• BIST 9782.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

BTK kararına Vodafone'dan destek geldi

BTK kararına Vodafone'dan destek geldi
Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, telekomünikasyon sektöründe etkin rekabet ortamının sağlanması için atılacak her adımı desteklediklerini belirterek, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) son dönemde aldığı kararlar da bu çerçevededi

 

Süel, sektörde hakim konumda olan operatörle diğerleri arasında dengesiz pazar yapısının, şebeke içi ve dışı fiyatlandırmada "uçuruma" neden olduğunu söyledi.
 
Bunun, zaman zaman 10 kata çıkan bir makasın var olmasına neden olduğunu ifade eden Süel, şöyle devam etti:
 
"Bu, 2009 yılında ortalama 3,5 kattı. Bu durumun önlenmesi amacıyla BTK, 2009'da aldığı 149 sayılı kararla bir ilke imza attı ve 'Hakim konumdaki operatörün şebeke içi fiyatları ara bağlantı ücretinden daha düşük olamaz' dedi. Bu sayede şebeke içi ve dışı arasında matematiksel ilişkiyi belirledi. Yani taban fiyat belirledi. Bu da 4 yılda şebeke içi ve dışı tarifeler arasındaki makası daralttı. Her yöne tarifeler arttı, fiyatlar düştü, piyasa büyüdü, trafik arttı. Bu durum, kararın doğru bir öngörüyle alındığını gösteriyor."
 
Mart ayı itibariyle şebeke içi ve dışı arasındaki makasın yüzde 40 seviyesinde olduğunu anlatan Süel, bu nedenle hakim konumdaki operatörün abonesinin, başka bir operatöre geçerken tedirginlik yaşadığını, bu durumun da rekabeti engellediğini belirtti.
 
BTK'nın 13 Mart'ta, makasın kapanması için "şebeke içi fiyat, ara bağlantı ücretinin 1.7 katının altında olamaz" şeklinde karar aldığını belirten Süel, "Biz, kararın yerinde olduğunu, tüketicinin etkin rekabet ortamından faydalanmasına etken olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
 
Süel, BTK kararıyla ilk defa SMS'ler açısından şebeke içi taban fiyat belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Piyasada etkin rekabet ortamında atılacak her adımı destekliyoruz. Piyasada uygun fiyat ortamının, bunun karşılığında uygun kalite ve kapasitede hizmetin verilebilmesi için hakim konumda olan operatörün, bu gücünü kullanmasını kısıtlayan her türlü regülasyon kararını destekliyoruz. Son dönemde alınan kararlar da bu çerçevededir. Bunun, 2009'da alınan karar gibi piyasanın uzun vadede sürdürülebilir büyümesine, daha etkin rekabet ortamının sağlanmasına katkı yapacağına inanıyoruz."
 
"Uygulama daha erken başlamalı"
 
Kısa mesaj arabağlantı ücretlerinde yapılan yüzde 75'lik indirimin, fiyatlara orta ve uzun vadede olumlu olarak yansıyacağını belirten Süel, şöyle konuştu:
 
"Fiyatlar etkin rekabet ortamının meyvesidir. Mart ayında alınan 142 sayılı kararın piyasaya olumlu etki getireceğini düşünüyoruz. 1 Temmuz'da uygulanmaya başlanacak bu kararın, daha erken yani 1 Mayıs ya da 15 Mayıs'ta uygulanmasını tercih ederdim. Çok uzun beklemenin bir anlamı yok. Bu zaten BTK'nın ortaya koyduğu vizyonun devamı."
 
"Bip sinyali kalkmalı"
 
"Biz, bu kadar doğru ve etkili karardan sonra ek karar alınması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Süel, şöyle devam etti:
 
"Yaptığımız pazar araştırmalarında 'bip' sinyali (aranan operatörün, gözükenden başka bir operatör olduğunu ifade eden ses) tüketicilerin karar serbestisini etkileyebiliyor. Onun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü her yöne tarifeler arttı, makas azaldı, numara taşımadaki 'bip' sinyali de rekabet engeli olarak devam ediyor. Onun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz."
 
Türkiye'de büyümeye yönelik politikalarını sürdüreceklerini ifade eden Süel, Vodafone olarak son 3 yılda 10 puanın üzerinde pazar payı kazandıklarını kaydetti. Süel, "Avrupa'da pazarlar küçülüyor ancak Türkiye'de pazar büyüyor ve toplam karlılık artıyor. Burada dağılım dengeli olduğunda hiçbir endişe gündeme gelmeyecek" dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim