• BIST 9548.09
  • Altın 2494.635
  • Dolar 32.51
  • Euro 34.55
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Bozdağ: Türkiye çekim merkezi olacak

Bozdağ: Türkiye çekim merkezi olacak
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ İMKB tarafından Yozgat'ta Bozok Üniversitesi'nde yaptırılacak 32 derslikli Sağlık Hizmetleri MYO'nun temel atma töreninde konuştu.

Bozdağ: Türkiye çekim merkezi olacak

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ İMKB tarafından Yozgat'ta Bozok Üniversitesi'nde yaptırılacak 32 derslikli Sağlık Hizmetleri MYO'nun temel atma töreninde konuştu. Bozdağ Türkiye'nin çekim merkezi olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''2011 yılında Türkiye'de burslu yükseköğrenim tahsili almak için müracaat eden uluslararası öğrenci 9 bin civarında. 2012'de bu rakam 45 bin oldu'' dedi.

Bozdağ, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından Yozgat'ta Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Yerleşkesi'nde yaptırılacak 32 derslikli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hükümet olarak Türkiye'nin kalkınması için ana gücün eğitimde olduğunu bildiklerini vurgulayarak, insanları iyi eğitimli ülkelerin güçlü konumda bulunduğunu söyledi.

Yer altı kaynakları bakımından bazı ülkelerin zengin olduğunu, ancak bilimi ve teknolojiyi geliştirecek insan gücü noktasında yeteri kadar kaynağa sahip olamadıklarından o servetlerden istifade edemediklerini belirten Bozdağ, ''İyi eğitimli insanları olan ülkeler, bilimi ve teknolojisini daha da güçlendirdiler ve bu güç, o ülkelerin başka alanlarda da çok güçlenmesine yardımcı oluyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin üniversiteleşme konusunda çok yavaş ilerlediğini, ABD'de 500 üniversite varken Türkiye'de AK Parti hükümetleri gelinceye kadar 72 üniversite bulunduğunu anımsatan Bozdağ, şunları kaydetti:

''Üniversiteler belirli merkezlere toplanmış, Anadolu'nun diğer yerleri maalesef bilimin ışığından yeteri kadar istifade edemiyordu. Özel üniversite diyebileceğimiz vakıf üniversiteleri de yeteri kadar değildi. Sayın Başbakanımızın 'Türkiye'nin her ili üniversite ile buluşacak, kampüs şehirler kuracağız' taahhüdünün arkasından bugün Türkiye'nin 81 ilini üniversitelerle buluşturduk. Vakıf üniversitelerinin sayısını katladık. Türkiye'nin 166 üniversitesi oldu. 72'sini çıkardığımızda geri kalanların hepsi yeni dönemde kuruldu. Bu üniversiteler, parayla geliyor. Pek çok hizmeti ekonomik gücün üzerine dayanıyor. Bu gelen para, Türkiye'nin yükselen gücünden, Türkiye'nin artan gücünden geliyor. Üniversiteler, bulundukları her kente bir hareketlilik getirdi.''

-''Türkiye dünyanın çekim merkezlerinden biri olacak''-

Üniversitelerin ülkeleri ve kentleri her alanda başarıya götürme kapasitesinin bulunduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

''Yurt dışından bursla getirdiğimiz öğrenci sayısı, 21-22 bin civarında. 2011 yılında Türkiye'de burslu yükseköğrenim tahsili almak için müracaat eden uluslararası öğrenci 9 bin civarında. 2012'de bu rakam 45 bin oldu. 45 bin kişi, Türkiye'nin üniversitelerinde yükseköğrenim görmek istiyor, master ve doktora yapmak istiyor. Bu, Türkiye'nin bilimsel üretim merkezleri olan üniversitelerimizin uluslararası anlamda da bir çekicilik noktasına ulaştığını gösteriyor. Bu, Türkiye'nin siyasal anlamda kalkınması ve artan imajının da Türkiye'ye artı olarak dönmesinin bir nedenidir. Buradan üniversitelerimize bir kez daha çağrıda bunuyorum. Sadece Türkiye'deki öğrencilerle değil, uluslararası alanlara da kapılar açarak, uluslararası öğrencilerle de üniversitelerimizi donatmalıyız. Belki ilk aşamada burslu okutarak yolu açmalıyız. Çünkü Türkiye'nin bu alandaki başarısını, tecrübesini, kalitesini göstermek için buna ihtiyacımız olabilir. Türkiye, önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki, yükseköğretim noktasında Orta Asya'nın, Uzak Asya'nın, Orta Doğu'nun, Balkanlar'ın Avrupa'nın, Afrika'nın, hasılı bütün dünyanın çekim merkezlerinden biri olacaktır.''

Yükseköğrenim konusunda ciddi mesafeler alındığını, üniversitelerin bu alandaki yarışı teşvik ettiklerini dile getiren Bozdağ, Türkiye'nin dünyada üniversite açısından da merkez üs haline gelmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Bozdağ, konuşmasının ardından İMKB Başkan Yardımcısı Adalet Polat'a plaket vererek, okulun temelini attı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim