• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

BP, TANAP için SOCAR'dan hisse alacak

BP, TANAP için SOCAR'dan hisse alacak
BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, TANAP Projesi'ni yakından izlediklerini ve destekledikleri belirterek, SOCAR'ın hissesinden pay alarak projeye dahil olmak istediklerini bildirdi.

 

Fackrell, yaptığı açıklamada, dünyada artan enerji talebinin yeni projeleri gündeme getirdiğini ifade ederek, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TANAP'ın Şah Deniz doğal gazının yeni açılacak olan Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa'ya taşınmasında önemli bir adım olduğunu söyledi. 
 
Bir süre önce SOCAR tarafından kendilerine TANAP'a katılmaları için davet gönderildiğini anımsatan Fackrell, şunları kaydetti: 
 
''TANAP, Türkiye ve Avrupa açısından önemli bir enerji hattı projesi. Bu projeyi yakından izliyoruz ve destekliyoruz. Bilindiği gibi projenin yüzde 80'lik hissesi SOCAR'a, geriye kalan yüzde 20'lik hissesi ise BOTAŞ ve TPAO'ya ait. SOCAR'ın yaptığı hisse teklifine olumlu bakıyoruz ve SOCAR'ın hissesinden pay alarak projeye dahil olmak istiyoruz. Bunun ne oranda olacağını şu an için söylemek erken. Yani hedef bir oranımız yok ama 2013 yılının ortalarına kadar bu konuda somut gelişmenin olacağını söyleyebilirim.'' 
 
Avrupa'ya gaz taşımak için Nabucco Batı ile Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TAP Projesi) birbiriyle yarıştığını ifade eden Bud Fackrell, hangi hatla gazın Avrupa'ya taşınacağının henüz netleşmediğini, BP olarak bu iki hat arasında önümüzdeki yıl içinde tercih yapacaklarını söyledi. 
 
''TANAP ile Güney Akım birbirine rakip projeler değil. Çünkü Avrupa'nın iki hattan da gelecek gaza ihtiyacı var'' diyen Fackrell, TANAP ile Türkiye'nin önemli bir anlaşmaya imza attığını söyledi. 
 
TANAP nedir? 
 
Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın, Türkiye'den BOTAŞ ile TPAO'nun ortaklığında hayata geçireceği TANAP, yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak. 
 
Gazın Azerbaycan'dan çıkarılıp, Gürcistan'dan geçip Türkiye üzerinden satılmasını ve iletilmesini öngören projede, 16 milyar metreküplük gazın, 6 milyar metreküplük kısmının Türkiye'ye satılması, 10 milyar metreküplük kısmının ise Avrupa'ya Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilmesi planlanıyor. 
 
Proje için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023'te 23'e, 2026'da ise yılda 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor. 
 
Azerbaycan ve Türkiye açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için uygun fiyat ve tanımlanmış doğal gaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan'ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getiriyor.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim