• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Birdal: 2023 hedelerimizden biri Çukurova

Birdal: 2023 hedelerimizden biri Çukurova
Orhan Birdal, 15 Aralık'ta ihalesi yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanından birisi olacağını söyledi.
2023 hedeflerindeki iki havaalanından birisi Çukurova
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 15 Aralık'ta ihalesi yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanından birisi olacağını söyledi.

Birdal, yaptığı açıklamada, Mersin ve Adana ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanının ihalesinin 15 Aralık'ta yapılacağını hatırlattı.

DHMİ tarafından hazırlanan şartnamenin 22 Ağustos'ta ilana çıktığını ifade eden Birdal, bugüne kadar yaklaşık 20 firmanın şartname aldığını, ancak ihalenin yapılacağı 15 Aralık tarihine kadar bu sayının artabileceğini kaydetti.

Birdal, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havalanının, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacağını ve 36 ayda inşasının bitirileceğini kaydetti.

-Yolcu kapasitesi 30 milyon olacak-

Havaalanının ilk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını belirten Birdal, ''Büyüyebilir şekilde yapılan havaalanının kapasitesini daha sonra 30 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisi Çukurova Bölgesel Havaalanı olacak'' diye konuştu.

Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak olan havaalanının konumu itibariyle Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olmasının her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacağına dikkati çeken Birdal, ''Bölgenin turizme açık olması dolayısıyla havaalanı bölgeye farklı bir değer katacak. Bölge, ilerde belki de ikinci bir Antalya olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı da turizm tesisi yapılmak üzere bölgede yer tahsisi yaptı.''

-Proje kapsamında yapılacaklar-

Yap-İşlet-Devret modeli ile tamamı özel sektör tarafından yapılacak ikinci havalanı olan Çukurova Bölgesel Havalanının, ihaleyi kazanan firma tarafından 36 ayda inşaat aşamasının tamamlanacağını belirten Birdal, proje kapsamında yapılacakları şöyle anlattı:

''İhaleyi kazanan firma, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak. Apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.''

-İhale süreci nasıl olacak?-

Çukurova Bölgesel Havaalanının yap-işlet-devret modeli kapsamında kapalı teklif alma usulü ihaleye çıkarılacağını anlatan Birdal, 1 milyon avro tutarında geçici teminat yatıracak olan firmalardan yeterlilik şartlarını taşıyan firmalar arasında en az işletme süresini teklif eden firmanın ihaleyi kazanacağını bildirdi.

Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresinin başlayacağını ifade eden Birdal, firmanın işletme süresi bittikten sonra işletmenin idareye devredileceğini söyledi. Birdal, ihalenin devrinin ardından havaalanının kiralama ihalesinin yapılacağını bildirerek, ''Bu ihalede, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak'' dedi.

Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alanın kamulaştırıldığını ifade eden Birdal, halen devam eden kamulaştırma işlemlerinin bitmek üzere olduğunu, inşaatın başlama süresinde herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim