• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

BP: Petrolde suni fiyatın sorumlusu OPEC

BP: Petrolde suni fiyatın sorumlusu OPEC
BP Grup Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Christof H. Ruehl, doğalgaz fiyatlarının muhtemelen uzun vadede daha az petrol fiyatlarına bağlı olacağını belirtti.

BP: Petrolde suni fiyatın sorumlusu OPEC

BP Grup Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Christof H. Ruehl, doğalgaz fiyatlarının muhtemelen uzun vadede daha az petrol fiyatlarına bağlı olacağını belirtti.

Petrol'deki fiyatın 'sorumlusu OPEC' dedi
BP Grup Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Christof H. Ruehl, doğalgaz fiyatlarının muhtemelen uzun vadede daha az petrol fiyatlarına bağlı olacağını belirterek, ''Bunun sonuçları var. OPEC yüzünden biliyorsunuz petrol fiyatları yapay olarak yüksek tutuluyor'' dedi.

Ruehl, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğu, BP'nin etkinlik sponsorluğunda İstanbul'da düzenlenen ''CEO Club'' toplantısında, Türkiye'nin gelişmekte olan pazarlar için iyi bir örnek olacağını söyledi.

OECD dışı ülkeler olan Hindistan, Çin, Brezilya ve Rusya'nın süratle gelişmesinin enerji piyasaları üzerinde büyük bir etki yarattığını ifade eden Ruehl, ''Ekonomik kriz, hızla büyüyen, sanayileşen ülkelerle yavaş büyüyen ülkeler arasındaki farkı hızlandırdı.

OECD ülkelerinde enerji talebi düştü, gelişmekte olan ülkelerde enerji talebi daha da büyüdü. OECD ülkeleri hala 2007'den önceki durumlarının altında, gelişmekte olan ülkeler çok süratle toparlandılar ve eski noktalarından daha ilerideler'' dedi.

Ruehl, önümüzdeki yıllarda genel olarak en yavaş gelişen blokun Avrupa bölgesi olacağını, bütçe açıklarının sürdürülebilir olmadığını, azaltılması gerektiğini söyledi.

Christof Ruehl, ''Büyümeye devam edeceğiz ama eski hızıyla değil, çok yavaş bir toparlanma olacak. OECD ülkeleri ile OECD dışı ülkeler arasında çok farklı gelişme hızı olacak'' diye konuştu.

''OPEC OLMASAYDI PETROL FİYATLARI ÇOK DAHA DÜŞÜK OLACAKTI''

Bunun enerji piyasaları üzerinde de etki yaratacağına işaret eden Ruehl, şunları kaydetti:

''Ham Petrol fiyatları 2008 yazında varil başına 147 dolara ulaştı, sonra kriz başladığında taş gibi aşağıya, 34 dolara düştü. 2009 başında ise tekrar artmaya başladı.

2009 baharından beri, bir yıldır petrol fiyatları çok istikrarlı bir koridorda, 75 dolar civarında seyrediyor. OPEC şunu yaptı, üretimi kıstı, arzdaki azalma fiyatı stabilize etti.

Hiçbir hayal kurmamamız lazım OPEC olmasaydı diğer emtia fiyatları gibi petrol fiyatları çok daha düşük kalacaktı, bugün de düşük olacaktı.

OPEC sayesinde yüksek kaldı. Piyasadaki kartel bunları belirledi. Bazen petrol karteli başarılı oluyor.''

''GEMİLERDE ÇOK BÜYÜK STOKLAR VAR''

Petrolde talep tarafının da hızla gelişen ülkeler tarafından kontrol edildiğine işaret eden Ruehl, ''OPEC'in ekstra kapasitesi büyük. Gemilerde çok büyük stok var, yüzer stok bunlar.

Talep arttıkça bunlar yavaş yavaş tüketilecek. OPEC bu politikasını sürdürecek, ekonomik büyüme aynı seviyede devam edecek diyelim, o zaman 2011 yılı ortasında bu stoklar eritilmiş olacak.

Bu noktada ya fiyatlar yükselmek zorunda kalacak yahut da OPEC üretimi artırmak zorunda kalacak.

Artırabilirler çünkü ekstra kapasiteleri var. Ama o zamana kadar muhtemelen başka bir acayip bir durum olmazsa, stabil, istikrarlı bir durumun devam edeceğini beklememiz lazım'' diye konuştu.

Konuşmasında doğalgaz ile petrol fiyatları arasındaki bağa da dikkati çeken Ruehl, daha önce düşünülmeyen bir şey meydana geldiğini, Gazprom'un bir açıklama yaparak, önümüzdeki 3 yıl için Avrupa pazarlarına gazı spot fiyatı ile satacaklarını, petrol fiyatı ile bağlantı kurmayacaklarını söylediklerini ifade ederek, ''Başka bir şey meydana geliyor, LNG üretimindeki değer farkı bir etki yaratıyor.

Dünyadaki network arttıkça aynen petrol tankerleri gibi çok rahat taşınabilecek. Gaz fiyatları muhtemelen uzun vadede daha az petrol fiyatlarına bağlı olacak. Bunun sonuçları var. OPEC yüzünden biliyorsunuz petrol fiyatları yapay olarak yüksek tutuluyor'' dedi.

Ruehl, fiyatlarla ilgili baskının giderek artmaya başladığını, spot fiyatı ile sözleşme fiyatları arasındaki makasın giderek arttığını, Asyada büyük bir olasılıkla Çin gibi ülkelerin bu durumdan artık mutlu olmayacaklarını, gaz piyasasında sessiz bir devrim meydana geldiğini belirtti.

''YAVAŞ BİR GELİŞME BEKLEMEMİZ LAZIM''

Enerjide en büyük belirsizliğin yenilenebilir enerjide olmayacağını, 2030'da yenilenebilir enerjinin toplam enerji pazarı içindeki payının hala yüzde 5-8 oranında olacağını, en büyük belirsizlik alanının bundan 20 sene sonra kömür tüketimi ile gaz tüketimi arasındaki geçiş noktasında olacağını vurguladı.

Ruehl, ''Endüstrileşen ülkeler elektrik üretmek için kömür kullanıyor ve lokal olarak mevcut. Doğalgazda daha esnek piyasa olursa o zaman ellerinde bir seçenek olacak. Bu işte gri nokta. Çok inişli çıkışlı yavaş bir gelişme beklememiz lazım'' dedi.

Soruları da yanıtlayan Ruehl, ulaştırma sektöründe OECD ülkelerinde filoların elektrikli araca dönüp dönmeyeceğini bilemediklerini, ancak doğalgazın petrolün yerini alacağını düşünmediğini söyledi.

KARBON SALINIMI

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Üyesi Hasan Süel de, kaynakları yok etmeden gelecek kuşaklara aktarmanın önemli olduğunu, bu süreçte iletişim teknolojilerinin büyük bir rol oynayacağına inandıklarını belirtti.

Süel, ''Araştırmalar mobil iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlardan yararlanılması halinde 2020 yılına kadar Avrupada karbon salınımında yüzde 2,4 azalma sağlanacağını ortaya koyuyor. Bu da 43 milyar avroluk tasarruf yapılması anlamına geliyor' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim