• BIST 9558.03
  • Altın 2472.81
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.5985
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Boğaziçi, gemi inşa sanayisine umut oldu

Boğaziçi, gemi inşa sanayisine umut oldu
Kızaklarını çok farklı özelliklere sahip tekne ve gemilerle doldurmayı başaran Altınova’da kurulu Boğaziçi Tersanesi, Türk gemi inşa sanayisine umut veriyor.

Boğaziçi, gemi inşa sanayisine umut oldu

Kızaklarını çok farklı özelliklere sahip tekne ve gemilerle doldurmayı başaran Altınova’da kurulu Boğaziçi Tersanesi, Türk gemi inşa sanayisine umut veriyor. Tersanede aynı anda; platform destek gemisi, gezi tekneleri, römorkörler ve balıkçı gemiler inşa ediliyor.

Tersan Tersanecilik’e bağlı 220 dönüm arazi üzerine kurulu olan Boğaziçi Tersanesi, yıllık 30 bin ton çelik işleme kapasitesi ve 100 bin DWT tona kadar gemi inşa etme imkânına sahip. Boğaziçi Tersanecilik Projeler Koordinatörü Şakir Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre; son birkaç yıldır ticari gemi inşasına talebin çok az olması nedeniyle mevcut yatırım planının ikiye bölen ve yatırımın ilk bölümünü tamamlayan tersane, mevcut projeler ile dahi yüzde 60’lık bir kapasiteyle çalışıyor. Tersanede şu an alt işverenler ile birlikte bin 400 kişi çalışıyor.

2009 yılına kadar Tuzla’da kirada oldukları tersanede kimyasal tanker inşa eden Tersan, Altınova’da kurdukları Boğaziçi ile birlikte daha spesifik gemilere yöneldi. Bunların başında ise Norveç pazarı geliyor. 2010 yılında sözleşmesi yapılan anahtar teslim ilk balıkçı gemisi Norveç’e ulaştı ve çoktan avlanmaya başladı. Suda donatımı devam eden balık yemi gemisinin, bu boylarda ticari gemi kategorisinde LNG ile çalışan dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Erdoğan, LNG makinaların pervanelere direk bağlanan nadir gemilerden biri olduğunu belirtti.

Tersanede devam eden projeler ile ilgili detaylı bilgi veren Erdoğan şunları söyledi :

”Bu balıkçı gemilerin ardından dört farklı Norveçli armatör ile beş adet ağ balıkçısı inşa sözleşmesi imzalandı. Bu gemiler 70-75 metre boylarında olacak. İlk gemiyi Ekim 2010’da diğerlerini de her iki buçuk ayda bir teslim etmeyi planlıyoruz. Bunun dışında bir PSV-platform destek gemisi projemiz var. Ukrayna’da kabuk olarak yapılacak olan geminin donatımını yaparak anahtar teslimini biz yapacağız. Norveçli armatörlerin Türk tersaneleriyle yaptığı işbirliğine benzer bir ortaklığı biz Ukrayna ile yapıp armatöre teslim edeceğiz. Böylelikle Türkiye’de ilk kez bir PSV tipi geminin anahtar teslimi yapılmış olacak. Norveç’te kurulu Bergen Tersanesi’yle işlerimizi geliştirmek amacıyla Norveçlilerden ilk kez bir kabuk projesi aldık. Çok büyük ve özel bir offshore destek gemisi yapıyoruz. Kıyı Emniyeti’nden alınan dört römorkörün ilk teslim edildi ve ikincisi de bu ay teslim edilecek. Diğer ikisinin inşası devam ediyor. Bunlar dışında Ortadoğu’lu bir müşteri için üç tane gezi teknesi ve restoran inşası sürüyor.”

“PSV donatımı Türkiye’yi 12 basamak yükseltecek”

Tersaneye getirilip donatılacak olan platform destek gemisinin Türk gemi inşa sanayisini 12 basamak birden sıçratacağına dikkat çeken Tersane Genel Müdürü Mehmet Yetimoğlu, “Avrupalı tersaneler, Türkiye’yi ucuz işçilik merkezi gibi görüp sadece çelik inşaya yönlendiriyorlardı. Fakat kabuk olarak bir geminin Türkiye’ye getirilip buralarda donatılması Türkiye için çok önemli. Şu anda tersanemizde Bergen Tersanesi için yaptığımız PSV çok özel bir gemi. İçerisinde 108 tane kamara var. Hastanesi, helikopter pisti ve uzaktan kumandalı denizaltı cihazları var. Bizim isteğimiz bu gemilerin de anahtar teslim inşasını yapmak. İnşallah yakın zamanda bunu da yaparız” diye konuştu.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim