• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

BTC'den 1 milyar varil petrol aktı

BTC'den 1 milyar varil petrol aktı
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı’ndan 1 milyarıncı varil akıp, tankerle Rotterdam yoluna çıktı.

BTC'DEN 1 MİLYAR VARİL PETROL AKTI

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı’ndan 1 milyarıncı varil akıp, tankerle Rotterdam yoluna çıktı.

HAZAR petrolünü İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndaki mevcut yoğun tanker trafiğini artırmadan güvenli şekilde dünya pazarlarına sunan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nda 1 milyarıncı varil ham petrol Ceyhan Deniz Terminali’nden Rotterdam’a gitmek üzere dün ayrıldı. BTC’nin tankerleree yüklediği 1 milyar varil ham petrol, varil başına 55 cent geçiş ücreti geliri kazanan Türkiye’ye 550 milyon dolar bıraktı. Türkiye’ye varil başına kalan gelirin 35 centi, hattın işletmesini yürüten BOTAŞ International Limited Şirketi (BIL)’e, 20 centi ise Hazine Bakanlığı’na vergi geliri olarak ödeniyor.

75 milyar dolarlık petrol

BP’nin operatörü olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, 1 milyarıncı varil ham petrolü Ceyhan’da Nippon Princess adlı tankere yükledi. Bu tankerle birlikte Ceyhan’daki terminalden ham petrol alan tankerin sayısı da 1275’e ulaştı. Dün Rotterdam’a doğru yola çıkan 1 milyarıncı varil ham petrolün yüklendiği tankerle birlikte BTC’den ortalama 75 milyar dolarlık petrol geçti. İlk tankerin dünya pazarlarına ulaştığı 2 Temmuz 2006 tarihinden son 4 yıllık varil fiyatları 2006 yılında 65.14 dolar, 2007 yılında 72.39 dolar, 2008 yılında 97.26 dolar, 2009 yışında ise 61.67 dolar oldu. Buna göre, ortalama gelir 74.115 dolar üzerinden hesaplandı.

Ek yatırımlar yapıldı

BP Azerbaycan Ülke Başkanı Rashid Javanshir, BTC üzerinden dünya pazarlarına taşınan 1 milyarıncı varil ham petrolün, boru hattının güvenli, verimli ve güvenilir bir şekilde işlediğini gösteren önemli kilometre taşlarından biri olduğunu belirterek, BTC Boru Hattı Projesi’nin aynı zamanda çevresel performans ve sosyal sorumluluk bakımından da kendi alanında referans olarak gösterilebileceğini söyledi. Boru hattının, Türk Boğazları’ndan geçen petrol tankeri sayısını azalttığına işaret eden Javanshir, hattın, geçtiği ülkelerde insanlara sunduğu iş olanaklarına da dikkat çekti. 550 yerleşim biriminde binin üzerinde toplumsal projeyi hayata geçirdiklerini belirten Javanshir, projelerin sürdürülebilirliği için 10 milyonlarca dolarlık ek yatırım programları uyguladıklarını ifade etti.

Petrolü güvenli taşıyor

BP Türkiye Başkanı Can Suphi, boru hattında elde ettikleri başarıya paralel olarak boru hattı güzergahında başlattıkları sürdürülebilir kalkınma projeleri ve kapasite geliştirme faaliyetlerinin önemine işaret ederek, şunları söyledi: “Yürütülen projeler ile yerel toplulukların altyapıya erişimlerine, geliştirmelerine ve onların sürdürülebilir şekilde geçimlerini sağlamalarına yardımcı oluyoruz. BTC Şirketi, petrolü emniyetli bir şekilde taşıyıp, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe gerekli özeni gösteriyor. Bunun yanı sıra BTC, güzergahında sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak için ek yatırım programları geliştirdi.”

Günde 1.2 milyon varil petrol akıyor

BTC’nin bugün itibariyle günlük akış kapasitesi 1.2 milyon ham petrol varil seviyesine ulaştı. Tüm dünyaya BTC boru hattı üzerinden ihraç edilen ham petrol, Azeri-Çıralı-Güneşli (ACG) ve Hazar Denizi’nin Azerbaycan sınırlarında yer alan Şah Deniz sahasından alınıyor. Temmuz ayında imzalanan yeni ham petrol taşıma anlaşması ile birlikte, artık Türkmen petrolü de BTC boru hattı üzerinden dünya pazarlarına ihraç ediliyor. Kazakistan’ın Tengiz bölgesinden çıkarılan ham petrolün BTC üzerinden ihraç edilebilmesi için de anlaşmalar bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim