• BIST 9770.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

‘Birim Taşıt’ küçük nakliyeciyi vuracak

‘Birim Taşıt’ küçük nakliyeciyi vuracak
Karayolu Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle, römork ve çekici artık ayrı değil, ikisi birden ‘birim taşıt’ olarak değerlendirilecek. Bu da, öz mal araç şartını yerine getirebilmek için yeni araç yatırımı anlamına geliyor.

‘Birim Taşıt’ küçük nakliyeciyi vuracak

Karayolu Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle, römork ve çekici artık ayrı değil, ikisi birden ‘birim taşıt’ olarak değerlendirilecek. Bu da, öz mal araç şartını yerine getirebilmek için yeni araç yatırımı anlamına geliyor.

Özellikle küçük nakliyeciyi yıl sonuna doğru yeni bir sorun bekliyor. Yurtdışına taşıma yapabilmenin şartı olan C 2 yetki belgesini alabilmek için lojistik şirketlerinin en az 10 adet öz mal taşıt ile 440 ton katar ağırlığını tamamlaması gerekiyordu.  Yeni yapılan değişiklikle bir adet öz mal çekici ve bir adet öz mal dorse bir ‘birim taşıt’ sayılıyor. Örneğin, küçük çaplı bir firmasınız ve öz mal araç sayınız 9 çekici, 90 römork civarında.  Bu eskiden 99 aracınız var anlamına geliyordu, ama artık gelmiyor. Durumu bu şekilde olanlar yıl sonu itibariyle artık yurtdışına taşıma yapamayacak. Çünkü, sizin öz mal araç sayınız C 2 şartını yerine getirebilecek 10 aracı karşılamıyor. Karayolu Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle artık 9 aracınız var ve bu da yurtdışına taşıma yapamazsınız demek. Yıl sonuna kadar filonuza yeni bir çekici katmanız gerekiyor.

111.20120716130451.jpg

Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle asgari kapasitenin yarıya düşürüleceğini kaydeden Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) eski İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, “Peki geri kalan römorklarınız ne olacak? İki üç yıldır leasing araçlar da kiralık olarak kaydedilip, öz mal sayılamıyor. Yıl sonuna kadar bu sorun nasıl çözümlenecek? Nasıl organize olacaklar? Bu sorunu sizlere aktarmaya ömrüm yetmedi. Bundan etkilenecek 123 civarında UND üyesi firma bulunuyor” diye konuştu.

UND, BU SORUNU ACİLEN GÜNDEME GETİRMELİ

Kiralık araç oranının yüzde 50 seviyelerinde olduğunu kaydeden Kaya, “Bunun iyi irdelenmesi lazım. Birçok nakliyecinin bunun farkında olmadığına inanıyorum. Bir iki ay sonra UBAK başvuruları için ‘yeşil araç’ sayıları yayınlanacak. Araç sayınız, bir sonraki alacağınız UBAK belgesini etkileyecek. Bakanlık, hangi ölçeği dikkate alacak? Bakanlığın kuralları belli, ayrımı ona göre yapacak. Kiralık olarak gözüken leasing araçları belki kullanamayacaksınız. C 2’den düşecekleri için belki parkınıza çekeceksiniz. UBAK belgelerini verimli kullanamayacaksınız. Kuruluşların kendilerini planlayabilmeleri açısından bunun da bir netliğe kavuşması gerekir. Bu konuda firmalar gerekli bilgiye sahip değil. Onlar, sadece kiralık araç oranı yarıya düşecek sanıyor. Birim taşıt olayından birçoğu haberdar değil. Bunu UND’nin acilen gündeme getirmesi gerekir. Firmaların planlaması için, bakanlıkla oturup ya ek süre istenmeli ya da yeni bir yol arayışına gidilmeli. Tamam, UND yeni araç girişlerine sınırlama istiyor. Standartlar getirilmesine kimsenin itirazı olamaz. Ama kısıtlarken, bazı şeyleri yıkıp, insanların yok olmasına, mağdur olmasına izin veremezsiniz. Bu geçişler yumuşak olmalı. Belki, şirket evliliklerini teşvik edecek hamleleri acilen başlatmak gerek. Yeni Ticaret Kanunu’nda şirket evliliklerini teşvik edecek birçok kolaylık var. Bunları bakanlığa iyi anlatmak zorundasınız” açıklamasını yaptı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim