• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Bomba uzmanı 'Milli Robotlar' geliyor

Bomba uzmanı 'Milli Robotlar' geliyor
Yıllarca ABD ve Kanada yapımı ithal robotlar kullanan bomba imha uzmanları "Ak-Er" adlı yerli robottan sonra şimdi de "milli" robotla tanışmış olacak.

Bomba imha uzmanı polisler Aselsan’ın yaptığı “milli” robotlarla tuzak ve uzaktan kumandalı patlayıcılara müdahale edecek.

Robotik kollu akıllı robotlar her türlü bombanın etkisiz hale getirilmesinde aktif rol oynayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bomba uzmanlarının lojistik yönden güçlendirilmesi için bomba imha robotu alımına gitti. Geçtiğimiz günlerde açılan ihaleyi 750 bin liralık teklifiyle Aselsan kazandı.

Her biri 150 bin liraya malolacak bomba imha robotları Emniyet Genel Müdürlüğü'nün envanterine girecek. Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Jandarma Genel Komutanlığı için tasarladığı bomba imha robotu bombacı polislerin talepleri doğrultusunda geliştirildi.

Emniyet GenelMüdürlüğü, önümüzdeki günlerde teslimatı yapılacak "paletli" hareket sistemine sahip bomba imha robotlarını terör eylemlerinin yoğun olduğu Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Ankara ve İstanbul'a göndermeyi planlıyor. İlerleyen süreçte yeni robotların alımı planlanıyor.

6 KM HIZ YAPABİLİYOR

Bugün gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre; süspansiyon sistemi bulunan akıllı robotlar düz asfalt yolda azami 6 km hız yapabiliyor. Her biri 170 kilo ağırlığında olan robotlar paletleri sayesinde 30 derece eğimli, düz ya da yuvarlak köşe kenarlı merdivenleri bile inme-çıkma özelliğine sahip.

Robot; beton, asfalt, taşlı, çamurlu, otlu, karlı zeminlerde ve aynı zamanda kapalı alanlarda bulunabilecek halı, mozaik, parke gibi zemin çeşitlerinde dahi rahatlıkla kullanılabilecek. Sağanak yağmur ve etkili kar yağışı altında bile çalışabilen robotlar, -30 ile +49 C sıcaklığında kullanılabiliyor. Bomba imha uzmanlarının da katkılarıyla Aselsan tarafından geliştirilen "milli" bomba robotlarında "robotik" kol bulunuyor.

Robotik kolunun kıskacı yuvarlak ve düz şekilli nesneleri kavrayabiliyor ve kavradığı nesneleri kaydırmayacak yapıda bulunuyor. Kola geri tepmesiz Ak-Er cihazı takılabiliyor. Robot kolunun üzerinde lazer işaretleyici de yer alacak. Robottan 30 santim uzakta olan kol en az 12 kilo ağırlığındaki nesneleri kaldırabilecek özellikte.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim