• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Boat İzmir Denizcilik Fuarı'na tekne üreticileri ilgi göstermedi

Boat İzmir Denizcilik Fuarı'na tekne üreticileri ilgi göstermedi
Bir çok insanın emeklilik hayali olan tekne ve yatlar, İzmir Tekne Yat ve Denizcilik Fuarı'nda görücüye çıktı. Fuara, ikinci el tekne ithalatının yerli üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle daha az sayıda tekne üreticisinin katıldığı belirtildi.

Deniz tutkusuna sahip insanların hayallerini süsleyen tekne ve yatlar, İzmir'de görücüye çıktı. Fuarda güneş enerjisiyle çalışan teknelerden lüks yatlara kadar çok farklı tipte deniz araçları sergileniyor.

2. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı, İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda ziyarete açıldı. Denizcilik sektöründen 150'ye yakın firmanın katıldığı fuarda 2014 model tekne ve yatlar görücüye çıktı. Fuarda çeşitli gelir gruplarına hitap eden farklı boyutlar ve motor kapasitelerine sahip tekne ve yatların yanı sıra doğa sporlarında kullanılan kano benzeri araçlar da sergileniyor. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin ürettiği güneş enerjisiyle çalışan tekne katılımcıların dikkatini çekiyor. ABD'de düzenlenen yarışlarda dünya 7'ncisi olan 7,5 metrelik tekne, 11 knot hız yapabiliyor. Yeni bir tekne geliştirme çalışmalarını devam ettiren öğrencilerin, 2016 yılındaki yarışlarda dünya birincisi olmayı hedeflediği belirtiliyor.

Fuarda klasik yatlara göre daha düşük fiyatlarla satılan ponton tekneler de sergileniyor. Dünyada genelde iç sularda ve kıyı şeridinde kullanımı bulunan ponton teknelerin Türkiye'deki tek üreticisi olduklarını belirten firma sahibi Harun Reşit Pamuk, alüminyum ponton teknelerin diğer teknelere göre daha ekonomik, dengeli, kullanımı kolay ve farklı kullanım amaçlarına göre tasarlanabilir durumda olduğuna dikkat çekiyor. 5 metrelik motorsuz bir ponton teknenin 9 bin dolar fiyatla satışa sunulduğunu söyleyen Pamuk, genelde turizm işletmelerine satış yaptıklarını, son dönemde ihracata da başladıklarını anlattı.

İkinci el ithalatı sektörü kötü etkiledi

Fuarda stant açan yat üreticisi şirketler ise ikinci el yat ithalatının yerli üretimi bitirme noktasına geldiğini belirtti.

Tuzla'da üretim yapan bir yat şirketinin temsilcisi olan Gürhan Taylan, 2006 yılına kadar Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatla adını duyuran sektörün küresel krizle Avrupa pazarının kapanması sonrası artık hiç ihracat yapamaz hale geldiğini söyledi.

Kriz nedeniyle Avrupa'daki bir çok ikinci el teknenin ithal edilerek satıldığını vurgulayan Taylan, bu durumun iç piyasayı da bitirme noktasına geldiğini, yat üreticilerinin ikinci el yatların ithalatında otomobillerdeki gibi bir düzenleme yapılmasını istediğini kaydetti.

Yazlık yerine lüks yat

Türkiye'nin yat ve tekne pazarında büyüyen bir potansiyele sahip olduğunu, giderek artan sayıda insanın yatlarla ilgilendiğini anlatan Taylan, "Yat veya tekne denince ilk akla gelen maliyetler oluyor. Denizde yaşamınızı aynı evinizdeki gibi sürdürebileceğiniz, bir yatak, duş, ocak ve lavabosu bulunan 7,5 metrelik bir yat için minimum 80 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu tutkunun ucu yok. Bu fuarda 12 metrelik 650 bin lira değerinde lüks bir yatı sergiliyoruz. Bu yatı bir yazlık villa ile karşılaştırabilirsiniz. İçinde bir evde aradığınız tüm konfor özellikleri vardır" dedi.

Fuarın açılış töreninde konuşan Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alpaslar Sirkecioğlu, Türk bayrağı çeken yatların yüzde 27 oranındaki vergilerle karşı karşıya kaldığını, ABD bayrağı çekenlerin ise hiç vergi ödemediğine dikkat çekerek vergilerin düşürülmesi gerektiğini savundu.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim