• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Bozcaada 'Kruvaziyer Projesi' gerçek çıktı!

Bozcaada 'Kruvaziyer Projesi' gerçek çıktı!
Bozcaada’yı kruvaziyer gemilere açma ve yeni yat limanı projesinin detayları ortaya çıktı. Yerel basında yer alan habere göre 2010 yılında yapılan ipaleyi Ankaralı bir şirketin aldığı belirtildi.

 

Bozcaada’yı kruvaziyer gemilere açma ve yeni yat limanı projesinin detayları ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı’nın projeyle ilgili 2010′da yaptığı ihaleyi Ankaralı bir şirketin kazandığı, Kalkınma Bakanlığı’nın proje için bütçeden ödenek ayırdığı ve 2012 yılında harcama yaptığı anlaşıldı.

Bozcaada Belediye Başkanı Mutay katıldığı bir söyleşide, projede son aşamaya gelindiğini belirterek, “Liman projemiz bittiğinde, marina ve kruvaziyer gemilerinin adaya gelmesi söz konusu. Bu sene yetiştirmeye çalışacağız. Büyük gemiler bu sene gelmeye başlayacak.” dediği de ortaya çıktı.

İhalenin içeriğinde neler var ?

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 30 Aralık 2010 yılında Bozcaada Limanı’nın geliştirilmesi işiyle ilgili olarak ihale duyurusu yapıldı. Duyuruda, ihale kapsamında ana dalgakıranın 200m. uzatılması, 250 m. yeni tali dalgakıran ve toplam 370 m. rıhtım yapılmasına ilişkin proje, plan, fizibilite ve çevre etki değerlendirme (ÇED) araştırmasıyla ilgili hizmet alımı yapılacağı belirtildi. İhaleyi merkezi Ankara’da bulunan MSD Deniz Yapıları Mühendislik Proje ve Danışma Ltd.Şti. kazandı.

Ulaştırma Bakanlığı ne planlıyor ?

Projeyle ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan “2013 İdare Performans Programı” raporunda “Bozcaada Limanı Geliştirilmesi İnşaatı” başlığı altında projeyle ilgili şu bilgilere yer verildi :

“Çanakkale İli, Bozcaada İlçesinde, Bozcaada turizminin geliştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan yanaşma rıhtımlarının ve liman içindeki sükunetin sağlanabilmesi için ana dalgakıranın uzatılması, yeni bir tali dalgakıranın yapılmasını içeren proje, limanın yolcu taşımacılığında daha emniyetli hale getirilmesi amacıyla planlanmıştır. 2013 Yılı Yatırım Programına alınması için teklif edilmiştir.”

Diğer yandan Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler” raporunda ise “Bozcaada Limanı Geliştirme Projesi” için 2012 yılında harcama yapıldığı belirtildi.

Proje ne zaman bitecek ?

Limanın geliştirilmesi işiyle ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan “2013 Yılı Yatırımı Programı”nda ise “Bozcaada Limanı Geliştirme Projesi”yle ilgili fizibilite, etüt-proje işinin bitiş tarihi 2014 olarak belirtililiyor.

Belediye Başkanı Mustafa Mutay : “Projede de son aşamaya geldik ve bu sene yetiştirmeye çalışacağız”

Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, 1 Şubat 2013 tarihinde “Radyo Boğaz”da yaptığı ve “Her şey Turizm” başlığıyla okuyuculara sunulan mülakatta, projede son aşamaya gelindiğini belirterek adaya kruvaziyer gemilerinin yıl sonunda geleceğini iddia ettiği ortaya çıktı.

Mutay’ın projeyle ilgili verdiği bilgiler şu şekilde :“Liman projemiz bittiğinde, marina ve kruvaziyer gemilerinin adaya gelmesi söz konusu. Bu projede de son aşamaya geldik ve bu sene yetiştirmeye çalışacağız. Büyük gemiler bu sene gelmeye başlayacak. İşletmelerle temaslarımız sürüyor”

 “Adaya her sezon 80-100 civarında kruvaziyer gemisi gelecek”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2012 senesinde adaya gerçekleştirilen ziyarette, dönemin Bozcaada Kaymakamı, Bozcaada’nın hudut kapısı ilan edildiğini belirterek, Bozcaada Limanı’nın uluslararası liman konumuna getirildiğini açıklamıştı. Kaymakam projeyle ilgili olarak, limanın yenileneceğini ve GESTAŞ’ın da ortaklığıyla 80-100 civarında kruvaziyer gemisinin her sezon adaya geleceğini ve 5-7 saat kalacak olan günübirlik “varlıklı” turistlerin Bozcaada ekonomisine büyük katkı yapacağını ifade etmişti.

 “Turizmin gelişmesi için çok önemli bir proje”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş ise, adaya gerçekleştirdiği ziyarette, kruvaziyer limanı projesinden ve adaya kruvaziyer gemilerinin yanaşacak olmasından büyük memnuniyet duyduğu belirterek, bunun turizmin gelişmesi için çok önemli bir proje olduğunu söylemişti.

“En az 200 yat kapasiteli Marina Projesi Var”

Eylül ayında Bozcaada’yı ele alan Skylife Dergisi, yazıda kuzey kıyılarında en az iki yüz yat kapasiteli modern bir marina yapılması düşünüldüğünü belirterek, bir gümrük binası yapılarak adanın kruvaziyer gemilerine açılmasının önemli projelerden biri olduğu belirtti.

“Kruvaziyer projesi Bozcaada’yı bitirir”

Adayı kruvaziyer gemilerine açma projesi, sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Projenin adayı Kuşadasına çevireceği, Bozcaada’nın da çılgın proje gerçeğiyle tanıştığı belirtilirken, adanın kruvaziyer gemilerine açılmasının adanın sonu olacağına dikkat çekildi. Adadaki mevcut altyapının bu tür bir projeyi karşılamayacağına vurgu yapılırken, “3000 kişilik bir gemi günü birlikte gelse, nerede oturur nerede yer içer?” şeklinde sorular da dile getirildi.

Kaynak:Adaposta

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim