• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Boeing'in 'düş uçağı' Dreamliner seferde

Boeing'in 'düş uçağı' Dreamliner seferde
Boeing'in 'tasarruflu' uçağı Dreamliner, projedeki üç yıllık gecikme ardından ilk seferini Tokyo-Hong Kong arasında yaptı.

Boeing'in 'tasarruflu' uçağı Dreamliner, projedeki üç yıllık gecikme ardından ilk seferini Tokyo-Hong Kong arasında yaptı.

Boeing şirketinin geliştirdiği 787 Dreamliner yolcu uçağı, ilk seferini gerçekleştirdi.

Üretimi bir dizi sorun nedeniyle üç yıl kadar geciken uçak, ilk seferini Tokyo'dan Hong Kong'a yaptı.

Maliyeti de başta düşünülen tutarı milyarlarca dolar aşan Dreamliner, yine de Boeing tarafından havacılık tasarımında bir dönüm noktası olarak lanse ediliyor.

Gövdesinde kısmen metal yerine karbon lif ve plastik kullanıldığı için daha hafif olan uçak, sınıfında yakıt tüketimi açısından en tasarruflu model.

Japon havayolu şirketi All Nippon Airways (ANA), bu ilk seferin parçası olmak isteyenler için business class sınıfında altı koltuğun biletlerini açık artırmaya sundu.

Bu koltuklardan birine ödenen fiyat 34 bin doları (yaklaşık 60 bin TL) buldu. Bu, normalde bu parkurdaki business class koltuk ücretlerinin 13 katı.

Koltuğun sahibi Gino Bertuccio, Wall Street Journal gazetesine, önerdiği ücrete yanlışlıkla fazladan bir sıfır koyduğunu söyledi, ancak havacılık tarihine tanıklık etmekten yine de memnun olduğunu ekledi.

Yolculardan bir diğeri olan Thomas Lee ise yeni modelleri ilk deneyen yolcu olmayı hobi haline getirmiş durumda.

59 yaşındaki Amerikalı, 1970'te Boeing 747'nin, 2007'de Airbus A380'lerin ilk seferlerinden de bilet almış.

Havayolu şirketi, edinilen geliri çevre kurumlarına bağışlayacağını duyurdu. Uçağın ilk seferi ise kutlama havasında geçti.

ANA yönetim kurulu başkanı Şiniçiro İto ve Boeing başkan yardımcısı yolculara sake ikram etti.

Uçağın düzenli seferleri Kasım ayında başlayacak. ANA önümüzdeki yıllar için filosuna düzinelerce Dreamliner daha katmayı öngörüyor.

Rahat yolculuk, uzun menzil

Çift koridorlu uçak, orta büyüklükte ve genelde 210-250 arası yolcu taşımak üzere planlanıyor. Bir büyük modelinde ise kapasite 290'a dek yükseliyor.

Ancak sektörde en büyük pencerelere sahip olduğu, kabinde daha temiz hava ve daha yüksek nem sağlandığı, bunun da yolcuları varacakları yere daha az yorularak ulaştıracağı kaydediliyor.

Hafif olup enerji tasarrufu sağlaması ise, yakıt en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğu için havayolu şirketlerini rahatlatabilir.

Ayrıca orta ölçekteki bu uçak, yakıtta cimri olduğundan benzerlerinden çok daha uzağa sefer yapabiliyor. Uçağın 15 bin km'lik menzili uzun seferlerde aktarma ya da ikmal ihtiyacını azaltabilir.

Boeing, gelecek yıldan itibaren yılda 10 Dreamliner uçağı üretmeyi öngörüyor.

Ancak gecikmeler siparişleri olumsuz etkiledi. Örneğin Çin şirketi China Eastern Airlines, üretimi beklemek yerine 24 uçak siparişini iptal etti.

Halihazırda Boeing elindeki bekleme listesinde 800 kadar sipariş bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim