• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Birleşme kararına karşı mahkeme engeli

Birleşme kararına karşı mahkeme engeli
Dünyanın en büyük havayolu şirketini kurmayı amaçlayan ve Avrupa Birliği’nin de desteklediği anlaşma, Mart ayında federal mahkemenin onayından geçmişti.

 

Fakat ABD Adalet Bakanlığı, havayolu şirketlerinin birleşmesine “rekabetin azalacağı ve iç piyasada fiyatların artacağı” gerekçesiyle karşı çıktı.
 
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Salı günü yaptığı açıklamada “Adalet Bakanlığı bu birleşmeye karşı çıkarak Amerikan halkının ‘daha iyisini’ hak ettiğini söylemiş oluyor. Bu işlem sonucunda tüketicilerin daha az seçenek için, daha yüksek tarifelerden, daha yüksek ücretler ödeyebilirdi” dedi.
 
Şirketlerin birleşmesine karşı çıkan mahkeme kararında, Washington’daki Reagan Ulusal Havaalanı’ndan kalkan uçuşların yüzde 69’unun ve duraksız uçuşların da yüzde 63’ünün yine bu ortak şirkete ait olabileceği örneği verildi.
 
Her iki havayolu şirketi, Şubat ayında birleştiklerini duyurmuş, ABD Senatosu ticaret komitesi başkanı Jay Rockefeller bu anlaşmada kaybedenin ‘tüketiciler’ olacağı endişesini dile getirdi.
 
Rockefeller, “Havayolu şirketleri birleşimi, seyahat eden halkın çıkarları gözetilerek, rekabet sağlanması, seçeneklerin artması ve tarifelerin düşmesi açısından iyi değerlendirilmeli” yorumunu yaptı.
'Fiyatlar kısa vadede düşer'
 
American Airlines, 2011 yılının Kasım ayından beri iflas koruması altında ama US Airways son birkaç yıldır kâr ediyor.
 
Ortak şirketin, günde 6 bin 700 uçuş yapması ve yılda yaklaşık 40 milyar dolar gelir sağlaması planlanıyordu.
 
Yeni havayolu firmasına ait sermayenin de 11 milyar doları aşması bekleniyordu.
 
Birleşme kararına karşı mahkeme engeli koyan ABD Adalet Bakanlığı, iki şirketin ‘birleşmeye ihtiyacı olmadığını, rakip olarak kalmaları gerektiğini’ belirtip American Airlines şirketinin de yakında ‘iflastan çıkıp güçlü bir rakip olabileceğini’ ifade etti.
 
Fakat bazı uzmanlar, American Airlines ve US Airways şirketlerinin, bakanlığın aksine güçlü rakipler olmayacağı görüşünde.
 
Nexa Capital adlı şirkete bağlı havayolu uzmanı Ray Neidi, “Bu havayolu şirketlerinden herhangi birinin uzun vadede kendi başına bir rakip teşkil edebileceğinden emin değilim” dedi.
 
Neidi, “Rakip olmaları, kısa vadede fiyatların düşmesine neden olabilir ama uzun vadede US Airways ve Amerian Airlines’ın rakip olmakta zorlanacaklarını düşünüyorum” diye ekledi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim