• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Binlerce yıllık tekne gün yüzüne çıkarıldı

Binlerce yıllık tekne gün yüzüne çıkarıldı
4500 yıl önce Eski Mısır Kralı Khufu’yu ölümünden sonraki yaşama götürmesi için kral ile birlikte gömülen teknelerin ikincisinin üzerindeki taş plakalar çıkarıldı.

Binlerce yıllık tekne gün yüzüne çıkarıldı

4500 yıl önce Eski Mısır Kralı Khufu’yu ölümünden sonraki yaşama götürmesi için kral ile birlikte gömülen teknelerin ikincisinin üzerindeki taş plakalar çıkarıldı.

1987 yılında elektromanyetik radar araştırmaları sonucu keşfedilen güneş teknesinin üzerindeki taştan örtünün kaldırılma çalışmalarına başlandı. Antik Mısır döneminin günümüze kalan en önemli miraslarından biri olarak kabul edilen güneş teknesi, keşfedilen ikinci tekne olma özelliğini taşıyor. İlk güneş teknesi 1954 yılında Gize’deki Büyük Piramit’in yakınlarında, bir çukurun içinde bulunmuştu.

Mısır Antik Eserler Bakanlığı, Waseda Üniversitesi ve Japon Restorasyon Araştırma Enstitüsü, ikinci teknenin gün yüzüne çıkarılma çalışmalarını 2008 yılından beri sürdürüyordu. İkinci güneş teknesi, 23 Haziran Perşembe günü Mısır Antik Eserlerden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Zahi Havas ve Japonya’nın Mısır Maslahatgüzarı Masami Kinefuchi’nin katıldığı toplantıda basın mensuplarına gösterildi.



Güneş teknelerinin anlamı

Mısır Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin, “Güneş teknelerinin 4500 yıl önce Kral Khufu ile birlikte gömüldükleri düşünülüyor. Eski inanışa göre Güneş Tanrısı Ra, dünyayı bir teknenin üzerinde baştan başa dolaşıyordu. Tarihçiler teknelerin inşasında bu inancın etkili olduğunı düşünüyor. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tüm dünyanın bu muhteşem güneş teknesini görebilmesini umut ediyorum” açıklamasını yaptı.

1954 yılında Mısırlı mimar ve arkeolog Kemal El Malak tarafından bir çukurun içerisinde üzerinde 41 taş katmanlı bir çatı olduğu halde bulunan ilk tekne parçalar halindeydi ve bu parçaların birleştirilmesi 20 yıl almıştı. İkinci teknenin üzerinde ise yine 41 katmanlı taştan bir çatı bulunuyordu. İleri teknolojilerle gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda ikinci güneş teknesinin de parçaları birleştirilecek ve tamamlanmış hali sergilenecek.



İlk keşfedilen Güneş Teknesi



Yeni Keşfedilen Güneş Teknesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim