• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Bozcaada'nın koyları ranta açıldı

Bozcaada'nın koyları ranta açıldı
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesindeki bakir koylar, çıkarılan yönetmeliğin ardından ranta açıldı. Doğa harikası koyları işletmek için şimdiye kadar 21 kişi başvurdu.

Bozcaada, ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Çanakkale ve Balıkesir için hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı ile bakir koylarının yapılaşmaya açılması ile gündeme gelmişti. Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları İle Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik'in, 2 Mayıs 2013 Tarih ve 28635 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle sit alanlarındaki bakir koylar işletmeye açıldı. Bu yönetmelikle tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde yer alan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların ön izin ve kullanma izni verilmesiyle 29 yıla kadar ihale yoluyla kiralama ve işletilmesine imkan sağlandı. Bozcaada'nın dünyaca ünlü Ayazma, Sulubahçe, Habbele ve Beylik gibi bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 17 başvuru yapıldı. Ayrıca Çanakkale'nin başka yerlerindeki sit alanı koylar için de dört başvuru yapıldığı öğrenildi.

Koylardan birini kiralayanın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden çalışan bir işçi olduğu iddia edildi. İşçinin, Beylik Koyu'nu 30 bin TL'ye kiraladığı öğrenildi. Bu arada koyları kiralayarak işletmeye açmak için yapılan başvurular, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce bakanlığa gönderildi ancak bakanlık, 290 ada, 45 parsel önündeki kıyı şeridi olan Habbele Koyu için yapılan bir başvuruya, kullanım talebinde eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle onay vermedi. Projenin kıyı şeridine çekilmesini talep ederek başvuruyu geri gönderdi.

Koyları kiralayanlar, plan gerekmeksizin 6 metrekare büyüklüğünde bir büfe, duş, gölgelik, soyunma kabinleri ve fosseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapabilecek. Plaj haline getirilerek tesise dönüştürülecek koylara yapılacak büfeler, en az 150 metre arayla inşa edilebilecek fakat kıyı kenar şeridinin kıyı tarafında kalan tarafına yapılabilecek. Deniz tarafından kalan kısımda ise yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Kaynak: Zaman 

www.ulastirma.com.tr

Etiketler: , , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim