• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

BP, Rusya'yla bağlarını derinleştiriyor

BP, Rusya'yla bağlarını derinleştiriyor
İngiliz petrol devi BP, Meksika Körfezi’nde can kaybıyla sonuçlanan petrol platformu patlamasının ardından, Rusya’yla bağlarını derinleştiriyor.

BP, Meksika Körfezi yaralarını Rus ortakla saracak

İngiliz petrol devi BP, Meksika Körfezi’nde can kaybıyla sonuçlanan petrol platformu patlamasının ardından, Rusya’yla bağlarını derinleştiriyor.

İngiliz şirket, elinde halihazırda yüzde 5’lik BP hissesi bulunduran Rusya’nın devlet kontrolündeki petrol şirketi OAO Rosneft ile dev bir hisse değişim anlaşması imzalayacak. BP, bu şekilde, Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerinde Rus şirketle birlikte petrol araştırma ve üretim faaliyetlerinde bulunabilecek. Bu anlaşma aynı zamanda İngiliz şirkete çok büyük bir darbe indiren Meksika Körfezi’ndeki patlamanın ardından attığı en cesur adım olarak gösterildi. BP, Rosneft’in hisselerinin yüzde 9.5’ini bünyesine geçirecek ve Rusya’nın Atlas Okyanusu’yla Sibirya arasında kalan petrol zengini Kara Deniz kıyısına erişme hakkını elde edecek.

ROSNEFT EN BÜYÜK HİSSEDAR

Şirketlerin karşılıklı olarak 8 milyar dolarlık hisse değiştirerek, toplamda 16 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atacak. Bu anlaşma aynı zamanda Rosneft’i BP’nin en büyük hissedarı haline getirecek. BP CEO’su Bob Dudley, Rosneft’in BP’nin yönetim kurulunda temsil edilip edilmeyeceği konusu gündeme getirilmediğini söyledi. Anlaşma, BP’nin Meksika Körfezi’ndeki patlamanın 40 milyar dolara yaklaşan maliyetini karşılamak için, fon bulma çalışmalarından biri olarak gösteriliyor. İngiliz şirket, geçen yıl felaketin maliyetini karşılamak için 30 milyar dolarlık varlık satışına gideceğini açıklamıştı.

AMAÇ: ŞİRKETLERİ DEĞERLENDİRMEK

BP, son anlaşmayla Rusya’daki varlığını genişletecek. Şirket halihazırda ülkede operasyonlarını yürüten en büyük batılı petrol üreticisi olarak biliniyor. BP, Rusya’nın geniş petrol ve doğalgaz rezervlerini ortaya çıkarabilir. Dudley, “Bu, bizim sektörde ilk kez uluslararası büyük bir petrol şirketiyle, büyük bir ulusal petrol şirketinin hisse senedi değiştirdiği anlaşma” diye konuştu. Rosnef ve BP, birlikte Rusya’nın Kara Deniz kıyılarında ve ülkenin Kuzey Kutbu’na yakın kıyılarındaki üç bölgede petrol arayacak.

Şirketler, petrol arama sürecinin başlangıç aşamasında, sondaj kuyuları ve depreme dayanıklılık testleri için 1.4 milyar dolar ile 2 milyar dolar arasında değişen bir harcama yapacaklarını açıkladı. Dudley, hisse değişimine gitmelerini açıklarken, hem BP hem de Rosneft’in piyasalarda gerçek değerlerinin altında olduğuna inandığını ve bu anlaşmayla birlikte, iki şirketin hisselerini daha fazla değerlendirmeye çalışacaklarını belirtti.

RUSYA’YI EN İYİ BİLENLERDEN

Rusya’nın enerji sektörünün kilit ismi olan Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, “Bizim bakış açımıza göre, bu önemli hatta tarihi bir anlaşma” dedi. Analistler, Güney Kara Deniz’in dünyanın bugüne kadar dokunulmamış en zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu söyledi. ING Bank’ın petrol analistlerinden Jason Kenney, “En nihayetinde, uluslararası petrol şirketleri petrol ve doğal gaz neredeyse oraya gider. Rusya kaynak zengini bir ülke ancak bu kaynakları etkili bir şekilde kullanmak için teknoloji ve lojistik olanaklara ihtiyacı var. BP, Rusya’yı en iyi bilen şirketlerden biri” dedi. Dudley ise, daha önce verdiği röportajlardan birinde, Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde ortaklaşa petrol arama tartışmalarının 2005 yılından bu yana yapıldığını belirtmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim