• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Boğaz'da büyük 'egemenlik' krizi

Boğaz'da büyük 'egemenlik' krizi
İngiltere hükümeti, İspanyol devletine ait gemilerin habersiz şekilde Cebelitarık sularına girdiğini, böylece uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Hugo Swire, konuya ilişkin açıklamasında, dün İspanyol gemilerinin Cebelitarık yetkililerine bildirimde bulunmadan birkaç defa Cebelitarık sularına girdiğinin öğrenildiğini bildirdi. Swire, böylece İspanya'nın uluslararası deniz hukukunu açıkça ihlal ettiğini savundu.

Swire, Cebelitarık karasularını ihlal eden İspanyol devletine ait birkaç geminin suç işleme potansiyeli bulunan başka gemilerin peşinde olduğu sırada Cebelitarık sularını ihlal ettiğini ancak bu durumun kesinlikle "kabul edilemez" olduğunu kaydetti.

Swire, "Bizlere haber vermeden karasularımıza girmek uluslararası deniz hukuku kapsamında yasa dışı. Cebelitarık'a yönelik bu tekrar eden ihlaller, açıkça Birleşik Krallık'ın egemenliğinin başka bir Avrupa Birliği ülkesi tarafından ihlal edilmesidir. Acil bir konu olarak bu duruma İspanyol yetkililerin dikkatini çekeceğiz" ifadelerini kullandı. 

300 yıldır İngiltere'nin hakimiyetinde

İngiltere ile İspanya arasında zaman zaman Cebelitarık konusunda gerginlik yaşanıyor. Cebelitarık sularındaki gerginlikten dolayı İspanya'nın Londra Büyükelçisi Federico Trillo, son yıllarda birkaç kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Gerginlik, 2013 yılında İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı.

300 yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, offshore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri" sorulmuş ve çoğunluk İngiliz egemenliğini tercih etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim