• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bureau Veritas'ın 3. yıllık toplantısı yapıldı

Bureau Veritas'ın 3. yıllık toplantısı yapıldı
Bureau Veritas Türk Komitesi’nin üçüncü yıllık toplantısı denizcilik sektörünün üst düzey ilgisiyle Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleşti.

Bureau Veritas’ın III. Türk Komite toplantısına ilgi büyüktü

Bureau Veritas Türk Komitesi’nin üçüncü yıllık toplantısı denizcilik sektörünün üst düzey ilgisiyle Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleşti. Sektörün çok sayıda önemli isminin katılımıyla gerçekleşen toplantının konferans bölümünde Sualp Ürkmez, Bernard Anne, Kerem Kiper, Francois Cadiou, Tamer Kıran ve Didier Chaleat birer sunum yaptılar 

Hoş geldin ikramları ile başlayan organizasyonda, yaklaşık dört saat süren konferansın ardından katılımcılar Müze içerisinde bulunan Halat Restoran’da akşam yemeği yerken iş hayatına ilişkin çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundular.

Denizcilik sektöründen üst düzey ilgi gören toplantının katılımcıları arasında Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Engin Kaptanoğlu, Bora Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Alev Tunç, İÇDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Aslan, TVK Gemicilik Yönetim Kurulu Başkanı Can Topsakal, Yardımcı Şirketler Grubu’ndan Servet Yardımcı ve Hacıoğulları Şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay gibi çok sayıda önemli isim yer aldı.

Furtrans Denizcilik CEO’su ve Bureau Veritas Türk Komitesi Başkanı Sualp Ürkmez, BV İdari Başkan Yardımcısı ve Denizcilik Bölümü Başkanı Bernard Anne, BV Türkiye Genel Müdürü Kerem Kiper, Barry Ragliano Salles’den (BRS) Francois Cadiou, Kıran Holding CEO’su ve BV Türk Komitesi Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve BV Denizcilik Bölümü Başkan Yardımcısı Didier Chaleat konferansta birer sunum yaptılar.

Konferansta bir konuşma yapan Yaşar Duran Aytaş, Türk gemi inşa sanayinin yıllar içindeki gelişimi hakkında kısaca bilgi verdi. Krizin etkilerinin Türkiye’de gemi inşa sanayinde yoğun olarak görüldüğünü söyleyen Aytaş, “ancak, dünyada görülen hareketlenme bizim inşa sanayimizde de olumlu etkilerini yavaş yavaş göstermeye başlamıştır” dedi. Gemi inşa sanayini desteklemeye yönelik atılan adımlara değinirken KGF kapasamındaki krediyi hatırlatan Aytaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanı sıra koster filosunun yenilenmesine yönelik projemiz var. Burada çalışmalar henüz tamamlanmadı. 400 civarında koster filosunun yaklaşık 100 adedinin yenilenmesi planlanıyor. Kaynak sağlanması ile ilgili Bakanlık düzeyinde çeşitli görüşmeler yapılıyor. Özellikle Hollanda bu konuda çok istekli. Geçenlerde Japonlar ile görüşme yapıldı. Kaynak konusu henüz tam anlamıyla netlik kazanmış olmamakla birlikte kredinin iki yıl ödemesinin 12 yıl vadeli olarak verilmesi planlanıyor.”

Bernard Anne’in BV denizcilik bölümündeki gelişmeler ve yenilikler hakkında, Kerem Kiper’in BV Türkiye’deki gelişmeler hakkında sunum yaptığı konferansta, Francois Cadiou’nun sunumu yeni inşa pazarındaki gelişmeleri ve Didier Chaleat’ın sunumu ise enerji tasarruf ve yeni enerji çözümleri konularını içerdi.

Sunumunda denizcilik sektörünün dünü ve bugünü hakkında bilgiler veren Sualp Ürkmez, 2008 – 2010 arası dönemi özellikle gemi inşa sektörü açısından rakamlarla da destekleyerek ayrıntılı bir şekilde anlattı. 2008 yılı Eylül ayından bu yana gemi inşa sektöründe 154 kontratın dondurulduğunu ve 119 kontratın iptal edildiğini söyleyen Ürkmez, “ancak yurtdışında böyle bir şey olmadı. Özellikle Çin tersaneleriyle iptal ya da dondurma konusunun gündeme gelmesi mümkün değil. Bu ülkede öncelikle devlet, sektörü sübvanse ediyor. Standart ve büyük ebatlı gemi inşasında Çin ile rekabet çok zor. Türkiye’de bizlerin yapabildiği sadece küçük ölçekli gemiler. Ancak bunun olumsuz bir durum olduğunu düşünmüyorum. Tersanelerde bir segmentasyon olmalı ve her tersane kendi yolunu seçmeli. Küçük gemi sayısında artış yaşanacağını ve Türkiye mevcut ekonomik performansını korursa tersanelerimizin ileride tatmin edici kapasiteye ulaşacağını düşünüyorum” dedi.

İnteraktif bir sunum gerçekleştiren Ürkmez, dinleyicilere, “spekülatif siparişler tersaneleri destekleyici nitelikte mi oldu yoksa zarar mı verdi?” şeklinde bir soru yönelterek çeşitli yorumlar aldıktan sonra kendi görüşünün zarar verdiği yolunda olduğunu ifade etti.

Sunumunda Çin’in gemi inşa sanayisinin gelişimine, bu büyük sanayideki fırsatlara ve risklere değinen Tamer Kıran, Çin ekonomisi ve gemi inşa sanayisinin yıllar içinde kaydettiği gelişimini rakamlarla da destekleyerek ayrıntılı bilgi verdi. Çin gemi inşa sanayinin yıllar içinde yaptığı atılımların sonucunda geldiği noktaya ilişkin ilk işaretlerin 2007 yılında alındığını söyleyen Kıran, “2010 yılına geldiğimizde Çin dünyanın en büyük gemi inşa ülkesi oldu. Ancak kendimize şunu sormamız gerekiyor; her iş başarılı mı yapılıyor? Kesinlikle hayır. Çin gemi inşa sanayi büyük ancak güçlü değil ve hâlâ katetmeleri gereken çok yol var. Çin tersaneleri düşük fiyat avantajına sahip ancak, sofistike gemi üretimi gerçekleştiremiyor. Yüksek katma değerli gemi üretimi konusunda kapasite ve üretim kabiliyeti açısından Japonya ve Kore’nin çok gerisinde” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim