• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

BTK, GSM operatörlerine ceza yağdırdı

BTK, GSM operatörlerine ceza yağdırdı
BTK, cep telefonu operatörlerine toplam 13 milyon 573 bin 716 lira para cezası uygulanmasına karar verdi.

BTK cep telefonu operatörlerine ceza yağdırdı

Kurul, 'açık hat' olarak bilinen vatandaşın bilgisi dışında cep telefonu aboneliklerinin önüne geçmek için alınan kararlara uygun hareket etmedikleri gerekçesiyle cep telefonu operatörlerine toplam 13 milyon 573 bin 716 lira para cezası uygulanmasına karar verdi.

Cezanın gerekçeleri arasında, ''abonelik sözleşmesi imzalanmadan ve kimlik fotokopisi alınmadan hat verilmesi'' ile ''abonelere ait ad, soyadı, doğum tarihi ve kimlik numarası bilgilerinde yanlışlık bulunması'' da yer aldı. 
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ''açık hat'' olarak bilinen vatandaşın bilgisi dışında cep telefonu aboneliklerinin önüne geçmek için alınan kararlara uygun hareket etmedikleri için GSM operatörlerine ceza yağdırdı. BTK, 3 cep telefonu operatörüne toplam 13 milyon 573 bin 716 lira para cezası uyguladı. 
 
BTK 2009 yılında aldığı kararla, vatandaşın haberi olmadan kimlik bilgileri kullanılarak cep telefonu aboneliklerinin yapıldığı, bu hatların suç örgütlerince kullanıldığı, yapılan soruşturmalarda suçlunun bulunamadığına dikkati çekti. Kararda, abone kimlik bilgilerinin izinsiz kopyalanması, saklanması, dağıtımı,  çıkar amaçlı kullanımının ve suistimalinin engellenmesi, elektronik haberleşme hizmeti alan tüketicilerin korunması ile açık hat uygulamasının asgari düzeye indirilebilmesi için, işletmecilerin alması gereken önlemler ve uygulama süreleri belirlendi. 
 
-Turkcell'e 8 milyon 172 bin lira ceza-
 
Kararın sağlıklı uygulanıp uygulanmadığını belirlemek için geçen yıl soruşturma başlatıldı. Kurul, Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı soruşturma raporunu görüşerek karar bağladı. 
 
BTK, kararın uygulamasıyla ilgili Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin (Turkcell), 5 ayrı eksiğini tespit etti. Her bir eksiklik için Turkcell'e 2010 yılı net satışı olan 8 milyar 172 milyon 652 bin 738 liranın onbinde ikisine karşılık gelen 1 milyon 634 bin 530 lira ceza uygulanmasına karar veren BTK, Turkcell'e toplam 8 milyon 172 bin 652 lira para cezası verdi. Turkcell'e yönelik eksiklikler arasında, ''vatandaşın üzerine kayıtlı abonelikleri öğrenmesi için oluşturulacak sistemin geç kurulması'', ''abonelik sözleşmesi imzalanmadan ve kimlik fotokopisi alınmadan hat verilmesi'', ''abonelik sözleşmesinin bir nüshasının aboneye verilmemesi'', ''çok sayıda aboneye ilişkin kimlik numarası bilgilerinde yanlışlık bulunması'' ve ''abonelik sözleşmelerini muhafaza etme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi'' yer aldı. 
 
-Avea'nın 6 eksiği için 2 milyon 996 bin lira ceza-
 
Avea İletişim Hizmetleri AŞ'nin (Avea) denetiminde 6 ayrı eksiklik tespit eden BTK, her bir eksiklik için şirketin 2010 yılı net satışı olan 2 milyon 497 bin 621 bin 758 liranın onbinde ikisine karşılık gelen 499 bin 484 lira para cezası uygulanmasına karar verdi. Kararla Avea'ya toplam 2 milyon 996 bin 906 lira para cezası kesildi. Kararda Avea'nın eksiklikleri ise, ''aynı bayi tarafından üzerine 4'ten fazla hat açılan birçok kişinin bulunması'', ''vatandaşın üzerine kayıtlı abonelikleri öğrenmesi için oluşturulacak sistemin geç kurulması'', ''abonelik sözleşmesi imzalanmadan ve kimlik fotokopisi alınmadan hat verilmesi'', ''abonelik sözleşmesinin bir nüshasının aboneye verilmemesi'', ''çok sayıda abonesine ilişkin ad, soyadı, doğum tarihi ve kimlik numarası bilgilerinde yanlışlık bulunması'' ve ''abonelik sözleşmelerini muhafaza etme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi'' şeklinde sıralandı. 
 
-Vodafone'a 2 milyon 404 bin lira ceza-
 
Vodafone Telekomünikasyon AŞ'de de (Vodafone), ''abonelik sözleşmesi imzalanmadan ve kimlik fotokopisi alınmadan hat verilmesi'', ''abonelik sözleşmesinin bir nüshasının aboneye verilmemesi'', ''çok sayıda aboneye ilişkin kimlik numarası bilgilerinde yanlışlık bulunması'' ve ''abonelik sözleşmelerini muhafaza etme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi'' eksikliklerini tespit eden BTK, işletmeye her bir eksiklik için 2010 yılı net satışı olan 3 milyar 5 milyon 198 bin 407 liranın onbinde ikisine karşılık gelen 601 bin 39 lira para cezası verilmesi kararını aldı. Böylece Vodafone'a kesilen toplam para cezası ise 2 milyon 404 bin 158 lira oldu.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim