• BIST 9681.39
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Bilişimde Avrupa'da ilk on arasına girdik

Bilişimde Avrupa'da ilk on arasına girdik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bilişim Alanında İşbirliği Protokolü''nü imzaladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen imza töreni öncesinde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, on yıl önce Türkiye'nin, bilişimde Afrika seviyesinde olduğunu, bugün ise Avrupa'nın ilk 10'u arasında yerini aldığını belirtti.

Yıldırım, ülkenin bilgi ve iletişim altyapısına ait ilk kapsamlı çalışmalardan birisi olan Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı (TUENA) çalışmasının, Bakanlık ile TÜBİTAK arasında imzalanan bir sözleşme kapsamında TÜBİTAK'a yaptırıldığını hatırlattı. Konuşmasında siber güvenlik gibi konulara da değinen Yıldırım, 2023 bilgi toplumu hedefinin elektronik haberleşme ve geniş bandın ülke geneline yaygınlaştırılması, siber güvenlik gibi konularda çalışmaların daha ileri noktaya götürülmesinin zorunlu hale geldiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Elektronik haberleşme altyapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim, bilişimle ilgili Ar-Ge projeleri protokol konusunu teşkil etmektedir. Bu maddelere ilişkin olarak her biri için ayrı ayrı sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmelerin tarafları Bakanlık adına Haberleşme Genel Müdürlüğü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına ise TÜBİTAK olacak.''

Protokole göre, Bakanlığın muhtelif ülkelerin izledikleri stratejilerin ve politikaların taramasının yapılacağını ifade eden Yıldırım, somut ulusal modellerden yola çıkarak alternatif uygulama örnekleri ortaya koyacaklarını ifade etti. Türkiye'de genişbant ekosistemini geliştirecek politika önerileri, düzenlemeleri ve uygulama detaylarının bir bütünlük içinde ortaya konulacağını ifade eden Binali Yıldırım, geniş kitleleri ve ilgili kurum kuruluşlarla paydaşları konuya dahil etmek ve bilgilendirmek amacıyla portal oluşturulacağını söyledi. Bakan Yıldırım, ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması ve ilgili diğer siber güvenlik yönetim başlıklarıyla ilgili önerilerin ortaya çıkarılacağını belirterek, Siber Tehdit Tespit ve Önleme Sistemi geliştirilmesinin sağlanacağını dile getirdi. Gelişmiş Siber Casusluk Tehdit (APT) Analizi'nin yapılacağını kaydeden Yıldırım, Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi oluşturulacağını, e-devlet hizmetleri ve Bulut Bilişim alanlarında taraflarca mutabakat sağlanan danışmanlık ve araştırma-geliştirme hizmetleri konusunda işbirliği oluşturulacağını belirtti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim