• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Boğazın altına iki katlı otopark yapılacak!

Boğazın altına iki katlı otopark yapılacak!
1200 metrelik sahil boyunca 10 metre eninde denize dolgu yapılmasına izin verilirken, rekreasyon alanlarının altına da 2 katlı otopark yapılabilecek.

 Boğaz’ın altına dev otopark ve sahil boyuna 10 metrelik dolgu yapılıyor.
Galataport’un yeni imar planlarına göre denizde 10 metre eninde dolgu alanının açılması ve projenin altına 2 katlı otopark yapılması planlanıyor. İstanbul Modern Müzesi’nin yıkımının önünü açan plana karşı Mimarlar Odası dava hazırlığı yapıyor

Yıllardır gündemdeki yerini koruyan Galataport projesinde yeni imar planları belli oldu. Karaköy rıhtımından Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsayan projenin yeni imar planında önceki planlara göre önemli değişiklikler göze çarpıyor. Milliyet Gazetesi'ndeki habere göre yeni planda 1200 metrelik sahil boyunca 10 metre eninde denize dolgu yapılmasına izin verilirken, rekreasyon alanlarının altına da 2 katlı otopark yapılabilecek. Planda, İstanbul Modern’in de yıkılıp yerine kültürel tesis yapılmasının önü açılıyor.

12 bin m2’lik dolgu

Planlama alanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri mülkiyetindeki 100 bin 280 metrekarelik alan ve 11 bin 867 metrekarelik alana sahip olacak kazıklı rıhtım alanı (dolgu alanı) ile toplam 112 bin 147 metrekarelik büyüklüğe ulaşacak. Alanda halen TDİ Genel Müdürlüğü, Çinili Han, Karaköy Yolcu Salonu, antrepolar ve Paket Postanesi binaları, ofis binası, büfeler, sıralı dükkanlar (nargileciler) ile atölyeler bulunuyor.

Kruvaziyer liman alanında emsal dikkate alınarak hesaplanacak alanın en az yüzde 15’i terminal ve teknik hizmet alanı olarak planlanırken, en az yüzde 25’i ise turizm tesis alanı olarak ayrılacak.

Kalan alanlar ise ticari alanlar olarak değerlendirilecek. Ticaret alanında alışveriş merkezi, yeme-içme alanları, ticaret üniteleri gibi birimler yer alacak. Turizm alanlarında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel yapılacak.

Projede kamunun kullanabilmesi için açık meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilecek rekreasyon alanı içerisindeki Nusretiye Saat Kulesi merkez nokta olarak planlanıyor. Arazinin yüzde 12.4’ü yeşil alan olarak bırakılıyor.

İstanbul Modern yıkılabilir

Projeye göre, kültür alanında müze, sergi ve fuar alanları, tiyatro, sinema, konferans ve toplantı salonlarına yer verilecek. Bu kapsamda İstanbul Modern’in de yer aldığı 4 No’lu antrepo yapısı ile resim ve heykel müzesi olarak tahsisli 5 No’lu antrepo yapısı mevcut kontur ve gabarisinde kültürel tesis alanı olarak kullanılabilecek.

Bunların yıkılıp yapılması halinde ilgili kültür varlıklarının koruma bölge kurulunca onaylanması ve kentsel tarihi doku ile çevresel uyumu dikkate alacak avan projeye göre uygulama yapılması öngörülüyor.

‘İzinler alınmadı’

Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı,  plandaki en kritik noktanın denize yapılacak dolgu olduğunu belirtti. Yapıcı, dolgu alanı için ilgili kurumlardan izin alınmadığını vurgulayarak, “İzinler plan sonrasına bırakıldı” dedi. Yeni planda rekreasyon alanının altına 2 katlı otopark yapımı için de izin çıktığını söyleyen Yapıcı, “Karaköy herhangi bir kazı çalışması için uygun bir alan değil. Aksine tarihi bölge” dedi.

Yapıcı, plana göre limanın yüzde 85’inin turizm ve ticaret alanı olduğunu vurgulayarak, “Limanda bulunan binaları yıkıp burayı kamusal alan olarak kullanıma açmak yerine, yeni yapılan ticari birimlerle içe kapalı bir ticaret alanı oluşturulacak” dedi.
Yeni plana dava yolda

Plana karşı dava sürecini başlattıklarını ifade eden Mücella Yapıcı, “Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen planla arasında bir fark yok. Esas mesele de zaten bu. Hukuken reddedilmiş bir plan, tekrar önümüze sunuluyor” dedi. Yapıcı, plana dava açacaklarını belirterek, “Kamu yararı gözetilmedi ve alan tamamen özelleştirildi. Türkiye’nin en önemli özelleştirmelerinden biri olacak” diye konuştu.

‘Sİluetİ kapatır’

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan da, Karaköy’ün kruvaziyer limanı için uygun bir yer olmadığını belirterek, büyük gemilerin limana yanaşmasıyla İstanbul’un siluetinin kapanacağını ifade etti. Orcan, “Şu anda da limana büyük gemiler yanaşıyor ve onların haşmetinden İstanbul’un silueti zayıflıyor” dedi. Limana gemilerin yatay değil, dik yanaşacağını vurgulayan Orcan, “Böyle bir alan yok, Boğaz’ın yapısı uygun değil. Ayrıca boğaz trafiği açısından da büyük gemiler çok büyük sorun yaratıyor, manevra sahasına ihtiyaçları var” dedi.

tablo.20130125110331.jpg

 

 www.ulasimonline.com 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim