• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Btc vanasından 4,7 milyar dolar kâr aktı

Btc vanasından 4,7 milyar dolar kâr aktı
BOTAŞ İnternational Ltd (BIL) şirketinin 2006'dan bu yana işlettiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndaki kompresörlerin çalışması için kullandığı gazın fiyatı, piyasanın altına düşürüldü.

Btc vanasından 4,7 milyar dolar kâr aktı

BOTAŞ İnternational Ltd (BIL) şirketinin 2006'dan bu yana işlettiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndaki kompresörlerin çalışması için kullandığı gazın fiyatı, piyasanın altına düşürüldü.

Böylece 2042 yılına kadar 4,7 milyar dolarlık kazanç elde edilirken, 100 milyon doları bulan bir zararın nakden geri ödenmesi sağlandı

Böylece 2042 yılına kadar 4,7 milyar doları bulan bir kazanç elde edilirken, geriye dönük de 100 milyon doları bulan bir zararın nakden geri ödenmesi sağlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir grup gazeteciyle enerji alanındaki gündem konularını değerlendirdi.

Van'da yaşanan depremin acısı arasında 25 Ekim'de Azerbaycan'da gerçekleştirilen bazı anlaşmaları kamuoyu ile paylaşamadığını dile getiren Yıldız, hükümetlerarası, çerçeve, satınalma, BIL, transit ve Şahdeniz-2 olmak üzere 6 başlıkta yapılan anlaşmalardan birinin BIL'in BTC petrol boru hattını işletmek için kullandığı yüksek fiyattaki gazla ilgili olduğunu söyledi.

BTC'nin 1 milyar varil petrol taşıdığı kompresörlerin çalışması için kullanılan gazın normal piyasa fiyatıyla alınmasının sağlandığını hatırlatan Yıldız, böylece kafadan 30 milyon dolar zararı önlediklerini söyledi.

Yıldız, gaz fiyatını yıllara sari bir güncelleme ile düşürdüklerini kaydederken, aynı zamanda geçmişe dönük bütün zararların da telafi edilmesini sağladıklarını vurguladı.

Yıldız, bu tutarın da yaklaşık 100 milyon doları bulduğunu ve dönem içerisinde nakden ödeneceğini kaydetti.

Yıldız, ayrıca yeni anlaşma ile 2042 yılına kadar 3,7 milyar dolar kâr sağlandığını öngördüklerini dile getirerek, eski anlaşmanın sürmesi halinde ise 1 milyar doları bulan zararın da önlendiğini söyledi. Yıldız, böylece 4,7 milyar dolarlık bir kazancın olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE GAZI SATMA HAKKINI DA ALDI

Bu anlaşmanın fiziki sonucunda Türkiye'nin gazı Gürcistan'dan alma konumundan batı sınırında alma noktasına gelebileceğini dile getiren Yıldız, 6 milyar metreküp gazı Türkiye'nin satma hakkının da elde edildiğini söyledi.

Yıldız, "Bu tutardaki yatırımın önünün açılması adına atılmış bir imzadır" tespitinde bulundu. Şahdeniz-2 projesi ile 2017'den itibaren üretilecek 3 milyar dolarlık yatırımın yapılmasını sağlayacak kararların alındığını dile getiren Bakan Yıldız, 16 milyar metreküp gazın borulardan geçeceğini, 22 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirileceğini kaydetti.

Böylece 6 milyar metreküp gaz Türkiye'de kullanılırken, Türkiye'nin elinde 10 milyar metreküplük bir boru hattı da olacak.

TÜRKİYE SORUMLU DEĞİL

Şahdeniz-2 projesi ile Şahdeniz-1 projesinin revizyon hakkının da 2018 yılına kadar durdurulduğunu belirten Yıldız, maliyetleri farklı iki ayrı proje olduğu için bunun da Türkiye'nin lehine olduğunu söyledi.

Yıldız ayrıca, Şahdeniz-2 projesi üzerinden geçecek gazın AB'de alınması, müşteri bulunmasına ilişkin sorumluluğun da Türkiye'nin üzerinde olmadığını kaydetti.

Şahdeniz-2 ile elimiz güçlendi

Bakan Yıldız, Şahdeniz-2 projesinin önemine işaret ederek, "Artık dünya, doğudan Avrupa'ya gaz gidecekse Türkiyesiz olmayacağını görüyor. Türkiye transit ülke olacak" dedi.

2017-2018 döneminde gaz geçişinin gerçekleşeceği hattan ilk yıl 2 milyar metreküp, ikinci yıl 4 milyar metreküp olmak üzere toplam 6 milyar metreküp gazın geçeceğini belirten Yıldız, "Şahdeniz-2 Nabucco'nun gaz tedariki ile ilgili ciddi bir alternatif oldu.

Ama Nabucco'ya ITGIC'ye ya da TAP'a karşı değildir. Bu anlaşma Nabucco gibi, ITGI gibi, TAP gibi Avrupa'daki doğalgaz arz güvenliğini sağlamakta projelendirilmiş birçok grubun işlerini görebilecek bir anlaşmadır" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim