• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

BOTAŞ, doğalgaza yüzde 37 zam yaptı

BOTAŞ, doğalgaza yüzde 37 zam yaptı
BOTAŞ kamu santrallerine verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yaptı. Gaza gelen bu zam, büyük bir ihtimalle Aralık ayında elektriğe yansıyacak.

 

BOTAŞ kamu santrallerine verdiği doğalgazın fiyatına yüzde 37 zam yaptı. Amaç BOTAŞ"ın zararını azaltmak. Kamu, barajlardan ucuza ürettiği elektrikle paçal bir maliyet çıkarsa da gaza gelen bu fahiş zam, büyük bir ihtimalle Aralık ayında tükettiğimiz elektriğe zam olarak yansıyacak.

Batı vergiyi tartışıyor, Araplar vergisiz hayat yaşıyor!

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yeni bir zam gelip gelmeyeceğine ilişkin tartışmalar sürerken, BOTAŞ elektrik santrallerine verdiği doğalgaza rekor sayılabilecek zam yaptı. Yeni fiyat düzenlemesi sonrası kamu elektrik santralleri için bin metreküp gazın fiyatı bin lira seviyesinden 1427 liraya yükseldi. Yüzde 37"lik zam kamu santrallerinin elektrik üretim maliyetinin de artması anlamına geliyor.

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye"de tüketilen elektriğin yüzde 41.5"u doğalgaz çevrim santrallerinde üretiliyor. Dolayısıyla santrallere verilen gazın birim fiyatının artması elektrik fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturacak. Bu da yakın bir dönemde elektriğe zam yapılmasına neden olabilir. Vatan"ın görüşlerine başvurduğu Enerji Bakanlığı kaynakları kamu santrallerine satılan doğalgazın fiyatının ortalama yüzde 37 seviyesinde arttığını söylerken, olası bir elektrik zammı konusundaki sorulara ise "yorum yok" yanıtını verdi.

Elektrik santralleri daha önce bin metreküp doğalgaza bin 40 lira fiyat öderken bu rakam son artışla bin 427 liraya yükseldi.

Resmi verilere göre BOTAŞ en fazla doğalgazı elektrik sektörüne veriyor. Geçen yıl satılan toplam 39.4 milyar metreküp gazın 18.9 milyar metreküpü enerji sektörüne gitti. Konut sektörüne 10.1 milyar metreküp gaz verilirken geri kalan bölüm ise sanayide diğer sektörlere satıldı.

Kamu devi Botaş, mali dengeyi sağlamak için kamu elektrik santralleriyle alım garantili santrallara pahalı, konut (Dağıtım şirketleri) ve sanayi müşterilerine ise ucuz gaz satış politikası izliyor. BOTAŞ, son fiyat artışıyla ilgili sorulara yönelik bir bilgilendirme yapmadı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), en fazla doğalgazı gazı enerji sektörüne satıyor. Şirket aynı şekilde en fazla parayı da elektrik sektöründen kazanıyor. BOTAŞ geçen yıl gaz satışlarından yaptığı 25,9 milyar liralık cironun 13,8 milyarını enerji sektöründen elde etti.

2012"de elektriğe gelen zam yüzde 19

Elektrik ve doğalgaz kullananlar açısından 2012 oldukça zor geçiyor. Zira yılbaşından bu yana elektriğe yüzde 19, doğalgaza ise yüzde 28.5 oranında zam yapıldı. Bu dört kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 7 lira, doğalgaz faturasının da 29 lira artması anlamına geliyor.

BOTAŞ zarar rekortmeni EÜAŞ kârlılıkta ikinci

Dünya enerji fiyatlarında son beş yıldır yaşanan yükselişe rağmen zararına satış yapmaya devam eden Botaş"ın sadece 2011 yılı zararı 1.3 milyar TL oldu. Bu rakamla 19 KİT arasında BOTAŞ zarar rekortmeni olurken, TPAO"nun ardından en çok kâr eden ikinci KİT"in ise Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) olması dikkat çekti. EÜAŞ 2011 yılında 1 milyar 555 milyon lira kar elde etti.

Bir anlamda yüzde 37"lik zamla EÜAŞ"ın karından BOTAŞ"a kâr transferi yapılacak ve zarar hafifletilecek. Ancak bu operasyonun EÜAŞ"ın da karlılığına etki etmemesi için büyük bir ihtimalle Aralık ayında elektriğin perakende fiyatına yüzde 5"e yakın bir zam sözkonusu olacak.

Yıldız: Nezaket de bir yere kadar

Washington yönetiminin uluslararası yaptırımlar kapsamına İran"a yapılan altın ticaretini de ekleyeceğini açıklaması Ankara"da rahatsızlık yarattı. İran"dan yılda 10 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz alan Türkiye, uluslararası yaptırımlar yüzünden enerji faturasını transfer etmekte zorlanıyor. Bu sorunun altın ihracatıyla çözümlendiğine dair haberler üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir açıklama yaptı ve SWIFT sisteminin kapanması yüzünden doğalgaz ödemelerinde altın kullanıldığını açıkladı. Bu açıklamanın üzerinden 48 saat geçmeden ABD yönetiminden altın ve kıymetli maden transferini yasaklayan yeni bir yaptırım paketinin hazırlandığı haberi geldi. Washington"dan gelen açıklamaları değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye"nin İran"dan hampetrol ve doğalgaz temin ederken uluslararası yaptırımları gözeten bir nezaket ve hassasiyet sergilediğini belirterek, ”BM kararları bizi bağlar ama bir ülkenin yalnız tek taraflı olarak aldığı yaptırımlar hele hele Türkiye"nin menfaatine dokunuyorsa ve çakışıyorsa biz bunu tekrar bir değerlendirme ihtiyacı hissederiz” dedi.

“5. Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı”nın açılışına katılan Bakan Yıldız burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, bir gazetecinin ”Amerika"nın İran"a değerli madenler konusunda yeni yaptırımlar uygulayacağı belirtiliyor. Bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “BM kararları bizi bağlar ama bir ülkenin yalnız tek taraflı olarak aldığı yaptırımlar hele hele Türkiye"nin menfaatine dokunuyorsa ve çakılıyorsa biz bunu tekrar bir değerlendirme ihtiyacı hissederiz. Türkiye"nin özellikle İran üzerine uygulanan yaptırımlarla ilgili gerek ham petrol gerekse doğal gaz teminiyle alakalı bu hassasiyette gösterdiği bir nezaket var. Aynı zamanda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi bizim öncelik verdiğimiz konulardan bir tanesidir. Gerek doğal gaz gerek hampetrol gerekse madencilik alanında herhangi bir çatışma ve olumsuz durum oluşmayacağı kanaatindeyim. Çünkü bizler oluşturmuş olduğumuz stratejiler ve politikalar dahlinde davranıyoruz. Bu manada her hangi bir problem oluşmayacağı kanaatindeyim” Yıldız, ”Amerika ile bu konuda görüşüyor musunuz? sorusuna ise ”Evet bu konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz” karşılığını verdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim