• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Binali Yıldırım, 3. havaalanı için tarih verdi

Binali Yıldırım, 3. havaalanı için tarih verdi
Bakan Binali Yıldırım, Airex Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada 2023 yılındaki havacılık hedeflerini açıkladı.

 

"Türkiye'de Yılda 375 Milyon İnsan Uçacak"
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün 9'uncusu düzenlenen Airex Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada 2023 yılındaki havacılık hedeflerini açıkladı. Bakan Yıldırım, " Yeni hedef; 2023'teTürkiye Havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak. Yeni hedef bu. Buna göre herkes hesabını kitabını yapsın" dedi.
 
50'den fazla uçak-helikopter ile 115 katılımcı şirketin katılımıyla kapılarını açan 9'uncu Airex Havacılık Fuarı'na bu gün erken saatlerde dev yolcu uçağı Airbus A380' in Atatürk Havalimanı'na saat 09.00'da inişi ayrı bir renk kattı. Daha sonra davetliler, dev bir çadır içinde katılımcı firmaların stantlarındaki ürünlerini ziyaret etti, Genel Havacılık apronuna konuşlanan uçakların tanıtımına katıldı. Firmalardan bazıları uçaklarının tanıtımlarında mankenleri de görevlendirirken, bazı firmalar da dikkat çekmek amacıyla uçaklarının altına yine kendi ürettikleri lüks otomobilleri getirdiler.
 
HEDEFİ 12 YIL ÖNE ÇEKTİK
 
Açılış, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın saat 12.00'de fuar alanına gelmesiyle başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılığı daha da ileriye götüreceklerini belirterek, şunları söyledi:
 
" Türkiye'de havacılık alanındaki gelişmenin son 10 yılda nereden nereye geldiğini şu uçak gürültülerinden bile anlıyorsunuz. Konuşmaya bile vakit bırakmıyorlar. Uçakların biri iniyor, biri kalkıyor maşallah. Havacılığımız her türlü küresel olumsuz şartlara rağmen hız kesmeden büyümeye devam ediyor. 8 aylık rakam şu anda 87 milyonu aşmış durumda. 3'üncü havalimanı ile ilgili süreci başlattık. Hedefimiz bu havaalanının inşaatını başlatmak. Uluslararası havacılık uzmanları da esasen İstanbul'un konum olarak hava trafiği için en ideal yer olduğunu ifade ediyorlar. Bu konuda tam bir fikir birliği var. Son 10 yılın rakamlarına baktığımız zaman her alanda iki haneli büyümeyi görüyoruz. Dünya havacılığında iki haneli büyüme yok. Türkiye'nin hedeflerini 12 yıl öne çektik. Bu işin nedeni çok basit bir mucize yok. Herkese fırsat verdik. 'Bu işi kim yapmak istiyorsa buyursun yapsın' dedik. Kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırdık. Havacılık her alanda artarak devam ediyor."
 
EMEKLİ BİLE YILDA 4 KEZ UÇUYOR
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havacılıkta yaptıkların yatırımlar sonucu havayolunun halkın yolu olduğunu kaydederek konuşmasına şöyle devam etti:
 
" Hangi gelir grubundan olursa olsun, emekli dahil, işadamı dahil yılda ortalama 4 sefer uçakla seyahat ediyor. Demek ki, havayolu halkın yolu haline gelmiş. Sektörün cirosu 2 milyar dolarmış şimdi 16 milyar doların üzerine çıkmış. Doğrudan çalışan 64 bin imiş 160 bine çıkmış. Uçuş noktasını iç hatlarda iki kat arttırmışız. Dış hatlarda 60 noktadan 175 noktaya çıkarmışız. Türkiye havacılıkta dünyanın 10 ülkesi arasına girmiş durumda. Yeni hedef koyacağız. 2023'te Türkiye Havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak. Yeni hedef bu. Burada açıklıyorum. Buna göre herkes hesabını kitabını yapsın. Hava aracı sayısı da en az ikiye katlanacak. "
 
ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ARTIK SORUN YOK
 
Bakan Yıldırım, üç ay öncesine kadar Atatürk Havalimanı'nda büyük sorunlar yaşandığını ama bunların çözüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
 
"Bu sorunların tamamı dönüp dolaşıp yer hizmetleri, seyrüsefer hizmetlerine, havaalanının kapasitesinin yetersiz olduğuna, trafiğe bağlanıyordu. 'Trafik kontrolörleri bu trafiği kavrayacak güce sahip değil' diyorlardı. Sürekli bu noktalara vuruluyordu. Sonunda bu işin üzerine gittik. Genel Müdürüme 'burada gece gündüz yatıp kaklma' talimatı verdim. 'Bu işin esası nedir, sorun nereden kaynaklanıyor, bunun kaynağı, sorumlusu kim, bunları ortaya çıkaracaksın' dedim. Tek tek tespit ettim. Günlük raporlar elimizde. Sorun, bu bir hizmet zinciridir. Sorunun tek bir adresi yok. Herkes bu işin içinde. Bilet satandan, yolcunun bagajını taşına, uçağa yer hizmeti verenden 'motor çalıştır' diyen hava trafikçisine varıncaya kadar herkes sorumlu. Eğer bu hizmet zincirinde bir zayıf halka oluşursa bütün hizmet aksıyor. Sıkıntı yaşanıyor. Alınan tedbirler sonunda yaz sezonu ve bayram günleri olmasına rağmen kayda değer bir aksaklık yaşanmadı. Demek ki dinamik süreç yönetimine ihtiyaç var. Herkes işine hakim olacak. Çok iyi bir koordinasyon olacak. İşbirliği olacak. İşte sorun azaldı. Gecikmelerle ilgil haberleri duymaz olduk. "
 
PARALAR SİZE DUALAR BİZE
 
Fuara emek veren herkese, katılımcılara teşekkür eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
 
" Bu fuar Türk havacılığına olan güvenin bir göstergesidir. Bu kadar sıkışık bir alanda, bu kadar ilgi gösterilmesi Türkiye'nin havacılık vizyonuna verilen önemi gösteriyor. Türkiye havacılıkta küresel bir anlayışı yürürlüğe koydu. Havacılık şakaya gelmez. 'Aman abi idare ediver, bu parçayı değiştirmeyelim. Bir sefer daha git gel' anlayışını havacılıkta asla ve asla kabul edemeyiz. Emniyet, pazarlık konusu olmaz. Babam mezardan kalksa gelse, açık konuşuyorum emniyet konusunda hiç taviz vermem. Bizim görevimiz sizin işinizi daha da geliştirmeniz, bayrağımızı daha yükseklerde dalgalandırmamız. Bununla da millet olarak övünç duymamızdır. Bunun ötesinde başka bir beklentimiz yok. Paralar size, dualar bize."
 
Törende konuşan TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, "Airex fuarının bu günkü durumunu görünce Türkiye'de havacılığın nereye geldiğini görüyoruz. Dışarıda 1.4 milyar dolarlık uçak var. İçerdeki firmaların değeri de 20 milyar dolar" dedi. Thy Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da konuşmasında, fuarının adının son kez Airex olduğunu iki yıl sonra isminin " İstanbul Air Shov " olacağını açıkladı.
 
Havacılık fuarı 9 Eylül akşamına kadar açık.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim