• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

BTK Demiryolu Hattı Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı

BTK Demiryolu Hattı Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı
Gürcistan’da gerçekleştirilen 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı’na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a eşlik eden Ahmet Arslan üst düzey görüşmelerin çok verimli ve olumlu geçtiğini belirtti.

Arslan, her üç ülkenin de Bakü Tiflis Kars Demiryolu projesinin bu yılsonu bitirilmesi konusunda ortaya koydukları iradeden memnun olduğunu ifade etti.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile Bakan Yıldırım’ın görüşmelerinde resmi heyette yer alan Ak Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan bölgesel iş birliği açısından ortak birçok projenin yanı sıra Bakü -Tiflis -Kars Demiryolu Projesi’nin, Kafkas Bölgesi’nin ekonomik entegrasyonunun sağlanması yanında Çin’den Avrupa’ya uzanan tarihi İpek Yolu’nun yeniden hayata geçirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Gürcistan’ın alt yapı projelerinin desteklenmesi ve Türk yatırımcıların bu konuda görev alması hususunda karşılıklı çalışmalar yapılmasına karar verildiğini, Gürcistan ve Türkiye’nin örnek bir iş birliği sergilediğini bir birine vize uygulamadığını anımsatan Bakan Binali Yıldırım, Gürcistan Başbakanı ve beraberindeki heyetin Nisan ayında Türkiye’ye gelerek Stratejik Üst Düzey Toplantısı’nı gerçekleştireceklerini kaydetti.

İki ülkenin de Avrupa Birliği ile vize muafiyeti görüşmelerinde önemli mesafeler kat ettiğini anlatan Yıldırım, “Bu sene sonunda bu konularda belirli bir noktaya gelindiğinde artık Kafkas Bölgesi, Türkiye, Balkanlar Avrupa Entegrasyonunu gerçekleştirmiş olacaktır. Bu hattın Uzak Doğu’dan Batı Avrupa’ya kadar güçlenmesi küresel barışa ve bölge güvenliğine de çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Bakü Tiflis Kars Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı çerçevesinde Tiflis’te bulunan Yıldırım ve Arslan, toplantı öncesi Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Kumsişvili ile baş başa görüştü. Görüşmede, projeye ilişkin konular ve projenin bulunduğu aşamalar değerlendirildi. Bu vesileyle iki ülke arasındaki Ulaştırma konuları geniş bir şekilde masaya yatırıldı.

Türkiye ile Gürcistan arasında son yıllarda ilişkilerde çok büyük gelişme kaydedildiğine değinen Yıldırım, “Biz bundan memnuniyet duyuyoruz ama bunu yeterli görmüyoruz. Daha da ileriye taşımak için gerek Gürcistan’da gerekse Türkiye’de güçlü bir irade vardır. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi birbirine daha çok yaklaştıracak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin bu yıl tamamlanmasının beklendiğini ve böylece Kafkasya üzerinden önemli bir koridor hayata geçmiş olacak” diye konuştu.

Her üç ülkenin Bakanlarının yanı sıra üst düzey yöneticilerin ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın katıldığı 7. Üçlü Koordinasyon Konseyi toplantısında projenin son durumu ayrıntıları ile ele alınıp bundan sonra işlerin hızlanması konusunda yapılacaklar ve hattın işletmesine ilişkin konular bütün ayrıntılarıyla ele alındıktan sonra, görüşülen konulara ilişkin üç ülke bakanlarının bir memorandum imzalamasının ardından yapılan üçlü basın toplantısıyla görüşmeler sonuçlandı.

Basın toplantısında Bakan Yıldırım, Bakü -Tiflis -Kars Demiryolu Projesinde bu güne kadar gelinen noktayı etraflıca değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade ederek, projenin yılsonuna kadar sona ereceğini, 2017 yılında da tren seferlerinin başlayacağını, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin sadece taşımacılık değil aynı zamanda Uzak Doğu ve Çin ile Avrupa arasında kesintisiz hat oluşturma açısından çok önemli olduğunu, Doğu ile Batı arasında ticaret, kültür ve medeniyet yolu olarak adlandırılan İpek Yolu’nun bundan böyle dostluğa ve kardeşliğe ciddi katkı sağlayacağını, projeye emeği geçen herkese teşekkür ettiğini, bundan sonraki en önemli hedeflerinin eksikliklerin biran önce tamamlanması olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim