• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

BODEM'den gemi adamı eğitiminde taze kan

BODEM'den gemi adamı eğitiminde taze kan
BODEM Kurucu Ortağı Selim Başlantı, öncelikli hedeflerinin gemi adamlarının sertifikalarının yenilenmesini sağlamak ve sektöre yeni adım atacak olanlar için gemi adamı sertifikası vermek olduğunu söyledi.
BODEM'den gemi adamı eğitiminde taze kan
 
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından gemiadamı (gemici/yağcı) olarak başlayabilmek için 2009 yılında zorunlu hale getirilen kurs/sertifikalandırma ve mevcut çalışanların belgelerini her 5 yılda bir yenilenmesi uygulamasından sonra, gemi adamı eğitimi sektöründe böyle bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu gözlemlediğini söyleyen Boğaziçi Denizcilik Eğitim Merkezi ve Gemi Adamları Yetiştirme Kursu (BODEM) Kurucu Ortağı Selim Başlantı, Gemici, Yağcı, Yat Kaptanlığı, Sınırlı Vardiya Zabiti gibi Yetiştirme Kurslarını görenlerin, gemilerde veya denizcilik sektöründe kara sektörüne göre daha iyi bir ücretle çalıştığını söyledi. IMO’nun zorunlu hale getirdiği bu uygulamadan sonra bu eğitim merkezini kurmaya karar verdiklerini söyleyen Başlantı, “Bu kursu açmaya geçen yıl Haziran ayında karar verdik ve ön araştırmalara başladık. IMO’nun söz konusu uygulamasıyla sektörün böyle bir ihtiyacı olacağını öngördük. 2009’dan bu yana açılan kursların sayısında da bir artış oldu. Okuduğumuz okullardan dolayı denizcilik eğitimine yatkın olmamız, böyle bir kursu açma kararını vermemizi kolaylaştırdı. Biz gemilerde çalışan olarak da sektörün gelişimini yakından takip ediyoruz ve bu denizcilik sektörünün hızlı gelişimini gördükçe eğitime önem vermenin gerçekten ne kadar gerekli olduğunu gördük” dedi.

Öncelik filoya kaliteli denizci yetiştirmek

Öncelikli hedeflerinin dünya ve Türk Deniz Ticaret filosundaki gemilere yüksek standartlı ve donanımlı gemi adamı yetiştirmek , ikinci hedeflerinin ise gemi adamlarının sertifikalandırılması ve bunların yenilenmesi için merkezi bir kurum haline gelmek oldugunu söyleyen Başlantı, 1-2 yıl içersindeki hedefimiz ise, uzak yolda görev yapabilecek zabitler yetiştirmek olacağını söyledi. Aynı zamanda simülatörler kurup teknik olarak eğitimlerini daha etkin bir şekilde yürütmeyi planladıklarını anlatan Başlantı, “Türkiye’de işsizlik oranı yüksek. Sunduğumuz ve sunacağımız fırsatlar iş arayanlar için önemli bir tercih sebebi olacaktır.” ifadesinde bulundu.

Sektörde gemi adımlarının eğitim düzeyi

Artık denizcilik sektöründe ve gemilerde dış denetimlerin çok arttığını ve sıkı takip edildiğini belirten Başlantı, denetimler sonucunda ortaya çıkan eksik ve kusurların özellikle navlun piyasasının sıkışık olduğu şu dönemlerde armatörleri zora soktuğunu ifade etti. Başlantı, “Denetimler sonucu, gemi adamının yetersiz eğitiminden dolayı meydana gelen eksik ve kusurların maliyet olarak önemli kayıplar yaşattığı bir gerçek. Sektörün maruz kaldığı bu eksi maliyeti azaltmak, gemiadamı eğitimine yapılacak yatırım, verilecek önem ve destekle olacaktır.Bazı kurumsal firmalar kendi bünyelerinde ciddi eğitimler veriyorlar. Ama bu ciddi eğitimler çok az firmada uygulanıyor. Bizde sektöre sunduğumuz imkanlarımızla gemi adamlarını en iyi şekilde eğiterek sektöre katkıda bulunmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Sıfırdan meslek sahibi olma şansı

Çalışmalarımız neticesinde sektörden olumlu geri dönüşler aldık diyen Selim Başlantı, “Çevremizdeki insanlar bu işin gerekli olduğunu bize söylüyorlar. Tabi zamanla adımızı duyurdukça sektördeki potansiyeli kullanmaya başlayacağız ve gemi adamı olmak isteyen ya da sertifikasını yenilemek isteyen tüm adaylara bu hizmeti en iyi şekilde sunacağız. Gemilerde çalışan ve STCW sertifikasına sahip her gemiadamı 5 yılda bir bu sertifikalarını yenilemelerini gerekiyor. Sertifika yenileme sınavlarında başarısız olmaları halinde eğitimlerini tekrar tazelemeleri gerekmekte. STCW Sertifikaları Yenileme Sınav Merkezimizde Denizcilik Müsteşarlığı’ndan aldığımız yetki ile sertifika yenileme sınavlarını yapabilmekte, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı kurs yerimizle STCW sertifika eğitimlerini ve meslek edinme kurslarını verebilmekteyiz’’ ifadelerini kullandı.

Haber: Cengiz Tepebaş - İstanbul Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim