• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Boru hattı anlaşmasının süresi uzatıldı

Boru hattı anlaşmasının süresi uzatıldı
Türkiye ile Irak arasında imzalanan anlaşmayla Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı anlaşmasının süresi 15 yıl uzatıldı.

Boru hattı anlaşmasının süresi uzatıldı

Türkiye ile Irak arasında imzalanan anlaşmayla Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı anlaşmasının süresi 15 yıl uzatıldı.

Irak Petrol Bakanlığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani tarafından imzalanan anlaşmayla Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı anlaşması değiştirilerek süresi uzatıldı.

İmza töreninden sonra iki bakan basın mensuplarına anlaşmayla ilgili bilgi verdiler. Yıldız, Kerkük-Yumurtalık boru hattı anlaşmasının süresinin uzatılmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Bu hattın yalnızca ekonomik ve ticari değil aynı zamanda Irak ve Türkiye arasında normalleşen Irak süreci içinde dostluk hattı olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:

''Petrol hattı yalnız ikili ilişkiler için yeterli değil. Doğalgazın da olması lazım. Irak'ta doğalgaz ve petrol rezervleri çok. Bunların Türkiye'ye, Türkiye'den tüketiciye iyi bir şekilde ulaşması lazım. Türkiye'nin stratejik öneme sahip Bakü-Ceyhan boru hattı var. Yıllık 50 milyon ton ham petrol kapasiteli. Kerkük-Ceyhan boru hattı 70 milyon ton kapasiteli.''

Irak Petrol Bakanı Şehristani de bir soru üzerine yeni anlaşmada bazı değişiklikler olduğunu, en önemli değişikliklerden birisinin, haciz konusunda yapıldığını söyledi. Şehristani, ''Bundan sonra Türkiye'den geçen Irak petrolüne haciz uygulanmayacak. Bu konuda Türkiye hükümeti bize destek verdi'' dedi.

Taşıma ücretlerinde değişiklik olup olmadığı yönünde bir başka soruyu yanıtlarken de Şehristani, varil başına 75 cent olan taşıma ücretinin 1 dolara çıkarıldığını belirtti.

Şehristani, şu anda Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı üzerinden günde 500 bin varil petrol gönderildiğini, önümüzdeki süreç içerisinde üretimin artması halinde ikinci bir boru hattına ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Irak Petrol Bakanı Şehristani, ''Irak, petrol kuyularını geliştiriyor. Birkaç yıl içinde Kerkük-Yumurtalık Hattı'nda günlük 1 milyon varil petrol akışı kapasitesine çıkılacak'' dedi. Şehristani, böyle bir hattın yapımında da Türk şirketlerinin görev almasından memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Bakan Yıldız, Şehristani ile Bağdat'ta faaliyet gösteren TPAO Ofisini ziyaret etti.

Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı anlaşmasının süresi Mart 2010'da sona ermişti.

Öte yandan bugün Bağdat'ta yaşanan bombalı saldırı nedeniyle Bakan Yıldız'ın havalimanından çıktıktan sonra güvenlik gerekçesiyle gideceği yerin rotasını değiştirdiği öğrenildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim