• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

BTK demiryolu projesi'nde imzalar atıldı

BTK demiryolu projesi'nde imzalar atıldı
Azerbaycan'da düzenlenen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi Bakanlar İzleme Koordinasyonu 4. Toplantısı sona erdi.

Azerbaycan'da düzenlenen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi Bakanlar İzleme Koordinasyonu 4. Toplantısı sona erdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ve Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanı Ramaz Nikolaşvili'nin katılımıyla gerçekleşen toplantının ardından sonuç protokolü imzalandı. Protokolde, demiryolu hattının Gürcistan arazisine düşen kısmındaki Marabda-Kartsakhi bölümünün inşaatını üstlenen şirketin, işlerin hızlandırılması yönünde talimatlandırılması ve Gürcistan-Türkiye sınırındaki Kars-Ahalkalaki tünelin inşasının kolaylaştırılması için Türkiye ve Gürcistan arasında yeni bir anlaşma yapılması kararlaştırıldı.

Türk tarafından Türkiye'deki inşaatla ilgili, elektrifikasyon tasarımı, trenlerin hareket organizasyonu için otomatik blok sistemi hakkında bilgi alındığı ifade edildi. Tarafların, Türkiye ve Gürcistan arasında sınır geçişi ve tren değişimi anlaşması için hazırlık yapacak bir çalışma grubunun bir ay içerisinde oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi. Toplantı sonrası basına açıklama yapan Binali Yıldırım, projeyi tanıtmak amacıyla önümüzdeki altı ay içerisinde bir konferans düzenlemeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

Yılda iki kez BTK için toplantı gerçekleştirdiklerini ve proje inşaatında önemli bir yol kat ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, "Bundan sonraki iş programı artık daha önemli hale geldi. Projenin gecikmeye yol vermeksizin her üç ülkede de eş zamanlı olarak tamamlanması için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken işler hakkında teknik heyetlerimiz değerlendirmeler yaptı. Biz de gerekli talimatları verdik. Çalışmalar bundan sonra bu minvalde yürüyecek. Birşeye daha karar verdik. İşin sonuna yaklaşıldığı için teknik heyetler her ay, bakanlar olarak biz de her iki ayda bir biraraya geleceğiz ki herhangi bir aksilik yaşamayalım. Proje kıtaları birleştiren bir proje. Hem bölgesel hem küresel kalkınmaya hizmet ediyor. Aynı zamanda da küresel barışa da hizmet ediyor. Bu bakımdan sadece üç ülke değil birçok başka ülke de projeyi dikkatle izliyor. Bu ülkelerin de projeye olan ilgisini artırmak için önümüzdeki altı ayda projeyi tanıtmak amacıyla konferans düzenlemeyi kararlaştırdık" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Azerbaycan'da -Yıldırım: -"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu sadece Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan için değil tüm bölge için hayati önem taşıyor"

Cumhurbaşkanı Aliyev ile Görüşme

Bakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Görüşmede, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin mevcut durumu ve gelecek safhası ile ilgili bilgi alan Aliyev, Bakan Yıldırım'a projenin başarıyla tamamlanacağından emin olduğunu dile getirdi. Binali Yıldırım, BTK'nın Gürcistan kısmındaki tünel inşaatı gibi bazı bölgelerde gecikmeler yaşandığını, buna bakmayarak işlerin tamamlanarak 2012 yılı içerisinde test sürüşlerine başlanılacağını ve 2013 yılı içerisinde de projenin hazır hale geleceğini belirtti. BTK demiryolunun 2014 yılından itibaren yük taşımacılığında kullanılacağını hatırlatan Aliyev, projenin bazı kısımlarında meydana gelen aksaklıkların olağan ve giderilebilir nitelikte olduğunu dile getirdi. Görüşmede, Azerbaycan-Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin bütün alanlarda olduğu gibi ulaşım, denizcilik ve haberleşme alanlarında da gelişiminden duyulan memnuniyet dile getirildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim