• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

BTK onaylarsa madende bile cep çekecek

BTK onaylarsa madende bile cep çekecek
Vodafon Türkiye, yerin kat kat altında bile cepten konuşmayı sağlayan Femto sistemi için BTK’nın kararını beklemeye başladı.

BTK onaylarsa madende bile cep çekecek

Vodafone Türkiye, yerin kat kat altında bile cepten konuşmayı sağlayan Femto sistemi için BTK’nın kararını beklemeye başladı.

VODAFONE Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, yer altındaki maden ocaklarından bile cep telefonuyla konuşmayı sağlayan ‘mini baz istasyonu’ (FEMTO) sisteminin Türkiye’ye gelmesi için yasal düzenlemenin beklendiğini söyledi.

Vodafone olarak İngiltere’de lanse edilen ve beklenmeyen bir müşteri talebiyle karşı karşıya kaldıkları Femto teknolojisini Türkiye’ye getirmek üzere çalıştıklarını da söyleyen Süel, Femto iletişim kutuları (her eve mini baz istasyonu) konusunda halen Bilgi Teknolojileri Kurulu’nun (BTK) kararını beklediklerini söyledi.

Tüketici cihazı olarak belirlenmeli

Süel, ADSL bulunan her eve kurulabilecek Femto iletişim kutularının mini bir baz istasyonu işlevi göreceğini, bu cihazla 4 ila 16 kişinin aynı anda evin herhangi bir yerinde cepten kaliteli görüşme yapabileceğini, bunun için bölgede herhangi bir baz istasyonu bulunmasının da gerekmediğini anlattı.

Femto cihazının, ADSL hattı olan her yerde, yerin kat kat altında, hatta taşocağında bile kurulabileceğini ve burada cepten rahatlıkla konuşulabileceğini kaydeden Süel, bu mikro baz istasyonunun wireless’ın 5’te 1’i kadar bir elektro manyetik alan yarattığını, dolayısıyla sağlık açısından daha zararsız olduğunu bildirdi.

Süel, Femto cihazı konusunda BTK’dan tek beklentilerinin bunun bir ‘tüketici cihazı’ olarak dikkate alınarak diğer baz cihazlarına uygulanan yüksek vergilerin bu cihazlara uygulanmaması olduğunu kaydetti. Süel, baz istasyonları kurulumunu durduran mahkeme kararı gereği, GSM firmalarının yapı ruhsatı olan yerlerde baz istasyonu kurulabildiklerini, bu konuda da ülkenin farklı bölgelerinde farklı davranan belediyelerle karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Süel “Operatörler yatırım yapmakta büyük sorun yaşıyor.

Bu karar, kırsal alanlarda yatırımımızı teşvik ediyor ama planladığımız yatırımları gerçekleştiremiyoruz. Ya da mevcut yatırımlarımızı yenileyemiyoruz. Bu dönemde bu yatırım engelinin kalkmasını bekliyoruz” dedi. Süel, mevcut yatırımların bile yenilenemediği bu ortamda iletişim kalitesinin de sıkıntıya girebileceğine işaret etti.

Deprem vergisi aşamalı kaldırılmalı

GSM sektörü üzerindeki yüksek vergi yükünden de yakınan Süel, Türkiye’nin bu konuda dünya şampiyonu olduğunu, yüzde 50’yi aşkın bir vergi yükü bulunduğunu anlattı. Bu durumun, vergi dışı tutulan numara taşıma dışında, büyümelerine engel teşkil ettiğini vurgulayan Süel, GSM operatörleri olarak özellikle 60 TL’lik başlangıç vergisinde indirim kapısının açılmasını dört gözle beklediklerini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim