• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

BOTAŞ için 'düşük miktarlı dolar' talimatı

BOTAŞ için 'düşük miktarlı dolar' talimatı
BOTAŞ'ın havaleleri için 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alındığını belirten Enerji Bakanı Yıldız, “Daha küçük dilimlerle döviz alma ve piyasada olumsuz tesir uyandırmama talimatı verdim" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  "Doğal gaz ödemeleri için bazen 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alıyoruz BOTAŞ'ın havaleleri için. Bunun da olumsuz yönde küçük kıpırdanmalar yaptığını gördük. Bu nedenle daha küçük dilimlerle dövizi alma ve piyasada olumsuz bir tesir uyandırmama talimatı verdim" açıklamasında bulundu.

Yıldız, gündemdeki konulara ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

17 Aralık süreci öncesinde yaklaşık 11 yıllık emekle bir yapı oluşturulduğunu ifade eden Yıldız, bu yapının bozulmasına kimler sebep olduysa, ölçülebilir 120 milyar lira, ölçülemeyen daha büyük bir rakamın bedelinin vatandaşlara ödetildiğini belirtti. Yıldız, "Türkiye'de siyasi istikrarı oluşturan yapıya şimdi ne olacak deniyor. 11 yıllık siyasi istikrarımızı kusura bakmayın feda etmeyiz. Ekonomik istikrar, Türkiye'de her zaman bahsettiğimiz gibi siyasi istikrarın kıymetinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Elektrik üretim tesislerine ilişkin özelleştirme sürecini de değerlendiren Yıldız, "Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı termik santralleri için 20 tane şirket dosya aldı. Yani 20 şirket 'ben buraya katılabilirim' dedi ama şimdi, '1 dakika, ben şu havanın bir düzelmesini bekliyorum' diyor. Biz bu rakamların eski haline geleceğine inanıyoruz" dedi.

Enerjinin, bu süreçte en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Son 1,5 ayda yaptığımız işlem şu, doğal gaz fiyatlarını 2008 Kasım ayı ile karşılaştırın, 5,5 yıl önceki fiyatlar seviyesindedir. Biz direniyoruz. Şu anda maliyetlerimizin arttığını bütün cümle alem biliyor. Dövizle alıp, lira ile satan ülkeyiz. Her döviz paritesinin yükselmesi, benzin fiyatlarına, mazot fiyatlarına, LPG ve mutfak tüpümüze, hayatımızın her noktasına etki ediyor. Bu maliyetleri vatandaşlarımız ve sanayicimize yansıtmamaya yönelik olarak direniyoruz. Sürdürülebilir olan bu değildir. Sürdürülebilir olan 17 Aralık öncesindeki her birimizin tutumudur. O yüzden biz bir tünelden geçiyoruz ve ışığı hep beraber inşallah göreceğiz. Ortada bir kriz, büyük bir kriz varmışçasına ve bunun sürekli devam edeceğine olan inancı doğru bulmuyorum."

Yıldız, doğal gaz fiyatlarını her ay yeniden değerlendirdiklerini belirterek, şubat ayında fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi.

Doğal gaz havaleleri için lirayla yapılan tahsilatı dövize çevirmek durumunda kaldıklarını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

"Doğal gaz ödemeleri için bazen 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alıyoruz BOTAŞ'ın havaleleri için. Bunun da olumsuz yönde küçük kıpırdanmalar yaptığını gördük ve şu anda lehime bir cümle kullanmıyorum ama paylaşmak durumundayım şeffaflık gereği. Bu nedenle daha küçük dilimlerle dövizi alma ve piyasada olumsuz bir tesir uyandırmama talimatı verdim. Arkadaşlarım buna özellikle dikkat edecekler. Yani bizim lira tahsil edip, döviz olarak havale ettiğimiz bütün rakamları, parçalı ve piyasayı olumsuz manada tahrik etmeden yapacağız."

Bakan Yıldız, benzindeki fiyat artışına ilişkin soruları yanıtlarken, "Bunu, siyasi istikrarı bozmaya çalışanlara mutlaka sormak lazım. 'Benzini 5 liranın altında alırken senin yaptıklarından dolayı 5 lira üzerine alıyorum' demek lazım. Siyasi engeller kalktıktan sonra bu fiyatların eski haline çekileceğine inanıyoruz" dedi.

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına açılması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yıldız, şunları kaydetti:

"Iraklı kardeşlerimiz kendi aralarında konuşuyorlar. Konu kendilerinin vereceği bir karardır. Biz Irak'ın normalleşmesi ile alakalı katkı koymaya devam edeceğiz. Irak, gelirleri arttığı kadar normalleşir. Kendilerinin söylediği, 400 bin varile kadar genel bütçeden mahsup edilmek kaydıyla bir rakam oluşturdular. Diğer şartları mutlaka müzakere ediyorlar. Bir komite kurdular. Komitede Sayın Neçirvan Barzani ve Sayın Şehristani'nin görevlendirdiği kişiler var. Belki 3-4 toplantı yapacaklar. O toplantıları hep beraber gözlemliyoruz, takip ediyoruz. Ben Irak'ın lehine bir karar çıkacağı kanaatindeyim. Irak, yokluğu paylaşarak hiçbir yere gelemez, varlığı paylaşarak bir yere gelir." 

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim