• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Binali Yıldırım: Üstünlüğü ortadan kaldırdık

Binali Yıldırım: Üstünlüğü ortadan kaldırdık
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tehlikeli sertifikalandırma ve yetki protokolünün imza töreninde "Başkalarının mukayeseli üstünlüğünü ortadan kaldırdık" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tehlikeli yüklerin kara, deniz ve hava yoluyla taşınmasında kullanılan basınçlı kapların, tehlikeli madde taşıyan kapların, ambalajların, testlerinin standardizasyonunda yetkinliğin Türk Standartları Enstitüsü'nün eline geçtiğini bildirdi.

Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile iki bakanlık arasındaki ''Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Kap ve Tankların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Hususunda Yetki Devri Protokolünün'' imza törenine katıldı.
 
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, önemli bir işbirliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye'nin bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulduğunu vurguladı. Yıldırım, tehlikeli yüklerin kara, deniz ve hava yoluyla taşınmasında kullanılan basınçlı kapların, tehlikeli madde taşıyan kapların, ambalajların, testlerinin standardizasyonunda yetkinliğin Türk Standartları Enstitüsü'nün eline geçtiğini kaydetti.
 
"FİYATI 5 KATIN ALTINA DÜŞÜRDÜK"
 
Kimyasalların ve türevlerinin taşınması için ayrı ayrı kurallar konulduğunu, bu kuralları sağlayacak geminin yapımının onayıyla ilgili kararın diğer ülkelerin verdiğini ifade eden Yıldırım, bir anısını şöyle anlattı:
 
''Tersanede mühendisken yangın geciktirici halı ve yangın geciktirici panel yapımı konusu vardı. 'Bunda ne var, biz yaparız' dedik. İDO da koltuk yapacağız, millet zannediyor ki bu mobilya mağazasından alınıyor. Öyle bir şey yok. Kumaşı, tahtası, metali hepsinin ayrı ayrı sertifikasyonu var, tip onayı var. Bir arkadaşımız, 'ben bu yanmaz panelleri yapacağım, yabancılara kucak dolusu para vermekten bıktım' dedi. Bir tahta parçası metrekaresi 200 avro, 500 avro, halbuki beşte birine burada yapabiliyorsun. Malzemesi, nasıl yapılacağı belli. Ama birisinin 'tamamdır kullanabilirsin' olurunu vermesi lazım. Danimarka'da test ediliyor, olmadı bir daha gidiyor. 3 sene git gel, git gel. 'İnat da bir murattır' dedi arkadaşımız, 5 senede tip onayını aldı ve gemi inşaat sektörüne 5 kat pahalı satan firmalar küt diye 5 katın altına düştü. Niye? Burada yapılıyor. Teknolojiye sahip olabilirsiniz her şeye vakıf olabilirsiniz ama onu kabul ettirmeniz önemli. Burada biz de yetkiniz bu işi biz yapıyoruz onayını da bizim bağımsız kuruluşlarımız yapıyor. Biz buna BM numarasını da veririz. Her türlü numarayı da veririz. Bize numara çekmeyin, işin özü budur.''
 
MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜ ORTADAN KALDIRDIK
 
Başkalarının mukayeseli üstünlük alanının ortadan kaldırıldığını belirten Yıldırım, ''Kendi kaynaklarımızla, insan kaynağınızla, kendi yetkinliğimizle 'bu işi biz yaparız' diyoruz. Böylece zaman tasarrufu sağlıyoruz, maliyetlerimizde ciddi iyileşme sağlıyoruz'' diye konuştu.
 
Son birkaç yılda Türkiye'de çok gelişme olduğunu bildiren Yıldırım, teknolojide çok gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinde bunun sürdürülebilir olmadığını görünce Orta Asya, Afrika coğrafyasına var olabilmek için Türkiye'de konuşlanmayı tercih ettiğini, Türkiye'deki kuruluşlarla işbirliği yapma yoluna gittiklerini söyledi.
 
''Hepten kaybetmektense işin bir yerinden tutmanın daha akıllıca olduğunu kabul edip, bu anlamda Türkiye'yi üst kabul eden yüzlerce şirket oluştu'' diyen Yıldırım, her gün yeni bir şirketin bu şekilde çalışmak istediğini bildirdi.
Türkiye'nin bugün katma değerli teknolojik üstünlüğü olan ürünler yapma konusunda hiçbir probleminin olmadığına dikkati çeken Yıldırım, ''Ama yapacağımız bu işlerin uluslararası alanda kabul edilmesi, tanınır olması ve yetkinliğimizin tereddüt edilmeden herkesçe saygıyla karşılanması. Bugün yaptığımız iş bunlardan bir tanesi'' dedi.
 
"PROTOKOLÜ ÇOK ÖNEMSİYORUM"
 
Ülke değerleriyle, ülkenin imkan ve kabiliyetleriyle, küresel yetkinliği arttıracak bir iş yaptıklarına dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle bu protokolü çok önemsediğini söyledi.
 
Tehlikeli yüklerin taşınmasıyla ilgili Tehlikeli Mallar ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu anlatan Yıldırım, bu genel müdürlüğün çalışması hakkında bilgi verdi.
 
2014 yılında Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) bu konudaki donanımını bitirmiş olacağını ifade eden Yıldırım, TSE'nin her türlü testi yaptıktan sonra onayı vereceğini ve bunun her yerde geçerli olacağını vurguladı. Yıldırım, ''Siz yapacaksınız bunu biz tamamlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, diyecek ki, 'bu bizim adamlarımızın işidir, kurallara uygun yapmıştır, laf etme kardeşim, bırak bu işleri.' Bunu nasıl dersiniz? Güçlü olursanız dersiniz. Türkiye yıllarca bunu söyleyemedi. Bugün söyleyebilecek güce erişti. Bu güç, refahtır, istikrardır, güvendir, bunların sonucu Türkiye bugün dünyanın krizini, ekonomisini, geleceğini konuşan 20 ülkenin içinde yerini aldı. Hedefimiz, 10 yıl sonra 10  ülke içinde yerimizi alalım, bu işlerde daha da etkin olabilirim'' diye konuştu.
 
"TÜRKİYE SÖMÜRGECİ DEĞİL"
 
Türkiye'nin sömürgeci bir anlayışının olmadığını, sömürgeci anlayıştan dolayı dünyanın kriz yaşadığını ifade eden Yıldırım, küresel ve bölgesel işbirliğinin gelişmesi gerektiğini söyledi.
 
Türkiye'nin mukayeseli üstünlük sağlayacak stratejik ürününün olmadığını ancak, dinamik insan gücünün bulunduğunu anlatan Yıldırım, ''Önemli olan bunu yerli yerinde kullanmaktır. Bütün çalışmalar bunu hedefliyor'' dedi.
Ticaret fazlası olan ülkelerin insanlarının mutsuz, temel ihtiyaçlara muhtaç olduğunu, bunun beceriksiz yönetimden kaynaklandığını belirten Yıldırım, ''Refahı topluma, millete mal edemezseniz, idare ettiğiniz ülkenin insanlarına güven veremezsiniz hiçbir şey yapamazsınız. Türkiye bunun en güzel örneğini son 10 yılda gösterdi'' diye konuştu.
 
GÖNÜLALÇAK: EMNİYETLİ BİR SİSTEM İÇİN ÇALIŞIYORUZ
 
Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak da tehlikeli yüklerin uluslararası taşınmasıyla ilgili kurul ve uygulamaların uluslararası anlaşma ve sözleşmelerle düzenlendiğini belirterek, Türkiye'de tehlikeli maddelerin taşımacılığını düzenleyen yetkili otoritenin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olduğunu söyledi.
Emniyetli bir tehlikeli madde taşımacılık sisteminin oluşumunu sağlayabilmek için yapılan çalışmaları anlatan Gönülalçak, ''Tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan paketlerin, ambalajların, tank ve benzeri kapların test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemler TSE tarafından yapılacak'' dedi.
 
Konuşmaların ardından Bakanlar Ergün ve Yıldırım ile TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve Gönülalçak, protokolü imzaladı.
 
TSE İLE YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, düzenleme görev ve yetkisi kapsamında bulunan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların, bir kısım test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere TSE ile yetkilendirme protokolü imzaladı.
 
Çalışmalar kapsamında, araçlar, tanklar ve ambalajlar ile taşıma zinciri içinde yer alan başta şoförler olmak üzere tehlikeli maddeleri dolduranlar, paketleyenler, yükleyenler, taşıyanlar, boşaltanlar, etiketleyenler, depolayanlar ve benzeri işlerde çalışanlarla bu faaliyetler uluslararası standart ve kurallara uygun hale getirilecek.
 
TSE, protokol kapsamında olan test, sertifikalandırma ve muayene işlemlerinin büyük bir kısmını kendi tesislerinde yapacak. Ancak kapasitesinin yeterli olmadığı alanlardaki yatırımlarını tamamlayana kadar Bakanlık onayıyla akredite olmuş ulusal ve uluslararası test laboratuvarlarıyla işbirliği yaparak onların imkanlarını da kullanabilecek.
 
binali_yildirim_ulasim2.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim