• BIST 9526.99
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı, Şile açıklarında yapıldı

Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı, Şile açıklarında yapıldı
Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin sınır ve sahil güvenlik ekiplerinin katılımıyla yapılan Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı, Şile açıklarında yapıldı.

Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin (Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Romanya) Sahil Güvenlik (SG) Sınır Muhafaza Teşkilatı personelinin katılımıyla yapılan "Black Sea Hawk 2015" tatbikatının üçüncüsü Türkiye'nin ev sahipliğinde yapıldı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Black Sea Hawk 2015" tatbikatı, Türkiye'nin ev sahipliğinde Şile açıklarında gerçekleştirildi.

Tatbikatın ilk aşamasında, ulusal koordinasyon merkezleri arasında tesis edilen otomatik bilgi değişim sistemi üzerinden istihbarat akışı sağlandı. İkinci aşamada ise gemi sorgulama ve araması, denizde denetim faaliyetleri, arama kurtarma ve tıbbi tahliye alanlarında çalışmalar gerçekleştirildi.

Tatbikatta, Türkiye'ye ait 2 sahil güvenlik gemisi, 4 arama-kurtarma botu, 1 hava kurtarma uçağı, 3 helikopter, 1 özel harekat timi ve 2 emniyet timi, Bulgaristan'a ait 1 sınır muhafaza botu, Romanya'ya ait 1 açık deniz karakol gemisi ve Rusya'ya ait 1 açık deniz karakol gemisi kullanıldı.

Teröristler etkisiz hale getirilerek yolcular kurtarıldı

Senaryo gereği 5 teröristin kaçırdığı yolcu gemisine, 4 ülkenin SG timlerince ortaklaşa operasyon düzenlendi. Ekipler, ilk olarak kapalı devre telsiz kanalından istihbarat alışverişinde bulundu. Gemideki yolcuların can güvenliğinin sağlanması yönünde bilgi geçen Türkiye SG Arama-Kurtarma Timi, gemideki teröristlere uyarı yaptı. Uyarılara olumsuz cevap verilmesinin ardından başlatılan operasyonda helikopterden ateş açılarak, rehin alınan yolcu gemisinin durdurulması sağlandı.

SG Özel Harekat Timi, hücum botu yardımıyla yolcu gemisine çıkarma yaparken, bir ekip ise helikopter aracılığıyla gemiye indi ve teröristleri etkisiz hale getirdi. Senaryo kapsamında teröristlerce kurulan zaman ayarlı bombanın patlamasıyla gemide panik yaşandı. Ekipler, yolcuları güvenle botlara taşıdıktan sonra gemide soğutma çalışmaları yapıldı. Bombanın patlamasından dolayı panik yapıp denize atlayan 7 yolcu da botlar ve helikopter yardımıyla kurtarıldı. Dört ülke SG personelinin katıldığı tatbikat gerçeği aratmadı.

Tatbikat, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasındaki güvenliği artırma, askeri alanda iş birliğini sağlama, barış ve istikrarı koruma amacını taşıyor.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, başarıyla gerçekleşen "Black Sea Hawk 2015" tatbikatının ardından askeri personeli tebrik etti.

foto_galeri-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim