• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

BUDO, otobüs firmalarından yolcu kaptı

BUDO, otobüs firmalarından yolcu kaptı
İDO'nun ardından BUDO'nun geçtiğimiz aylarda başlattığı İstanbul-Bursa seferleri, iki kent arasında ulaşımı kısmen de olsa denize kaydırdı. Yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları bu seferlerden yüzde 10-40 oranında etkilendi.

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) ardından Bursa-İstanbul arasında deniz ulaşımının sağlanması amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Ulaşım-Toplu Taşım İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BURULAŞ) bünyesinde kurulan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi'nin (BUDO) iki kent arasındaki karşılıklı seferleri, ulaşımı kısmen de olsa denize kaydırdı.

İstanbul-Bursa arasında karşılıklı seferlerin başlamasından bu yana BUDO'yu 60 bine yakın kişi kullanırken, doluluk oranı da yüzde 75'e ulaştı. BURULAŞ yetkilileri, hedeflenen yolcu sayısına ulaşıldığını ifade ederken, İstanbul-Bursa arasında ulaşımın kısmen de olsa otobüslerden denize kaydığını belirttiler.
 
GÜNLÜK YÜZ SEFER
 
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, İstanbul'dan Bursa'ya başta Nilüfer olmak üzere Kamil Koç, Pamukkale ve Metro Turizm'in çok sayıda seferi bulunduğunu belirterek, İstanbul'dan Bursa'ya günde Nilüfer'in 36, Metro'nun 30, Kamil Koç'un 20'nin üzerinde ve Pamukkale'nin 12 olmak üzere 100'e yakın sefer yapıldığını bildirdi.
Erdoğan, BUDO'nun faaliyete geçmesiyle son 2 ayda İstanbul-Bursa arasındaki karayolu taşımacılığının yüzde 40 etkilendiğini ifade ederek, "Otobüs firmalarının hem sefer sayısı azaldı hem de doluluk oranları düştü. Sadece İstanbul'dan Bursa'ya giden günlük bin yolcu denizi tercih etmeye başladı" diye konuştu.
 
DÜŞÜŞ YAZIN KAPANIR
 
Kamil Koç Güney Marmara Bölge Müdürü Aydın Tokatlı da BUDO seferlerinin her firmayı farklı etkilemekle birlikte Kamil Koç'taki düşüşün yüzde 10 olduğunu ifade ederek, Bursa'ya yaptıkları sefer sayısında azalma olmadığını, buna karşın oraya giden servislerindeki doluluk oranının düştüğünü söyledi. Tokatlı, yaz mevsiminde bu açığın kapanacağını düşündüklerini dile getirirken, "Yüzde 10'luk düşüş yaz hareketliliği ile birlikte kapanır" açıklamasında bulundu. Bizi etkilemesine karşın proje yanlış değil
 
Genel Müdürü İmran Okumuş, iki kent arasında deniz yolunun mutlaka kullanılması gerektiğini belirterek, "Doğru bir proje ve bu projenin mutlaka olması gerekir. Kısmen de olsa bizi etkilemesine karşın proje yanlış değil" dedi. Projeyi çok önemsediklerini, BUDO seferlerinin kendilerini çok etkilemediğini dile getiren Okumuş, Körfez'e çok fazla sefer yapmadıklarını, diğer firmaları daha çok etkilediğini söyledi.
 
İDO GENEL MÜDÜRÜ PAKSOY DA SÖYLEMİŞTİ
 
İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, BUDO seferlerinin kendilerini değil, karayolu ile Bursa'ya taşımacılık yapan firmaları etkilediğini belirtirken, BUDO'nun seferlere başlamasının İDO'da yolcu kaybına neden olmadığını söylemişti.
 
Paksoy, "Tam tersi, potansiyeli artırıyor. Bizi çok etkilemedi. Çünkü onlar seferlerini farklı saatlere kaydırdılar. Yeni bir oyuncunun olması kalitemizi vurgular. BUDO bizi değil, ama karayolu ile Bursa'ya yolcu taşıyan firmaları etkiledi" şeklinde konuşmuştu.
 
Bursa firması Nilüfer Turizm Genel Müdürü Mehmet Durgun, karayolu yolcu tamışacılığında şartların zaman içerisinde değişim gösterdiğini, yolcuların kara, deniz, hava ve demiryolu sektörleri arasında paylaşıldığını ifade ederek, "Yolcu taşımacılığı yapan bazı sektörlere sağlanan avantajlar ile bizim geride kaldığımız görünüyor. Bu da elimizde değil" diye konuştu. İki kent arasındaki deniz otobüsü seferlerinin Nilüfer Turizm'i de etkilediğine işaret eden Durgun, "Doluluk oranları değil de sefer sayıları azaldı. Daha ziyade cuma ve pazar günleri yapılan ilave seferlerde etkilenme oldu" dedi.
 
OTOBÜS SAYILARI DÜŞTÜ
 
Yalova Seyahat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Orakçı, deniz otobüsü seferlerinin firmalarını da etkilediğini dile getirerek, "Günde 20'nin üzerinde sefer yapıyoruz. Sefer sayımızda azalma olmadı ama yolcu sayısında yüzde 10 düşüş yaşandı. Hafta sonları aynı saatte 2-3 otobüs çıkıyorken bu sayı düştü. Yazın yaşanacak yoğunluk ile birlikte vatandaşların tekrar bizi tercih edeceklerini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
 
BUDO'ya yönelik önemli açıklamalarda bulunan Fidansoy, seferlere başladıkları ilk günden bu yana 62 binden fazla yolcu taşıdıklarını söyledi. Şu anda 2'si kiralık biri kendilerine ait 3 gemi ile hizmet verdiklerini hatırlatan Fidansoy, sefer sayılarının ise 4 olduğunu ifade etti. Fidansoy, yaz aylarında sefer sayısını hafta içi 7'ye, hafta sonu ise 8'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
 
YENİ GEMİ İTALYAN ŞİRKETTEN
 
Filodaki gemi sayısının artırılmasına yönelik de açıklamada bulunan Fidansoy, kısa zamanda yeni bir gemiyi daha filoya ekleyecekleri bilgisini verdi. Fidansoy yeni geminin İtalyan bir şirketten satın alınacağını kaydetti. İDO'nun Eskihisar-Topçular hattında lojistik hizmeti vereceğini hatırlatmamız üzerine ise Fidansoy, BUDO olarak şimdilik benzer bir projeleri olmadığını ancak, talabe bağlı olarak arabalı vapur yatırımı yapabileceklerini söyledi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim