• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Bomba notunu neden koyduğunu açıkladı

Bomba notunu neden koyduğunu açıkladı
THY uçaklarına son birkaç ayda üst üste gelen 10’a yakın asılsız bomba ihbarı, havadaki paniği yere indirdi.


THY uçaklarına son birkaç ayda üst üste gelen 10’a yakın asılsız bomba ihbarı, havadaki paniği yere indirdi. Bir bomba notunda parmak izi bulunan kabin memuru işten atılsa da ihbarlar sürünce, polis ikinci ihbarcının peşine düştü.

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında bomba paniği yaşanmasına neden olan ilk ihbar, 29 Mart’ta İstanbul-Tokyo seferi yapan Boeing 777 tipi yolcu uçağının tuvaletinde bulundu. Notta, “C4 cargo-kargo C4 var” yazılıydı. Dev uçak, Sinop üzerinden Atatürk Havalimanı’na döndü. Uzman ekipler didik didik aradıkları uçakta patlayıcıya rastlayamasa da ardından THY uçaklarında peş peşe bomba ihbarı notları bulunmaya başlandı. Polis her notu inceledi, uçaktaki görevlilerin ifadeleri alındı.

PARMAK İZİ ÇIKINCA

17 Nisan’da İstanbul-Basel seferine çıkan uçağın tuvaletinde de bomba yazılı bir not kâğıdı çıktı. Ancak bu kez kâğıdın üzerinde parmak izleri vardı. Polis, izlerin bir kabin memuruna ait olduğunu tespit etti. Kabin memuru, mayıs ayında gözaltına alındı. İfadesinde “Yaşadığım bir sorunla ilgili yönetimle görüşmek istedim ancak benimle görüşmediler. Ben de notu yazdım” dediği öne sürülen kabin memuru adliyeden serbest bırakıldı. Diğer ihbarlarla bağlantısı bulunamayan kabin memurunun Terör örgütü bağlantısı da tespit edilmedi. THY işine son verdiği çalışanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Şirkete maliyeti yüzbinlerce Euro’yu aşan asılsız bomba ihbarlarının arkası kesilmedi. Polis ikinci ihbarcıyı arıyor.

İŞTE O İHBARLAR

THY uçaklarına tümü bu yıl içinde yapılan asılsız bomba ihbarlarının tarihleri ve seferleri şöyle:

29 Mart, İstanbul-Tokyo.

30 Mart, İstanbul-Sao Paulo.

17 Nisan, İstanbul-Basel.

18 Nisan, İstanbul-Tokyo.

6 Haziran, İstanbul- New York.

7 Temmuz, Bangkok-İstanbul.

ZARARI HEM MADDİ HEM DE MANEVİ

THY yetkilileri, bu tür ihbarların son yıllarda yükselişte olan şirketin marka değerine zarar vermek amacıyla yapıldığını tahmin ettiklerini söylediler. Havacılık kurallarına göre uçaklarda bulunan bu tür ihbar notlarında olay havada gerçekleşirse, uçak en yakın meydana inmek zorunda. Pilot bu durumda, uluslararası havacılık kuralları gereği ‘patlayıcı madde prosedürü’ uyguluyor. Gizli bir kod ile en yakın uçuş kulesi ile temasa geçiyor, uçak en yakın meydana iniyor, yolcu ve valizler detaylı şekilde aranıyor. Uçak en az, varacağı havalimanına ulaşacağı süre kadar bekletiliyor. (Hürriyet)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim