Hattı, Beylikdüzü’ne kadar uzatılıyor. “Avcılar - Beylikdüzü arası Metrobüs Hattı ve Karayolu Düzenleme İnşaatı”nın temeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun da katıldığı bir törenle atıldı.

Vatandaşların çok yoğun ilgi gösterdiği törende Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Esenyurt Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ile Sanatçı Neşe Karaböcek de yer aldı.

Avcılar – Beylikdüzü Metrobüs Hattı İnşaatı tamamlandığında yoğun trafikte yaklaşık 1 saatte alınan bu mesafe, 20 dakikada kat edilecek. Beylikdüzü – Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe ise 83 dakikada alınmış olacak. Avcılar – Söğütlüçeşme hattında günlük ortalama 715 Bin yolcu taşınıyor. Beylikdüzü hattının devreye girmesiyle metrobüs hattında 1 milyon kişinin taşınması hedefleniyor.

Başkan Topbaş Japonya’yı ve İbrahim Tatlıses’i unutmadı

Vatandaşların sevgi gösterileri ve tezahüratları arasında kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami nedeniyle hayatını kaybeden Japon halkına başsağlığı diledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye gidecek yardım ekibinin bugün hareket edeceğini açıklayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Dünyadaki bütün olumsuz anlayışları bertaraf etmek üzere beraber çalışmalıyız. Çünkü dünyada yalnız değiliz ve dünya hepimize yeter. Dünya Belediyeler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı olarak da bu görevimiz. Öte yandan, Hunharca saldırıya uğrayan milletimizin yetiştirdiği önemli sanatçılardan İbrahim Tatlıses’e geçmiş olsun diyorum ve bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum.

79 milyonluk yatırımla 1 saatlik yol 20 dakikaya iniyor
Avcılar-Beylikdüzü Metrobüs Hattı’nın İstanbul’un en önemli ulaşım akslarından biri olduğunu belirten Başkan Topbaş, “10 kilometrelik bu hat Beylikdüzü’nün yanı sıra Esenyurt, Büyükçekmece ve hatta Silivri ile Çatalca sakinlerine bile hizmet edecek. İnşaat kapsamında yolun bir kısmını da yeraltına alarak Beylikdüzü’ne çok güzel bir meydan kazandıracağız. Bu kadar devasa bir bütçeyi her yıl yüzde 98 gibi önemli oranlarda realize ederek çok önemli yatırımlar yapıyoruz. İstanbullularla birlikte elele vererek bu şehrin her türlü problemini çözüyoruz. İstanbul çok daha farklı bir noktaya oturacak” diye konuştu.

İnşaat tamamlandığında Beylikdüzü’nden 82 dakikada Kadıköy’e ulaşabileceğine dikkat çeken Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Metrobüs sayesinde günde 80 bin araç ile 240 bin ton akaryakıt kullanılmıyor. Günde 610 bin ton karbondioksit salınımı engelleniyor. Bu sadeye yolculuk mesafeleri çok ciddi oranda kısaldı. İstanbullulara zamanlarını doğru kullanma imkanı veriyoruz. Hizmete girdiğinde bu hatta 1 milyon yolcu taşınacak. Hatta 345 araç sürekli hizmet veriyor ve bir yönetim sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Beylikdüzü Metrobüs Hattı’nın inşaat maliyeti bize 79 milyon TL. İnşaat kapsamında Esenyurt ile Beylikdüzü yapılacak meydanla birleşiyor. Hattın açılışını da inşallah o meydanda yapacağız. İstanbulluların bu şehirde rahatlıkla hareket etmesini sağlamak bizim görevimiz.”

43 milyar TL yatırımla İstanbul’un çok önemli sorunları çözüldü

Dünya nüfusu arttıkça şehirlerde de çok ciddi baskı yaşandığını ve her büyük şehirde öncelikli birinci problem ulaşım ve erişim sorunu olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, “Biz de İstanbul’da göreve gelince bu şehrin yol haritası çizdik ve Çevre Düzeni Planı ile Ulaşım Master Planı’nı hazırladık. Zamanla ve maddi imkanlarla yarışarak planlarda öngördüğümüz yatırımları çok hızlı bir şekilde hayata geçirdik. 2010 yılı sonunda 36 milyar TL yatırım yaptık. Bu yıl da 7 milyar TL daha yatırım yapacağız. Yani toplamda 43 milyar TL yatırım yapmış olacağız. Bunun yüzde 55’ini ulaşım yatırımları oluşturuyor. Bu yatırımların önemli bir kısmı yeraltında metro, tünel yol ve altyapı olduğu için görülmüyor” diye konuştu.

İstanbul’u şantiyeye dönüştürerek çok ciddi kavşak ve yol yatırımları yaptıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dönemimizde 231 adet kavşak ile 405 kilometre yeni yol yaptık. Biz gelene kadar cumhuriyet tarihi boyunca 57 tane yapılmıştı. 24 kavşak inşaatı ile metro inşaatımız hızla devam ediyor. İstanbul’un nasıl gelişerek güzel hale geldiğini sizler de yaşıyorsunuz. Anadolu’dan ve yurtdışından gelenler de takdir ediyor. İstanbullulara çok ciddi sıkıntı verdiğimizi ve şehrin altını üstüne getirdiğimizi biliyorum. Ama İstanbullular seçimde ‘Bu adam bu işi biliyor’ diye bize İstanbul tarihinde ilk defa ikinci sefer belediye başkanlığını layık gördüler.”

82 kilometre metro daha geliyor

İstanbul’da ekonomik, sosyal ve fiziksel gelişmeleri bir arada sağlamak zorunda olduklarını ve dönemlerinde bunu başardıklarını anlatan Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “İstanbul bir finans, iş ve ticaret merkezi oldu. Şehrimizi deprem riskine karşı yeniliyoruz ve çok ciddi yatırımlarla ulaşım, altyapı gibi sorunları aşıyoruz. Bakınız tünel yollardan ve kavşaklardan geçenler bize dua ediyor. İstanbul’da 44.1 kilometre raylı sistem devraldık. 78 kilometreye çıkardık ve şu anda 50 kilometreye yakın metro hattımız devam ediyor. Kadıköy-Kartal ve Esenler-Başakşehir-Olimpiyat Stadı metrolarını bu yıl açacağız. Diğer taraftan 3 ayrı metro hattını daha bu yıl ihaleye çıkıyoruz. Sayın Başbakanımız bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bir kanun çıkartarak büyükşehirlerin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmasını sağladı. Bakanlık bizden 32 kilometre yeni metro işini aldı. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 50 kilometre daha metro yapacağız. Hükümetimiz inşallah seçimden sonra 25 kilometrelik Bakırköy-Beylikdüzü Metro inşaatının ihalesine çıkacak ve bu metro saatte 70 bin kişi taşıyacak. İlerde bu metro Silivri’ye kadar uzanacak. 4 yılda da bitirilmesini planlıyoruz.”

Sıkı pazarlıkla inşaat süresi 2 ay kısaltıldı

Konuşmasının sonunda inşaatı yapacak müteahhit ile Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ve Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak’ı kürsüye davet eden Başkan Kadir Topbaş, inşaatın yılsonunda bitirilmesinin hedeflendiğini, ancak Başbakan Erdoğan’ın yaptığı gibi bir pazarlık yaparak zamanı geri çekeceklerini söyledi. “Zamanı ne kadar erkene çekersek zamandan o kadar tasarruf ederiz ve çevre o kadar az kirlenir” diyen Kadir Topbaş, müteahhit firmanın sahibine “Beylikdüzü halkı uzun süredir bekliyor. Bunu olabildiğine erkene çekelim. Ne kadar çekebiliriz?” diye sordu.

Pazarlığın sonunda inşaatın 29 Ekim’e Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmesi kararlaştırıldı. Firmaya, çalışma süresince vatandaşların yaşamını olumsuz etkilememelerini ve şehir şantiyeciliğini en iyi şekilde uygulamalarını isteyen Topbaş, “Arkadaşımız, aynı zamanda Yeşiyköy Kavşağı’nın da müteahhidi. Orada çok hızlı ve güzel bir çalışma yapıldı, ancak bazı eksikler var. İnşallah onları da düzeltecekler. Başkan mimar olunca işiniz zor” şeklinde konuştu.

Babuşçu; “Başkanımızın hizmetleriyle gurur duyuyoruz”

Törende konuşan AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da İstanbul’un bu bölgesinin ulaşım meselesine köklü bir çözüm getirecek metrobüs projesinin hayırlı olmasını diledi. 29 Mart 2007 yerel seçimleri öncesinde Başkan Kadir Topbaş ile birlikte Beylikdüzü’nde metrobüsün uzatılacağının sözünü verdikleri hatırlatan Aziz Babuşçu, şöyle konuştu;

“Başkaları da ellerinde dosyalarla televizyonlarda gezerek ‘yolsuzluk’ diyorlardı. Bugün geriye dönüp baktığımızda o dosyalardan bugün yargıya intikal eden bir tek dosya bile yok. İnsanları dosyalarla manüple etmek istediler. Bu millet iki anahtar vaat edenlerin, bol keseden atanların sonunu çok gördü. Biz ise yapacağımızın sözünü veren ve söylediğimizi yapan bir siyasi partinin temsilcisi olduk hep. Siyasetin de bu olması gerektiğini düşünüyorum. Sözümüzü de tuttuk, işte metrobüs Beylikdüzü’ne geliyor.”

“Bugün UCLG Başkanı olan bir başkanın partisinin il başkanı olmaktan ayrıca gurur duyuyorum. Başkanımız Topbaş, sadece İstanbul’da, Türkiye’de değil, dünya ölçeğinde bir belediyecilik örneği ortaya koydu. Biz böyle bir anlayışın temsilcileriyiz” diyen Babuşçu, yerel seçimlerin ardından 2 yıla yakın bir zaman geçtiğini ve AK Partili belediyelerin gelecek ay vatandaşlara 2 yıllık icraatlarıyla ilgili hesap vereceğini kaydetti.

Babuşçu, “Biz hizmet veren ve hesap veren bir siyasi anlayıştan geliyoruz. Samimiyetimize hiç gölge düşürmedik. Yaptıklarımızı anlattık, yapamadıklarımızı da niye yapamadığımızın hesabını vereceğiz. AK Parti olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve ilçe belediye başkanlarımızın hizmetleriyle gurur duyuyoruz. İnşallah metrobüs hızlı bir şekilde tamamlanarak Beylikdüzü ve Esenyurt halkının hizmetine sunulacak” diye konuştu.

İlçe başkanlarından özel teşekkür

Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, ise Beylikdüzü, Esenyurt, hatta Silivri ve Çatalca halkının metrobüsü büyük bir mutlulukla kullanacağını ifade ederek, “Metrobüs bizim gerçekten özlemle beklediğimiz bir projeydi. Bu özleme kavuşarak ilçelerimizin İstanbul ile ilişkisini çok daha ileri seviyeye taşıyacağız. Sayın Başkanımız Kadir Topbaş’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu yıl bitecek olan Ambarlı İleri Derece Biyolojik Arıtma Tesisi Beylikdüzü sahilleri atıksulardan kurtaracak. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Esenyurt Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu da “Bu büyük proje hepimize hayırlı olsun. Temelini atmakta olduğumuz bu dev yatırım Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerine çok önemli hizmetler verecek. Bu projeye emeği geçen Başkanımız Kadir Topbaş ve ekibi ile inşaatta çalışacak arkadaşlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin teknik özellikleri

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve beraberindekiler butona basarak temel ama törenini gerçekleştirdiler. Avcılar – Beylikdüzü arasında yapılacak yol düzenleme inşaatıyla yolun orta kısmında Metrobüs hattı ile 3’er şeritli gidiş ve geliş transit yol yer alacak. Güzergah üzerindeki yerleşim yerlerine geçişi sağlamak amacıyla D-100 Karayolunun gidiş ve geliş yönlerinde 2’şer şeritli yan yol da bulunacak.

Avcılar – Beylikdüzü Metrobüs hattı tamamlandığında yoğun trafikte yaklaşık 1 saatte alınan bu mesafe, 20 dakikada kat edilecek. Beylikdüzü – Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe ise 83 dakikada alınmış olacak. Avcılar – Söğütlüçeşme hattında günlük ortalama 715 Bin yolcu taşınıyor.

Avcılar – Beylikdüzü Metrobüs Hattında; Avcılar Merkez, Ambarlı, Saadet, Haramidere San., Haramidere, Beylikdüzü, Beylikdüzü Belediye, Bizimkent, Hadımköy – Beykent veTüyap olmak üzere toplam 10 adet durak yer alacak.

Avcılar - Beylikdüzü Metrobüs hattında 10 adet yaya üstgeçidi ile Avcılar ve Beylikdüzü’ne de Metrobüs araçları için birer adet triyaj alanı inşa edilecek. 40 kilometre olan Söğütlüçeşme – Avcılar Metrobüs hattı, Beylikdüzü etabı bittiğinde toplam 50 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim