• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Binali Yıldırım: Havayolu halkın yolu

Binali Yıldırım: Havayolu halkın yolu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, talebeden köylüye, memura dek her tabakadan, her gelir grubunun senede 3 defa uçağa bindiğini bildirdi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, talebeden köylüye, memura dek her tabakadan, her gelir grubunun senede 3 defa uçağa bindiğini bildirdi. Yıldırım, “Daha evvel uçakta bulunanların yüzde 80- 90’ı bir birini tanıyordu, yüzde 10’unu tanıyan ya da bilen yoktu. Şu an böyle değil. Neden? Çünkü havayolu halkın yolu oldu." dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları (THY)’nın Airbus’tan 117 adet uçak alımını öngören anlaşmanın imza törenine katıldı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Genel Müdürü Temel Kotil ve Airbus Üst Yöneticisi (CEO) Fabrice Bregier’in de bulunduğu törende söz alan Binali Yıldırım, anlaşmanın gerek içeriği gerek rakamı itibari ile önemli olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Türkiye’nin 1950’de toplam milli geliri 10 milyar TL idi. Şu an THY’nin Airbus ile yapacağı sözleşmenin miktarı 1950’nin milli gelirinden daha büyük. Ayrıca Birleşmiş Milletler’e üye 55 ufak ülkenin milli gelirinden de daha büyük.” ifadelerini kullandı.
 
THY’nin halihazırda 220 uçağı bulunduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
 
“Uçak adedimiz Airbus’tan alımlar ile 350’yi bulur. Koltuk adedi de 60 bine denk gelir. 2023’e dek 750 uçak almayı planlıyoruz. Bunu yeniden ele almamız gerekiyor. Şu an alınan ve alınacak olan uçaklara gördüğümüzde 1-2 senede bu hedefi yakalayacağımızı anlıyoruz. Yani THY 2023 hedeflerini değiştiriyor. Airbus CEO’su Bregier, THY’nin kendilerinden daha güçlü bir büyüdüğünden hayıflandı. THY, Türkiye’den de güçlü büyüyor. İlk 3 ayda yüzde 32 büyüdü. Dünyada bu oran yüzde 5 dolaylarında. Hakikaten anormal bir durum. Bir dönem İpek Yolu Çin’den Avrupa’ya giderdi. Şu an kervanlar Avrupa’dan Çin’e giderken Türkiye’de konaklıyor. Kuşku yok THY burada önemli rol oynuyor.”
 
Türkiye’nin havacılıkta önemli merhaleler aldığını dile getiren Yıldırım, “Burada en önemli etmen havacılığın serbestleşmesidir. Havacılığın kanatları kapalıydı, açtık. Havayolu halkın yolu oldu. Daha evvel uçakta bulunanların yüzde 80- 90’ı bir birini tanıyordu, yüzde 10’un tanıyan bilen yoktu. Şu an böyle değil. Neden? Çünkü havayolu halkın yolu oldu. " diye konuştu.
 
Yıldırım, talebeden köylüye, memura dek her tabakadan ve her gelir grubundan bireyin senede 3 defa uçağa bindiğine de işaret etti. Gelinen aşamada havaalanı ve terminal yapımına eğildiklerini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, “Yatırımları mümkün mertebe genel bütçeye yük olmadan, kamu ve özel sektör ortaklığı ile yapıyoruz. Bu usulle yapılan yatırımların tutarı 3 milyar doları geçti. Yap-İşlet-Devret modeli ile buradan 10 milyar dolar elde ettik.” açıklamalarında bulundu.
 
TEHİRLİ-TEHİRSİZ HAVAYOLU ESPİRİSİ GÜLDÜRDÜ
 
Törende Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Şimşek’e, “15 sene evvel THY, Tehirli Hava Yolu diye anılıyordu. Artık tehir oranı gerilerde. Tehir değil Time Hava Yolları denilebilir. Değil mi?" diye sordu. Şimşek’in, “Değil.” cevabının ardından Yıldırım, “İngilizce’yi uyduramadık diye sonuç değişmez. Ama Tehir Yapmayan Havayolları demek daha doğru herhalde. Evet, Tehirli Havayolları gitti, Tehirsiz Havayolları geldi.” sözleri gülüşmelere neden oldu.
 
Yıldırım, THY’nin Afrika’da 36 noktaya uçtuğunu; bu sayede Türkiye’nin ticaretini Uganda ile 21,4, Tanzanya ile 20,4, Kenya ile 15,5 kat artırdığını da duyurdu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim