• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Boğaziçi Köprüsü'nün silüeti değişecek

Boğaziçi Köprüsü'nün silüeti değişecek
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, haziran ayında ilanına çıkılıp, ağustos ayı sonuna kadar ihalesi tamamlanması hedeflenen Boğaziçi Köprüsü'nde, eğik olan askı halatların dikey hale getirileceğini bildirdi.
Turhan, Boğaziçi Köprüsü'nün bakımıyla ilgili ihale ilanına gelecek ay çıkılacağını belirterek, "Tabii Boğaz Köprüsü'ndeki askı halatların değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişiklik yapılırken de diğer bazı köprü elemanlarının yenilenmesini aynı zamanda yapacağız. Üst yapı değiştirilecek" diye konuştu.
 
Köprüdeki diğer elektrik aksamının da değiştirileceğini dile getiren Turhan, köprünün eğik olan askı halatlarının, dikey hale getirileceğini, tabliye ile kuleler arasına izolatörlerin konulacağını, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperlerin konulacağını, 40 yıldır hizmet veren kule asansörlerinin ve elektrifikasyon sistemlerinin yenileneceğini anlattı.
 
Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla çapraz halat kullanıldığını ifade eden Turhan, yapılacak 40. yıl bakımında bu halatların dikey hale getirileceğini söyledi.
 
Turhan, "Hizmet veren bir köprüde çapraz halatları inşa etmenin zorlukları ve yüksek maliyeti var. Ya çapraz halat yapacaktık ya da düşey halat yapacaktık. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne göre daha hafif olan Boğaziçi Köprüsü daha çabuk sallanıyor, boyutlarına, genişliğine ve uzunluğuna göre daha narin bir yapıda. Köprünün askı halatlarını da bu şekilde yenilemeyi düşünüyor" diye konuştu.
 
 
ASFALT AMERİKA'DAN GELECEK
 
Köprü üzerindeki asfaltın en son 1991 yılında değiştirildiğini bildiren Turhan, asfalt yenilemesinin de yapılacağını söyledi.
 
Köprünün asfaltında düşük penatrasyonlu gölden çıkarılan kaya asfaltının kullanılacağını anlatan Turhan, şunları kaydetti:
 
"Amerika'da küçük bir devlet olan Trinidad Tabogo'dan geliyor. Bütün dünyaya buradan pazarlanıyor. Petrol ürünü bir asfalt değil. Göl asfaltı yani gölde tabii olarak bulunan bir asfalt. Bununla normal yollarda kullandığımız asfalt karıştırılarak sert, yüksek mukavemetli ve 4 santimetre kalındığında mastik asfalt uygulamasını yapıyoruz. Yani çelik tabiyeli köprüler üzerinde genelde kullandığımız bir asfalt türü bu. Bunun kendine has imalat ve serim yöntemi var. Yaklaşık 26 bin metrekarelik yüzeyde uygulanacak. Bu asfalt uygulanmadan önce mevcut asfalt ve izolasyon sistemi sökülecek, çelik tabiyede paslanma kontrol edilecek ve izolasyon sistemi yenilenecek. 2,5 ay sürecek çalışmayı, 2014 yılı Haziran ayında okulların kapamasını müteakip başlayıp, okullar açılmadan bitirmeyi planlıyoruz." 
 
Turhan, asfalt değişimi sırasında yolda asgari iki gidiş iki geliş olarak hizmet vermeyi düşündüklerini dile getirdi.
 
 
İHALE İLANI BU AY
 
Haziran ayında ilanına çıkılıp, ağustos ayı sonuna kadar Boğaziçi Köprüsü'nün bakım, onarım ve yapısal takviye projesi ihalesini tamamladıktan sonra 2014 yazına kadar bakım çalışmalarında kullanılacak büyük kısmı yurt dışından gelecek malzemelerin tedarikinin yapılacağını anlatan Turhan, çalışmaların en kısa sürede başlayacağını ve yaklaşık 14 ay süreceğini söyledi. 
 
Askı halatların değişimi sırasında trafiğin tamamının kapatılmayacağını, kabloların tabliye bağlantıları sırasında, trafiğin en aza indiği gece saatlerinde kenardaki birer şerit kapatılarak bu çalışmaların yapılacağını kaydeden Turhan, inşaatta kullanılan çeliğin 10 katı kadar mukavemetli özel ön germe çeliğinin kullanılacağını bildirdi.
 
Askı halatların Çin, Japonya, İspanya, İtalya, Almanya gibi ülkelerde üretiminin yapıldığını ifade eden Turhan, ihaleyi alan firmanın Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinin yapacağı kontrollerin ardından verilecek onay doğrultusunda yurt dışından getireceklerini ifade etti. İhalenin Kamu İhale Kurumu (KİK) mevzuatına göre yapılacağını ifade eden Turhan, ihalenin ardından trafiği aksatmayacak işlerin hemen başlayacağını söyledi.
 
 
ÇALIŞMALARDA EN İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK
 
Boğaziçi Köprüsü'nün 1973 yılında hizmete girdiğini anımsatan Turhan, dünyada kullanılacak en ileri teknoloji ürünlerinin kullanımıyla yapılacak 40. yıl bakım çalışmalarının ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vereceğini kaydetti.
 
Boğaziçi Köprüsü gibi büyük açıklıklı dünyada 15 köprünün bulunduğunu bildiren Turhan, "Boğaziçi Köprüsü, kendi çağdaşlarında, akranları içinde en son yenilenecek. Aynı dönemde yapılanların askı halatları daha kısa sürede değiştirildi" dedi.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim